Haberler

Dolar Fed Kararı Sonrası 3.50 Seviyesiyle Mücadele Ediyor"

NİŞANTAŞI Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, geçtiğimiz hafta Amerika Merkez Bankasının (FED) beklentiler dahilinde 25 baz puan faiz artışı gerçekleştirmesinin ve bilanço küçültmeye yönelik açıkladığı detaylar sonrasında doların küresel anlamda...

NİŞANTAŞI Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, geçtiğimiz hafta Amerika Merkez Bankasının (FED) beklentiler dahilinde 25 baz puan faiz artışı gerçekleştirmesinin ve bilanço küçültmeye yönelik açıkladığı detaylar sonrasında doların küresel anlamda güçlendiğini söyledi.

Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, FED'in geçtiğimiz hafta faiz artışına gitmesinden sonra doların bu haftaki seyrine ilişkin açıklamalarda bulundu. Doların gücünün görülebileceği önemli bir gösterge olan dolar endeksinin 96 seviyelerinden başlayıp yükselişin 98 seviyesine yaklaştığını belirten Gözgör, "Özellikle FED'in bilanço küçültme sürecini nasıl gerçekleştireceği beklentisi ve yıl boyunca kaç adet faiz artışı olacağı gibi sorular önümüzdeki süreçte Doların küresel anlamda oynaklığını yükseltebilir" dedi.

"Gelişen ülke kurları dolara karşı zayıf başladı"

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin de haftaya dolara karşı zayıf performans ile başladığını aktaran Gözgör, "Özellikle petrol fiyatlarının hafta başından bu yana yüzde 3 değer kaybetmesi petrol ihraç eden gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkiledi. Rus Rublesi hafta başından bu yana yaklaşık yüzde 3,5 değer kaybederken, Güney Afrika Rantı ve Meksika Pezosu yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan değer kaybının TL'ye de bir miktar yansıdığını söyleyebiliriz. TL'nin Dolar karşısındaki değer kayıpları yüzde 1 seviyesine yaklaştı. Petrol fiyatlarının gerilemesi Türkiye gibi enerji ithal eden ülkeler için olumlu olsa da piyasaların şu anlık bu beklentiyi fiyatlamadığını görüyoruz. Dolar TL paritesinin teknik görüntüsüne baktığımızda güçlü destek bölgesi olan 3.4750 – 3.50 aralığını aşağı yönlü geçemedi. TL'nin değer kazanım sürecinin devam edebilmesi için bu aralığın aşağı yönlü kırılması önemli olacaktır" diye konuştu.

"FED üyelerinin konuşmaları etkili oluyor"

Petrol fiyatlarının yanı sıra oy hakkı olan FED başkanlarından da önemli açıklamalar geldiğini dile getiren Gözgör, "Birçok FED üyesi son toplantıda gerçekleştirilen faiz artışının doğru olduğunu ifade ederken, bundan sonra faiz artışı sürecinin devam edeceğini ancak kademeli olacağını vurguluyor. FED başkanlarından yapılan bu açıklamalar piyasalar tarafından fiyatlanmaya çalışıyor. Bundan sonraki süreçte FED ve ABD başkanı Trump'ın söylemleri piyasalarda yeni fiyatlamalara neden olabilir" açıklamalarında bulundu.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title