Haberler

Turistlerin Mavi Yengeç İlgisi

MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'ndeki Dalyan kanalında faaliyet gösteren Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi, Akdeniz'de kıyısı bulunan ülkelerde, seçkin restoranlarda sunulan mavi yengecin satışına başladı.

MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'ndeki Dalyan kanalında faaliyet gösteren Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi, Akdeniz'de kıyısı bulunan ülkelerde, seçkin restoranlarda sunulan mavi yengecin satışına başladı. Turistler hem lezzeti hem de faydaları ile ünlü mavi yengeçle fotoğraf çektirdi.

Dalyan kanalı ve Köyceğiz Gölü'nde balık avcılığı yapma hakkının kooperatif olarak kendilerine ait olduğunu belirten Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi (DALKO) Başkanı Arif Yalılı, balık çeşitliliğinin çok az olduğu bir dönemde, mavi yengeç satarak gelir elde ettiklerini kaydetti. Mavi yengeci yıllardır değerlendiremediklerini dile getiren Yalılı, yuvalandığı ve yumurtladığı Sulungur Gölü'nün komple balık avcılığına yasak olduğunu hatırlatarak, "Yengeci Boğazağzı'ndan Köyceğiz Gölü'ne kadar herhangi bir yerde tutmak yasak. Kooperatif olarak sadece biz yapıyoruz. Yengeç ihtiyacı olanlar da kooperatifin merkezinden ve şubelerinden alabiliyor" dedi.

Dalyan'ın asıl geçim kaynağının turizm ve tarım olduğuna dikkat çeken Yalılı, balıkçılığın daha seyrek yapıldığını belirterek, "Buraya günübirlik gelen tur şirketleri programlarında caretta caratta türü kaplumbağalar ve mavi yengece yer veriyor. Biz de elimizdeki ürünü bu şekilde değerlendirerek Dalyan'a gelen misafirlere sunmaya çalışıyoruz. Az da olsa kooperatife gelir elde ediyoruz. Böyle balığın olmadığı, ölü bir devrede kooperatifin ufak tefek ihtiyaçlarını karşılıyoruz" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde özel bir dalgıç ekibini bölgeye getireceklerini belirten Arif Yalılı, Dalyan kanal dibinde dip temizliği yaptıracaklarını söyledi.

DALKO'nun önünde bulunan alana yapılan ahşap iskeleye gelen turistler buradan mavi yengeç tutuluşunu canlı olarak izledi ve yengeçle fotoğraf çektirdi. İsteyenin pişmiş, isteyenin de kendi pişirmek üzere çiğ olarak sipar verdiğin yengecin çiğ olarak tanesi 4.5 liradan satıldı.

- Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Köyceğiz Akdeniz Ortaca Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title