Haberler

Mardinli Ebru Dünya'nın En Iyi 10 Aşçısından Biri Oldu

Mardin'li şef Ebru Baybara Demir, katıldığı ve dünya'nın en itibarlı 100 bin Euro ödüllü mutfak kültürü yarışmasında, Bask Dünya Aşçılık Ödülleri'nde ilk 10'a kalarak, bu alanda ilk kez Türkiye'den finale kalan aşçı oldu.

Mardin'li şef Ebru Baybara Demir, katıldığı ve dünya'nın en itibarlı 100 bin Euro ödüllü mutfak kültürü yarışmasında, Bask Dünya Aşçılık Ödülleri'nde ilk 10'a kalarak, bu alanda ilk kez Türkiye'den finale kalan aşçı oldu. Demir, dünyanın önde gelen mutfak enstitüsü Basque Culinary Center'ın her sene mutfaktaki yeteneğini ve yaratıcılığını, toplum yararına sosyal sorumluluk projeleriyle birleştiren şefleri taçlandırdığı, dünyanın en prestijli şef yarışmalarından biri olan Bask Dünya Aşçılık Ödülleri'nde finale kalan ilk Türk şef olmanın gururunu yaşadığını söyledi.Profesyonel turizm rehberi olmasına rağmen 16 yıl önce Mardin'de açtığı restorant ile bölgede ilklere imza atan Ebru Baybara Demir, Türkiye'de bir ilke imza attı. Demir, Bask Dünya Aşçılık Ödülleri'ne, eğitmen şefliğini yürüttüğü Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Harran Kaymakamlığı destekli Harran Gastronomi Okulu projesi ile aday gösterildiği ve 110 adayın katıldığı yarışmada finale kaldı.Proje kapsamında bölge kadınlarının ve Suriyeli mültecilerin daha insani koşullarda çalışabilmeleri ve hak ettikleri imkanlara kavuşabilmeleri için eğitimler veren Ebru baybara Demir, yaşamı ve katıldığı yarışmanın detaylarını anlattı.

Mardin'e getirdiği yabancı turistlere bölgeyi gezdirirken yemek yedireceği lokanta bulamadığı için açtığı Mardin'de restorant açtığını söyleyen Demir, "16 yıl önce 100 kişilik bir Alman kafilesine rehberlik ettiğim sırada, Mardin'deki lokantaların hiç biri 100 kişilik yemek yapmayı üstlenmeyince ailem ve komşularımdan yardım istedim. Komuşlarımın yaptığı yemeklerle turistleri, Mardin'in birbirinden leziz yöresel yemeklerini kendi evimde doyurdum. Dünya'nın en iyi 10 aşçısından biri olma fikri de burdan başladı. Bölgede yaşayan 21 kadınla birlikte evlerde yemekler yapmaya devam ettik. Bu yemekleri turistlere sunarak başlattığım hikayeyi, tarihi bir Süryani konağını özgün değerlerine uygun olarak restore ederek, restorant haline getirmek ile devam ettik. Böylece işletmeciliğe de ilk adımı attım, bugün 200'ün üzerinde kadına istihdam sağladım"dedi. Mardin Cercis Murat Konağı'nın kurulmasıyla yakaladığı başarı ve bölgeye sağladığı ekonomik fayda sayesinde 2001 yılından itibaren ulusal ve uluslararası birçok özel ve kamu kurumu ile sürdürülebilir geleneksel ekonomiler yaratma konusunda örnek projeler gerçekleştirdiğini söyleyen Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mardin'de eğitimsiz, hatta çoğu okuma yazma bilmeyen ev kadınlarına yaptıkları yemeklerden nasıl para kazanacaklarını öğrettik. Bölgedeki işsizlik ve Suriyeli mülteci sorunlarının istihdam projelerinin geliştirilmesi ile aşılacağına ve büyük şehre göçlerin bu şekilde önlenebileceğini gördük. 2017 yılında kurduğum 'Hayatım Yenibahar Derneği' ile kırsal kalkınmada öncelikli ve özellikle mültecilerin yaşadığı yerlerde başta gastronomi olmak üzere meslek edindirme kursları açarak istihdam alanında faaliyet gösterdim. Şefliğini yaptığım sosyal sorumluluk projelerinden biri olan, Şanlıurfa'da BM ve Harran Kaymakamlığının ortaklaşa yürüttüğü proje ile dünyanın en prestijli mutfak yarışmalarından biri olan Bask Dünya Aşçılık Ödülleri yarışmasında 110 aday arasından ilk 10'a girerek finale kalan ilk Türk şef oldum. Sonuçlar 18 Temmuz'da Meksika'da ilan edilecek ve töreni Ekim ayında İspanya'nın San Sebastian kentinde yapılacak ve ödülümü orada alacağım"diye konuştu.

"MÜLTECİLERE BALIK VERMEYİ DEĞİL, BALIK TUTMAYI ÖĞRETTİK"

Suriyeli mültecilere balık vermeyi değil, balık tutmayı öğrettiklerini ifade eden Ebru Baybara Demir, "Dünyanın önde gelen mutfak enstitüsü Basque Culinary Center'ın her sene mutfaktaki yeteneğini ve yaratıcılığını, toplum yararına sosyal sorumluluk projeleriyle birleştiren şefleri taçlandırdığı, dünyanın en prestijli şef yarışmalarından biri olan Bask Dünya Aşçılık Ödülleri'nde finale kalan ilk Türk şef olmanın gururunu yaşıyorum. Beni en çok mutlu eden, ödülün kendisinden çok, elimi uzatıp hayatlarına dokunmak ve değiştirmek için çabaladığım Mardinli, Urfalı ve Suriyeli mülteci kadınların bu proje sayesinde dünya çapında tanınma ve daha nicelerinin kendi yetenek ve çabaları ile aşçılığı meslek edinebilmesi için destek alma şansına sahip olmalarıdır" dedi.

"GASTRONOMİ ALANINDA BASK BÖLGESİ VE MARDİN ARASINDA BİR KÖPRÜ KURULDU"

Dünya çapında sektör profesyonellerinin büyük bir dikkatle takip ettiği yarışmada finale kalmanın Türkiye ve Mardin açısından kritik bir değeri olduğunu vurgulayan Demir, "Bu vesile ile gastronomi alanında dünyanın önemli merkezlerinden biri olan Bask Bölgesi ile Mardin arasında bir köprü kurulmuş oldu. Bu köprü, tüm dünyada zengin yemek kültürümüzün tanıtımına ve kültürel çeşitliliğimizin farkında olunmasına katkı sağlayacaktır. Proje kapsamında Harran ve bölgeye ait yerel ürünler ve tariflerden oluşan envanter sayesinde binlerce yıllık kültür harmanının kazanımları kayıt altına alındı. Harran Gastronomi Okulu'nda proje süresince 44'ü Suriyeli olmak üzere toplam 108 kişi eğitimleri tamamlayıp sertifikalarını aldı. Bu 108 kişinin 64'ü kadın 44'ü ise erkeklerden oluşmakta. 16 kadın ise eğitmen olmak üzere eğitici eğitimlerini tamamladı. Eğitim verdiğimiz kursiyerlerimizi İstanbul'daki profesyonel mutfaklara götürerek orada onlara uygulamalı eğitim verdik. Gerekse de fuarlara götürerek orada kendi hünerlerini sergileme fırsatı verdik" diye konuştu.

Proje kapsamında 44'ü erkek olmak üzere 108 Suriyeli ve bölge insanına meslek kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını kaydeden Demir, 100 bin Euroluk ödüle layık bulunması halinde, yörede kalıcı bir Gastronomi Okulu kurarak, istihdama ve zengin mutfak kültürünün kayıt altına alımasına katkı sağlamayı hedeflediğini söyledi. Bölgedeki kadınlara öncülük etmeyi 15 yıldan beri sürdürdüğünü aktaran Demir, önlerindeki en büyük engelin mülteci sorunu ve işsizlik olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Aciliyetine yürekten inandığım ve çözümüne katkı sunmak istediğim konular var: Bölgemizde işsizlik TÜİK raporlarına göre yüzde 30 civarında. Bu soruna 100 bin kayıt dışı Suriyeli eklenince sorunun çözümü için ivedilikle çalışmak gerekiyor. Bölgenin dinamikleri içerisinde en önemli sorun, işsizlik ve belirsizlikten ötürü yaşanan göç. İkincisi kültür kaybı. Suriyeliler beraberinde getirdikleri kültürü aktaracak mecra bulamadıklarından bu zengin kültür zamanla yok olma tehlikesi içinde. Biz her iki halkın kültürel zenginliğini harmanlayıp birbirlerine aktarmalarını sağlayarak onların en iyi bildikleri yemek işini ekonomik anlamda ayakta durabilecekleri bir iş modeli haline getirmeye devam ettirmek istiyoruz. Bu nedenle, bölgede bir Gastronomi Okulu kurup bunu profesyonel eğitimlerle desteklemeyi, insanları istihdama katmayı planlıyoruz. Yani eğer ödül bölgemize gelirse Gastronomi Okulu'nun finansmanı ve zengin mutfak kültürünün kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması sağlanacak."

Demir, mültecilerle iletişim konusunda birçok ilde sorun olan dil sıkıntısının Mardin'de yaşanmadığını çoğu kişinin Türkçe'nin yanı sıra aynı zamanda Arapça ve Kürtçe'yi de konuşabildiğini söyledi. Proje kapsamında eğitim alan kadınlardan Suriyeli Rojin Osman, Kamışlı'dan Mardin'e geldiğini ve kendisine hem annelik, hem de meslek sahibi yaptığı için Ebru Baybara Demir'e teşekkür etti. Mardinli Süreyya Gökçeoğlu ise 17 yıl önce şiddet gördüğü için eşinden boşandığını, bir kızı ile sokakta kaldığında Ebru Baybara Demir'in kendisine sahip çıktığını anlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Harran Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title