Haberler

Bozdağ: "Sokakların Yargıyı Denetlediğine Dair Bir Kural Yoktur"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Dünyanın hiçbir demokratik hukuk devletinde yargı kararlarının İstanbul-Ankara E-5 karayolunda denetlendiğine dair bir kural yoktur. Sokakların yargıyı denetlediğine dair bir kural yoktur. Yargıyı denetleyen kendi içindeki mekanizmalar var" dedi.

Bozdağ, Bağcılar'daki İstanbul Bölge İdare Mahkemesi binasında bulunan Şehit Polis Fethi Sekin Kütüphanesi, 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu, 15 Temmuz Şehitler Anı Duvarı ile Ali Yaşar Yurdabak Anaokulu'nun açılışını gerçekleştirdi.

Törende konuşan Bakan Bozdağ, adalet duygusunun yargının elinde hayat bulduğunu anlatarak, devletle ya da kendi aralarında ihtilafı olan herkesin, adaleti aramak için hakimlere savcılara, mahkemelere gittiklerini, mahkemelerin de verdikleri kararlarla adaletin yerini bulduğunu söyledi.

Anayasanın 138. maddesini çok açık olduğunu, hakimlerin görevlerinde bağımsız olduğunu, görevlerini yaparken anayasa, kanun ve hukuka uygun vicdani kanaatleriyle karar verdiklerini anlatan Bozdağ, hiçbir makam mevki kişi ve organın da yargı görevi yapan hakimlere emir ve talimat veremeyeceğine dikkati çekti.

Türk yargısının adaleti yaşatan bir yargı olduğuna dikkati çeken Bozdağ, savcılıklarda bulunan şikayetler veya açılan soruşturmaların devirleriyle birlikte bakıldığında bunun 7 milyon civarında olduğunu söyledi.

Bozdağ, bunların bir kısmının takipsizlikle sonuçlandığını dile getirerek, bir kısmının ise kovuşturmaya dönüşerek devam ettiğini anlattı.

Hukuk mahkemelerinde de yine milyonlarca dosyanın bulunduğuna dikkati çeken Bozdağ, şöyle devam etti:

"Devirlerle birlikte baktığımızda yaklaşık 10 milyon civarında 2016 yılı içerisinde Türk mahkemeleri ve savcılıkları vatandaş ihtilafına bakmış, önüne gelen dosyayı incelemiş ve bunlarla ilgili adli işlemler yapmıştır. Yargıya ilişkin tartışmalara baktığımızda milyonlarca dosya var ama bir dosya tartışılıyor. Milyonlarca karar var bir karar tartışılıyor. Milyonlarca hadise var bir hadise gündeme geliyor. O hadisenin gündeme getirilmesinin tek sebebi siyasal bir yönden istismar ediliyor olmasıdır, başka hiçbir şey yok.

"Tehditler savurarak adalet arayışı yapılmaz"

"Senede 10 milyon civarında önüne dosya gelen Türk yargısı ile ilgili siyasilerin, medyanın ve yargıyla ihtilafı olanların yaptıkları eleştirilere bakıldığında milyonlarca dosyadan kaç tanesiyle ilgili eleştiri var" diye soran Bakan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Elinizi vicdanınıza koyun, Şimdi bir siyasi partinin genel başkanı yürüyor. bu kadar milyonlarca dosya var, o dosyaların içinden hangisi için bunu yaptı. Bir milletvekil ile ilgili yargı karar verince Türk yargısını haksız bir şekilde itham edip özveriyle görev yapan hakim ve savcılarımıza hakaret ve tehditler savurarak adalet arayışı yapılmaz. Böyle siyasette yapılmaz. Ben çok net söylüyorum Türk yargısı, Türkiye'nin demokrasisine, hukukuna ve milletimizin adalet beklentisine en üst düzeyde sahip çıkmıştır ve sahip çıkmaya da devam etmektedir."

Bakan Bozdağ, 12 Ekim 2014'te HSYK seçimleri kazanılmamış olması halinde Türkiye'nin bu gün başka bir Türkiye olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"16. Ceza Dairesinin verdiği kararın içerisinde yer alan ByLock seçkilerine baktığımızda darbe teşebbüsünde bulunan bu terör örgütünün neleri planladığını orada çok, net görüyorsunuz, Yargıyla ilgili de çok şey var. 'Bir tane savcı talepte bulunacak bir tane hakim hemen tutuklama kararı verecek, garnizona talimat vereceksiniz hemen toplayacaklar işi bitireceğiz' diyor. 'Hatta Cumhurbaşkanını bile alabiliriz' diyor. şimdi hesap edin bunu yazışan insanlar var ByLock üzeriden. Daha pek çok şey var. Yargının içerisinde 2014'te yapılan seçimle oluşan yeni kurul oluşmasaydı. Yargıdaki oyun kurma güçleri nedeniyle belki askeri bir teşebbüse gerek kalmadan Türkiye'yi yargı polis ve başka işbirlikleriyle dize getiren, devletimizi ortadan kaldıracak, rejimi değiştirecek, bağımsızlığımızı ortadan kaldıracak bir sonuçla Türkiye karşı karşıya kalabilirdi."

Bozdağ, 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında yargının tutumu ve duruşuna işaret ederek, "O gece bir de şöyle düşünün, darbe teşebbüsünün olduğu gece her yerde soruşturma açan savcılar yerine arama kararı veren, tutuklama kararı verenlerin yerine o gece Cumhurbaşkanı, başbakanı, valileri, vekilleri, siyasilere tutuklama kararı veren bir Türk yargısı olsaydı acaba fotoğraf nasıl olurdu. Onun için de yargımızın demokrasiye, hukuka, adalete sahip çıkışından dolayı bir kez daha kutluyorum. Türk Yargısı her türlü takdiri hak etmektedir ama hakareti, eleştiriyi ve tehdidi asla hak etmemektedir" dedi.

Yargının milyonlarca kararının içinden birini alarak "haksız, hukuksuz, adaletsiz" ilan etmek ve bu kararları veren hakim ve savcıları töhmet altında bırakmanın kimsenin haddi olmadığını ifade eden Bozdağ, "Yargıya dönük bu haksız ve hukuksuz eleştirileri yapanları bir kez daha kendi siyasetinizin odağına, kendi siyasal politikalarınızın merkezine lütfen adalet gibi yüce bir değeri, yargıyı koymayın, Bunları siyasallaştırmayın" diye konuştu.

Bozdağ, yargı gibi herkesin gözü gibi koruması gereken bir kurumu ve orada görev yapan insanları töhmet altında bırakan, onlara hakaret eden, tahkir ve tehdit içeren cümlelerle yargıyı değerlendirilmemesinin önemine işaret ederek, adaletin böyle aranmayacağını, mahkemelerde arandığını söyledi.

"Sokakların yargıyı denetlediğine dair bir kural yoktur"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, beğenilmeyen bir karar çıktığında bunun nasıl düzeltileceğinin, itiraz edileceğinin beli olduğunu belirterek, "Sokaklarda yazılmıyor bu. Dünyanın hiçbir demokratik hukuk devletinde yargı kararlarının İstanbul-Ankara E-5 karayolunda denetlendiğine dair bir kural yoktur. Sokakların yargıyı denetlediğine dair bir kural yoktur. Yargıyı denetleyen kendi içindeki mekanizmalar var. İstinaf yolu var temyiz yolu var, bireysel başvuru yolu var, beğenmediğiniz bir karar varsa onu oralara götüreceksiniz. Onlar karar verdiği zaman da kararı beğenseniz de beğenmeseniz de son tahlil de o karara uyacak o kararı hep beraber uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yargısının AB'nin, ABD'nin yargısından da daha adaletle hükmeden daha doğru kararlar veren bir yargı olduğunu anlatarak, bunu siyaseten değil, inanarak söylediğini oralarda nelerin olduğunu gördüklerini vurguladı.

Bozdağ, Almanya'da Müslümanların ibadetlerine yapılan yüzlerce saldırının olduğunu ancak bunlara yönelik herhangi bir şeyin yapılmadığını hatırlatarak, ABD ve başka ülkelerde de durumun benzer olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yargısı ve verdiği kararları AB ülkelerin hepsinin yargılarının verdiği kararlarla mukayesesi yapıldığında o zaman Tük yargısının hangi noktada olduğunun görüleceğini aktaran Bozdağ, Türk yargısının çok iyi bir noktada olduğunu kaydetti.

"Yargı eleştiriyi değil ayakta alkışı hak ediyor"

Bakan Bozdağ, Türk yargısı FETÖ'nün işgalinden kurtarıldığını 4 bin 131 kişinin meslekten uzaklaştırıldığını belirterek, bunların yerine yeni hakim ve savcıların aldığını ifade etti.

Bu nedenle yargı içinde sürekli bir yer değişikliğinin yaşandığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bir yargı düşünün bir ene içinde böyle bir durum yaşasın 4 bin 131 kişi meslekten uzaklaştırılmış olsun 4 bin civarında yeni stajerlerden mesleğe hakim ve savcı kabul edilsin, boşalan yerlere kıdemli hakimlerden kaydırmalar yapılsın bu kadar sirkülasyon olsun ve bunu da darbe sürecinde yaşasın ve bütün bunlar olurken de hem darbecileri yargı önüne çıkarmak hem terör örgütleriyle mücadele etmek, hem de hak arayanın beklentisine cevap vermek adaletin gereğini yapmak için çalışmak... Bütün bunların hapsini bu yargı mensupları yapıyor. Yargı eleştiriyi değil ayakta alkışı hak ediyor. Herkes elini vicdanına koysun. Kimse olumsuz bir kast içinde hareket etmiyor, etmesi de mümkün değildir ama maalesef Türk yargısını lekeletmek için uğraşanlar, tahkir edenler, tehdit edenler, adaleti yargıyı ayakları altına alarak yüksek bir noktaya taşıyamazlar. Vicdan terazisini, adalet terazisinin ayarını yürüyerek kimse bozamaz bozamayacaktır. Yargı anayasaya kanuna ve hukuka uygun olarak kararlarını bundan sonra vermeye devam edecektir."

Fethi Sekin'in ismi kütüphaneye verildi

Bozdağ, konuşmasından önce İstanbul Bölge İdare Mahkemesi binası içinde İzmir'de adliye saldırısında şehit düşen polis memuru Fethi Sekin'in isminin verildiği kütüphaneyi açtı.

Sekin'in adliyeyi korurken şehit olduğunu anımsatan Bozdağ, "Büyük bir kahramanlık örneği göstermiş ve şehadet makamına giderek, onlarca, belki yüzlerce insanın hayatını kurtarmış büyük bir kahramandır. Bu vesileyle Fethi Sekin'i rahmet, minnet, dua ve şükranla yad ediyorum. Ayrıca yargı görevinin yaparken şehit edilen Mehmet Selim Kiraz başta olmak üzere hepsini ayrı ayrı rahmet diliyorum. Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum." ifadesini kullandı.

Bozdağ'ın yanı sıra Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı etkinlikte bina içindeki 15 Temmuz Şehitler Anı Duvarı ve Ali Yaşar Yurdabak Anaokulu'nun açılışı gerçekleştirildi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Bozdağ İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
title