Haberler

Dha Yurt Bülteni-12

SÜRYANİ VAKFI, HAZİNE VE DİYANET'E DEVREDİLEN MÜLKLERİ İÇİN DAVA AÇIYOR (EK)

1)İŞTE DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINA TAHSİS EDİLEN KLİSE VE MANASTIRLAR

Mardin'in Büyükşehir olmasından sonra kurulan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, Süryanilere ait çok sayıda kilise, manastır, mezarlık gibi mülkleri kamu kurumlarına devretti. Haziyene tescili yapılan Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkların bir kısmının tahsisinin ise Diyanetişleri Başkanlığına yapıldığı belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığına tahsisi yapılan Süryani Cemaatine ait klise ve manastırlar şöyle:

Mardin Midyat İlçesine bağlı Mercimekli Köyü: Morla Ozer Manastırı

Mardin Nusaybin ilçesine bağlı Günyurdu Köyü: Mor Gogo Klisesi

Mardin Nusaybin ilçesine bağlı Üçköy küyü : Mor Melki Manastırı

Mardin Nusaybin ilçesine bağlı Dağiçi köyü: Mor Aho Klisesi

Mardin Nusaybin ilçesine bağlı Dibek Köyü: Mor Yakup Manastırı

Mor Gabrial Vakfı Avukatlarından Rudi Sümer, Türkiye'deki cemaat Vakıflarının yeni çıkan 2008 sayılı Vakıflar Kanununa kadar taşınmaz mallar edinmeleri tamamıyla yasaklandığını,  2002 yılından 2008 yılına kadarsa bu kısıtlamaları kaldıran bir kısım yönetmelik ve düzenlemelerle hafifletilmeye çalışıldığını söyledi. Daha önce yapılan kadastro çalışmalarında Vakıflara ait taşınmaz malların o dönemde bu kısıtlayıcı durumdan ötürü köy tüzel kişilikleri adına yazıldığını, 2008 yılındaki süreç içerisinde eski uygulamalardan kaynaklı yeni yapılan kadastro çalışmalarında bazı köylerde, bazı yörelerde vakıf malları yine köy tüzel kişilikleri adına tescil edilmeye devam edildiğini belirtirek, "Bu kapsamda 14 tane yeni büyükşehir belediyesinin kurulmasına dair 6360 sayılı kanunun yayınlanmasından itibaren köy tüzel kişilikleri ile il Özel idareleri yeni büyükşehir belediyelerin kurulduğu yerlerde tavsiye edilmiştir. Bu tavsiye sonucunda köy taşınmazları ilgili kamu kurumlarına dağıtılması amacıyla Valilik bünyesinde tasfiye komisyonları kurulmuştur. Bizlerde Midyat Süryani Mor Gabriel Manastırı Vakfı olarak bu köy tüzel kişiliği adına kayıtlı olup, ama aslına realitede, gerçekte vakfın malı durumunda bulunan özellikle kilise ve manastırlarla, Süryani mezarlıkları ve bu kilise ve manastırları ait taşınmaz malların vakfa iadesi için hem sözlü hem yazılı başvurularda bulunmuştur. Maalesef herhangi bir tatmin edici netice alamadık ve taşınmaz mallar türlerine göre ilgili kurumlara dağıtıldı. Kilise ve manastırlar hazine adına tesciline karar verilerek tahsisi de Diyanet İşleri Başkanlığı'na yapıldı. Süryani mezarlıkları Mardin Büyükşehir Belediyesine verildi, bu kilise ve manastırlara ait ve bu kilise ve manastırlarda kalanların geçimine dair olan araziler ise ilgisine göre belediyelere devredildi. Buna karşı biz şuan tasfiye komisyonunun bu devirlere karşı olan kararın iptali için dava hazırlığı içerisindeyiz"dedi.

"DİYANET, KLİSENİN İHTİYAÇLARI, DURUMU VE DİN ADAMLARI İLE NE DERECE İLGİLENECEK"

Avukat Sümer, çarpıcı olan bir diğer noktanın mülkiyeti hazineye devredilmesi yanında tahsisin Diyanet İşleri Başkanlığına yapılmış olması olduğunu da ifade ederek, "Yani şayet siz devir yapıyorsanız mevzuat gereğince, ilgili kanun hükümleri gereğince bir devir yapıyorsanız, tahsisini en azından müvekkil vakfın taşınmaz mallara kadim zamandan bakım ve ilgilenmesini yapan müvekkil vakfa yapılabilirdi. Ama şuan bir süryani Kilisesi'nin tahsisi Diyanet İşleri Başkanlığı na yapılmış olması karşısında, Diyanet İşleri Başkanlığının kilisenin ihtiyaçları, kilisenin durumu, kilisenin din adamlarıyla ne derece ilgilenilecek kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. O noktada da tescil dışında tahsis noktasında çok da bir sıkıntı var. Yaptığımız başvurularda tahsisin en azından müvekkil vakfa yapılmasını da gündeme getirdik. Ama maalesef o noktada istediğimiz neticeyi alamadık. Bu durumda ibadete açık kullanılmakta olan bir sürü manastır ve kiliseler hazine adına tescili yanında tüm kullanım hakkı, tasarrufu tahsisi Diyanet İşleri Başkanına yapılması ile beraber gerçekten ortada çok çok sıkıntılı bir durum ortaya çıktı"diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Midyat'tan genel görüntüler

-Midyat'taki kliselerden detay görüntüler

-Avukat Rudi Sümer'in konuşması

-Genel ve detay görüntüler

-Diyanete tahsis edilen  5 kilise ve manastırın fotosu

Haber-Kamera: Ferit ASLAN-Mehmet Halis İŞ/MİDYAT,-

===================================================

2)CHP'LİLERDEN AK PARTİ'Lİ KAVUZ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

İZMİR'de, AK Parti Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Emrullah Kavuz hakkında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik olarak sosyal medya üzerinden paylaştığı video ile ilgili olarak suç duyurusunda bulunuldu.AK Parti Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Emrullah Kavuz'un, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik olarak sosyal medya üzerinden paylaştığı video ile ilgiyi olarak CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Şehrazat Mercan, CHP İl Genel Sekreteri Avukat Birgül Değirmenci, CHP İl Başkan Yardımcısı İdris Yücel Özen ve CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'Sosyal medya üzerinden alanen hakaret ve ölümle tehdit' suçlarından suç duyurusunda bulundu. CHP'liler suç duyurusu dilekçesinde, şüpheli Emrullah Kavuz'un sosyal medyada paylaştığı videosunda "FETÖ'cülerin talimatıyla, HDP'nin, PKK'nın talimatıyla, Amerika'nın talimatıyla, bizlere Rabia işaretimizi bırakmamızı söyleyen ve bugün yürüyüş yapmaya başlayan Kemal Kılıçdaroğlu; sana İzmir'den sesleniyoruz. ve şunu kafana iyice sok ki, bu Rabia işaretini sen değil, bütün yedi düvel toplansa, cihan üstümüze gelse asla bırakmayız. ve bu gün dış güçlerin, FÖTÖ'nün, PKK'nın HDP'nin uşaklığını yaparak yürüyüşe başladın. ve şunu kafana sok ki, bizler ümmetin liderinin, reisin ağzından çıkacak tek bir kelimeye bakıyoruz ve tek bir kelimesiyle bu hak yoluna, bırak senin gibi yürümeyi, ölürüz, şahadet için koşar, öldürürüz. Gereken her şeyi yaparız, bunu iyice kafana sok" diyerek tehditvari konuştuğu belirtildi.

Türkiye'nin, Anayasa ve Avrupa insan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) hüküm altına aldığı düşünce ve eylem özgürlüğünün olduğu bir ülke olduğu, 'Adalet Yürüyüşü'nün, şüpheli tarafından hakaret ve tehdit ile kararlı bir şekilde engellenmeye çalışıldığı vurgulanan şikayet dilekçesinde, "Ülkemizde, bu tür fanatik grupların kendinde hak görerek, eylem gerçekleştirdikleri, suç işledikleri, cezaevlerinde, sokak ortasında, evde, siyasilere, kadınlara, kendilerinin inanç ve düşünce yapısının dışında kaldığını düşündükleri kimselere karşı, öldürmeye varan suçlar işledikleri çok sık rastlanır bir durumdur. Dolayısı ile şüphelinin bu hal tarzı ve kararlılığı, mensubu olduğumuz ve çeşitli organlarında çalıştığımız Anamuhalefet  Partisi olan partimizin liderine yönelik ciddi ve yasal takibi gerektirir bir eylemdir. Ekli video kaydı ve linkteki görüntülerin delil olarak kabulü ile suç duyurusunun kabulüne karar verilmesini, gerekli soruşturmanın yapılarak, cezalandırılması talep ediyoruz" denildi.

NOT: VİDEOYU BU LİNKTEN İNDİREBİLİRSİNİZ

https://www.dailymotion.com/video/x5rog53_akp-li-meclis-uyesi-emrullah-kavuz-dan-kemal-kilicdaroglu-na-olum-tehdidi_news

Bahri KARATAŞ / İZMİR,

=====================================================

3)ALKOLLÜ KADIN TUR REHBERİ ÇARŞIYI BİRBİRİNE KATTI

BODRUM'da Romen asıllı Türk vatandaşı olan, alkollü kadın tur rehberi 46 yaşındaki M.Ç., yoldan geçenlere saldırıp, kendini otomobillerin önüne attı. Hastaneye kaldırılmak istenen M.Ç., kendisini sedyeden atarak sağlık ve polis ekiplerine zor anlar yaşattı. Güçlükle hastaneye götürülebilen kadın, tedaviye alındı. Dört ay önce geldiği Bodrum'da birkaç otelde çalıştıktan sonra ayrılan ve şu an işsiz olduğu için bunalımda olduğu ileri sürülen tur rehberi M.Ç., dün öğleden sonra Cevat Şakir Caddesi'ndeki bir marketten içki almak istedi. Ancak, market sahibi aşırı alkollü olan ve üzerinde parası da bulunmadığı ileri sürülen M.Ç.'ye iddiaya göre içki vermedi. Bu duruma sinirlenen M.Ç., çarşıyı birbirine kattı.

M.Ç., marketin önündeki tezgahı devirip, yoldan geçen vatandaşlar ve çevredeki esnafa saldırmaya başladı. Çevredekiler durumu polise ve 112 Acil Servis'e bildirdi. Sağlık ekipleri kendini yoldan geçen otomobillerin önüne atan M.Ç.'yi bir yandan sakinleştirmeye çalışırken, bir yandan da hastaneye götürmek için sedyeye yatırdı. Ancak, M.Ç., kendini sedyeden atıp, bu kez sağlık ekiplerine saldırmaya başladı. Polis ekiplerinin de gelmesiyle etkisiz hale getirilip, ambulansla tedavisi için Bodrum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 2.18 promil alkollü olduğu belirlenen M.Ç.'nin midesi yıkanıp, psikolojik tedavisine başlandı.Beş dil bilen M.Ç.'nin iki yıl önce İstanbul'a geldiği, tur rehberliği yaparken tanışıp geçen yıl evlendiği bir otel yöneticisi tarafından terkedilmesinin ardından Bodrum'a gelip, birkaç otelde çalıştığı, işsiz kalınca da bunalıma girip, aşırı derecere alkol almaya başladığı öğrenildi.

Görüntü Dökümü

---------------------

-M.Ç.'nin cadde yoldan geçenlere ve esnaflara saldırması

-M.Ç.'nin kendini yere ve yoldan geçen araçların önüne atmasından görüntü

-Meraklı kalabalığın görüntüsü

-M.K.'nin polisler tarafından sedyeye konulması ambulansa bindirilmesi ve götürülmesi

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla),

=================================================

4) 5 AYLIKKEN KAYBETTİĞİ ŞEHİT BABASININ MEZARINI ZİYARET ETTİ

KIRIKKALE'de, şehitlik mezarlığında düzenlenen anma töreninde, şehit yakınları duygu dolu anlar yaşadı. Şehit kızı 13 yaşındaki Aybüke de babasının mezarını ziyaret ederken, onu çok özlediğini söyledi.Hakkari'de, PKK'lı terör örgütü mensuplarınca askeri araca konulan bombanın patlaması sonucu 2005 yılında 30 yaşında şehit olan İstihkam Kıdemli Üstçavuş Şevket Kaygısız'ın Ankara'da, Gazi Üniversitesi Vakıf Koleji 7'nci sınıfında okuyan 13 yaşındaki kızı Aybüke, annesi Mehtap ile birlikte babasının mezarını ziyaret etti, onu çok özlediğini söyledi. Anma törenine Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selami Arslan, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten, Adalet Komisyonu Başkanı Uğur Köker, Jandarma Komutanı Albay İsa Çakma, Emniyet Müdürü Mahmut Çorumlu, il müdürleri ve şehit yakınları katıldı. Kuran okunup, okunan dua sonrası Vali Haktankaçmaz ve beraberindekiler şehit mezarlarına karanfil bıraktılar.

Vali Haktankaçmaz şehit mezarlığında yaptığı açıklamada, "Ramazanımızı böyle huzurlu geçirip, bayramımızı kutlama arifesine geldiysek, şehitlerimiz ve gazilerimiz sayesinde olduğunun farkındayız. Bugün de şehitlerimize minnet borcumuzu göstermenin, onlara teşekkür ettiğimizin ifade etmenin bir göstergesi olarak şehitliğimizi ziyaret ettik, şehit aileleri ile birlikte bir cennet bahçesi gibi olan mezarlarına karanfil bıraktık. Bu vesile ile bir kez daha bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Gazilerimizi aynı şekilde ebediyete göç edenlere rahmet diliyorum. Hayatta olanlara sağlık diliyorum. Şehit ve gazi yakınlarımız da şehitlerimiz de fedakarlığını en büyüğünü yaptılar. Canlarından kıymetli olan çocuklarını, eşlerini ve babalarını şehit verdiler. Bizim için, bu ülke için, vatan için, bu bayrak için şehit verdiler. Şehitlere olduğu kadar, onlara da bir minnet ve şükran borcumuz var. İnşallah bu bayrak göklerde dalgalandığı müddetçe, bizler bu topraklarda bu şehitlerimizin, gazilerimizin sayesinde rahatça yaşamaya devam edeceğiz. Hepsine bir kez daha rahmet diliyor, şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Babası şehit olduğunda henüz 5 aylık olan Aybüke Kaygısız, annesi Mehtap ile birlikte babasının mezarını ziyaret etti. Babasının mezarı başında dua ederken duygu dolu anlar yaşayan Aybüke, "Şehit babamı her geçen gün daha çok özlüyorum" dedi.

Görüntü Dökümü

-----------------

Şehitlik den detay görüntüler

Aybüke Kaygısız babasının mezarı başında

Dua edilmesi

Şehitlik mezarlıklarına karanfil konulması

Vali Haktankaçmaz ın açıklaması

Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, -

======================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Cumhuriyet Halk Partisi İlker Haktankaçmaz Midyat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
title