Haberler

Allı Camisi İnşaatının Kaldırıma Taşan Taşıyıcı Kolonu Kesildi

DENİZLİ'de, depreme dayanıksız olduğu için yıkılan ve yeniden yapımına bir yıl önce başlanan Allı Camisi'nin 40 santimetre kadar kaldırımla taştığı belirlenen taşıyıcı kolonu, inşaatı yapan firma tarafından kesildi.

DENİZLİ'de, depreme dayanıksız olduğu için yıkılan ve yeniden yapımına bir yıl önce başlanan Allı Camisi'nin 40 santimetre kadar kaldırımla taştığı belirlenen taşıyıcı kolonu, inşaatı yapan firma tarafından kesildi. Kolonun kesilmesi endişe yaratırken, yapımı süren caminin önünde açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Şevket Murat Şenel, 1'inci derece deprem bölgesinde bulunan Denizli'de caminin taşıyıcı kolonunun kesilmesinin büyük risk taşıdığına dikkati çekip, güçlendirme projesi hazırlanıp, mutlaka uygulanmasını istedi.

İstiklal Caddesi'nde bulunan 57 yıllık tarihi geçmişe sahip Allı Cami'nin geçen yıl yapılan kontrollerde depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verildi. Geçen ağustos ayında cami yıkıldı, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait arazisinin üzerine yeni caminin inşaatına başlandı. Allı Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından vatandaşlardan toplanan yardımlarla yapımına başlanan caminin aplikasyonu ve parsele yerleştirilmesinde hata yapıldı ve caminin taşıyıcı kolonlarından biri kaldırıma 40 santimetre taştı. Cami inşaatının caddeye taşarak planı bozması üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ocak ayında durumu rapor haline getirip Pamukkale Belediyesi'ne yazı yazdı ve kaldırıma taşan kolonun kaldırılmasını, statik, mimari ve tesisat projelerinin revize edilerek tadilat projesinin hazırlanmasını istedi. Müdürlük ayrıca plan tadilatı yapılıncaya kadar inşaatın durdurulmasını talep etti.

CAMİ İNŞAATININ KOLONU KESİLDİ

Yazışmalara rağmen çözüm bulunacağı umuduyla caminin inşaatı sürdü. Ancak, bir sonuç alınamayınca, caminin yapımını üstlenen Hamurcuoğlu İnşaat, kaldırıma 40 santimetre taşan taşıyıcı kolonu kesmek zorunda kaldı. Kolonun kesildiğini öğrenen İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi devreye girdi. Pamukkale Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ile görüşen oda temsilcileri, birinci derece deprem bölgesinde bulunan Denizli'de taşıyıcı kolonun kesilmesinin büyük risk taşıdığını belirterek, sorunun çözümünü talep etti.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DEVREYE GİRDİ

İnşaatı halen süren Allı Cami'nin önünde basın açıklaması yapan İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Şevket Murat Şenel, bir an önce tadilat projesinin hazırlanarak camide güçlendirme çalışması yapılması gerektiğini belirtti. Olaydan bir ay önce haberdar olduklarını belirten Şenel, "Bu olayın çözülmesi için Pamukkale Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüştük, görüşmeye devam ediyoruz. Yapılan bina kamuya açık bir ibadethanedir, vatandaşlarımız uzun yıllar bu yapıyı yoğun olarak kullanacak. Aktif deprem bölgesinde bulunan Denizli'de böyle bir yapının depreme dayanıklı olması çok önemlidir. Binanın taşıyıcı sisteminde çok önemli olan kolonun kesilmesi bu hatayı yapanların değil  binanın cezalandırılması anlamına gelir" dedi.

"GÜÇLENDİRME PROJESİ HAZIRLANIP, UYGULANMALI"

Kolonun kesilmesinin Pamukkale Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ve proje müellifi inşaat mühendisine danışılmadan yapılmasının düşündürücü olduğunu belirten Şenel, "Pamukkale Belediyesi ve proje müellifi meslektaşımızla yaptığımız görüşmelerde bu kolonun bu şekilde bırakılmamasını istedik. Onlar da konuya hassasiyetle yaklaştı. Pamukkale Belediyesi, güçlendirme projesinin hazırlandığını, projenin uygulatacağını belirtti. Oda olarak Allı Camisi'nin en doğru şekilde inşa edilmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Güçlendirme projesi hazırlanarak, mutlaka uygulanmalı" diye konuştu.

- Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstiklal Caddesi Pamukkale Denizli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title