Haberler

Küresel Piyasalar Petrol Fiyatlarına Odaklandı

Küresel piyasalar, dün petrol fiyatlarının son 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle negatif seyrediyor.

ABD'de dün, ABD Merkez Bankası ( Fed ) üyelerinin, geçen hafta Fed Başkanı Janet Yellen'ın "şahin" olarak görülen açıklamalarını destekler nitelikte değerlendirmelerde bulunması, doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına ve pay piyasalarında satış baskısının artmasına yol açtı.

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatının dün yaklaşık yüzde 3 değer kaybederek 45,42 dolarla 15 Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesi sonucu küresel risk iştahı azaldı. Asya piyasalarında bu sabah Brent petrolün fiyatı yüzde 0,2 artışla 45,90 dolardan işlem görüyor.

New York borsası, petrol fiyatlarının son 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesi sonucu günü kayıplarla tamamlarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,29, S&P 500 endeksi yüzde 0,67 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,82 değer kaybetti.

Dolar endeksi dün Fed üyelerinin açıklamalarının ardından 97,87 ile bir ayın zirvesini görürken, şu dakikalarla yatay bir seyirle 97,75 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, Libya'nın ham petrol üretiminin son 4 yılın zirvesine çıktığını, küresel piyasada arz fazlasının artmaya devam ettiğini ve bunun fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu kaydetti.

Avrupa tarafında, petrol fiyatlarındaki düşüşün risk iştahını azaltması ile Avrupa borsalarında da dün kayıplar yaşandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,58 ve Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 0,32 değer kaybederek günü tamamladı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, dün yaptığı açıklamada, politika faiz oranının artırılması için aceleci davranmayacaklarını belirterek, İngiliz ekonomisinde hala Avrupa Birliği'nden çıkış süreci (Brexit) nedeniyle bazı zayıflıklar olduğunu ve ekonominin Brexit müzakerelerine nasıl karşılık verdiğini görmek istediklerini ifade etti.

Öte yandan, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya'ya ilişkin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,8 ve gelecek yıl için yüzde 2'ye yükseltirken, istihdamın rekor seviyeye yükselmesinin beklendiğini bildirdi.

Asya tarafında, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,45 azalışla 20,138.79 puandan kapanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,05 azalışla 3.138,40 puan seviyelerinde bulunuyor.

Yurt içinde ise dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yükselişle başlayarak 99.852,93 puana kadar çıktı. Özellikle banka pay piyasalarında etkisini artıran kar satışlarıyla düşüşe geçen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,06 azalışla 99.269,27 puandan tamamladı.

Doların diğer para birimlerine karşı değer kazanmasının etkisiyle dolar/TL, dün 3,5499'a kadar yükselerek günü yüzde 0,59 artışla kapattı. Dolar/TL, şu dakikalarda yatay bir seyirle 3,4520'den alıcı buluyor.

Analistler, dolar/TL'de 3,54'ün üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda teknik açıdan yükseliş eğiliminin devam edebileceğini, bunun da pay piyasalarının yükselişini sınırlandıracağını kaydetti.

BIST 100 endeksinde 100.000 seviyesinin direnç, 98.500 seviyesinin ise destek konumunda olduğunu belirten analistler, bugün petrol fiyatlarının seyri, ABD'de açıklanacak ikinci el konut satışları verisi ile jeopolitik gelişmelerin takip edileceğini bildirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Merkez Bankası Fed Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title