Haberler

Dünya Mülteciler Günü

- BMMYK Güney Avrupa Sözcüsü Carlotta Sami'nin açıklamaları

Basın toplantısından detay görüntüler Dünya Mülteciler Günü

BMMYK Güney Avrupa Sözcüsü Sami:

"Türkiye en çok göçmeni ağırlayan ülke. Bu sıklıkla unutuluyor. Üstelik, Türkiye bunu ülke içindeki ve sınır ötesindeki hassas durumuna rağmen yapıyor"

"Suriye bir trajedi olarak orada dururken, ne yazık ki bir yandan da yeni trajediler yaşanıyor"

ROMA (AA) – Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Güney Avrupa Sözcüsü Carlotta Sami, Türkiye'nin, dünyadaki en çok mülteciyi ağırlayan ülkesi olduğunu ve bu durumun sıklıkla unutulduğunu söyledi.

Roma'daki Yabancı Basın Derneğinde Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, BMMYK yetkilileri dünya genelindeki ve Akdeniz'deki düzensiz göç akımına ilişkin bilgi verirken, İtalyan içişleri ve dışişleri bakanlıklarından temsilciler de İtalya'nın göçmenlere dönük çalışmalarını anlattı.

BMMYK'nin hazırladığı yıllık rapordan kesitler aktaran Sami, dünya genelinde şu an için 65,6 milyon göçmen olduğunu, bu sayının 22,5 milyonunun başka ülkelere göç edenler, 40,3 milyonunun ise kendi ülkelerinde yerinden olmuş insanlar olduğunu, 2,8 milyon kişinin de başka ülkelere sığınma talebinde bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin üst üste 3. yılda, en çok göçmen ağırlayan ülke olduğunu belirten Sami, "Türkiye en çok göçmeni ağırlayan ülke. Bu sıklıkla unutuluyor. Üstelik, Türkiye bunu ülke içindeki ve sınır ötesindeki hassas durumuna rağmen yapıyor." diye konuştu.

Yapılan bilgilendirmenin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sami, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan göçmen anlaşmasının bir benzerinin AB ile Libya arasında, Akdeniz'deki düzensiz göç akınını durdurmak için yapılması çağrılarının hatırlatılması üzerine, "Türkiye, şu anda dünyanın en çok göçmen ağırlayan ülkesi. Ülkede bulunan göçmen sayısı 3 milyonun üzerinde. Türkiye ile Libya çok farklı durumdaki ülkeler. Farklı ülkede bulunan göçmen nüfusunun niteliğinin yanı sıra Libya'nın bölünmüş bir ülke durumunda olmasından kaynaklanıyor. Libya'da ayrıca güvenlik de çok ciddi bir problem, istikrarsızlık son derece endişe verici. Biz bir BM kuruluşu olarak oradaki etkinliğimizi arttırmak istiyoruz. Göç olayını oradan idare etmeye başlamak istiyoruz. Şu an için oradaki gözaltı merkezlerine yardım götürmek ve savunmasız insanların özgürlüğünü ve güvenliğini sağlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Güney Sudan bizi endişelendiriyor"

Dünyada mülteci sorununun sadece Suriye'den kaynaklanmadığına işaret eden Sami, "Suriye bir trajedi olarak orada dururken, ne yazık ki bir yandan da yeni trajediler yaşanıyor. Güney Sudan şu sıralar bizi fazlasıyla endişelendiriyor. Ülkede 3 milyon 800 bin kadar göçmen ve evsiz bulunuyor. Hızla büyüyen bir kriz var karşımızda. Bu endişe verici çünkü çatışmalardan kaçanların büyük kısmı kadınlar ve çocuklar. Bunların yüzde 98'ini kırsal nüfus oluşturuyor. Geçim kaynaklarını yitirmiş insanlar." dedi.

Akdeniz'in Libya ile İtalya arasında kalan kısmındaki göç akışının yıllar geçtikçe artarak devam ettiğine dikkat çeken Sami, bu sorunun nasıl aşılabileceğine yönelik soruya, "Bu küresel çapta karmaşık bir sorun. Bölgeye kısa zamanda barışın gelmesi olasılığı oldukça düşük. Bütün bu çatışmalar, terör olayları devam ettiği sürece insanların kaçma fikrini bırakacağını düşünmek zor. Bizi endişelendiren etmenlerden biri de göçmenlerin yasal yollardan geçişini sağlayacak yolların mevcut olmaması. Tüm ülkelerin, savunmasız göçmenler için yasal yolları açık tutmalarını, sığınmacı kapasitelerini arttırmalarını istiyoruz." yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Türkiye Suriye Libya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title