Haberler

Somali'de Türk Sağlık Çalışanlarından Dünyaya İnsanlık Dersi

Türk doktor ve sağlık çalışanlarından dünyaya insanlık dersi. Evlerinden binlerce km uzaklıkta Somali'de görev yapan 22'si uzman hekim, 81 sağlık görevlisi toplam 123 Türk sağlık personeli bayram sevincini ailelerinden uzakta yaşıyor ancak Somali'de gerçekleştirdikleri çalışmalarla dünyaya...

Türk doktor ve sağlık çalışanlarından dünyaya insanlık dersi. Evlerinden binlerce km uzaklıkta Somali'de görev yapan 22'si uzman hekim, 81 sağlık görevlisi toplam 123 Türk sağlık personeli bayram sevincini ailelerinden uzakta yaşıyor ancak Somali'de gerçekleştirdikleri çalışmalarla dünyaya büyük bir insanlık dersi de veriyorlar.

2014 yılında açılan Sağlık Bakanlığına bağlı Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi doğu Afrika'nın en büyük ve modern donanımlı hastanesi. Ayda 12 bin hastaya sağlık hizmeti veren personel sadece hastanede değil tüm güvenlik risklerine rağmen şehrin hemen dışındaki kamplarda da mobil sağlık hizmeti vererek, özellikle  açlıktan ölmek üzere olan çocukları yeniden hayata bağlıyorlar..

Tam Teşekküllü Hastanede her türlü Müdahale Mümkün

Açlık ve kuraklığın pençesindeki Somali'de 3 yıldır hizmet veren hastanede ayda 500'e yakın ameliyet gerçekleştiriliyor. El Şabab örgütünün  Terör saldırılarının hedefi olan ülkede özellikle bombalı saldırılar sonrası acil müdahale ve ameliyatlar çok sayıda insanın hayatını kurtarıyor. Hastane bünyesinde Radyolojide MR,Tomografi,Ultrason,Dopler gibi hizmetlerle ayda 5 bin tetkik yapılıyor. Labaratuarlarda ayda 90 bine yakın test sonucu alınabiliyor. Ayda ortalama  750 hasta  yataklı sağlık hizmeti alıyor.

Hastane Başhekimi Dr.Ali Kalyoncu ailelerinden binlerce km uzakta görev yapan Türk sağlık personelinin Somalili kardeşlerinin en zor günlerinde yanında olarak Türk milleti ve devleti adına onların hayır duaları ve minnettarlıklarıyla mutlu olduklarını vurgulayarak "Bizler burada kuraklık fakirlik ve terör kıskacındaki Somali'li kardeşlerimize destek için bulunuyoruz. Burada onlara yardım edebildiğimizi görmek bizleri daha da mutlu ediyor." şeklinde duygularını dile getirdi.

Türk Sağlık personeli sadece başkent Mogadişu'da değil ülkenin farklı bölgelerinde de hizmet veriyor. Ülkenin iç kesimlerindeki hastanelerde özellikle açlık nedeni ile ölümle burun buruna olan yada kolera tehdidi altında olan çocukların tedavilerini gerçekleştiriyorlar. Durumları ağır olanlar Recep Tayyip Erdoğan Araştırma ve Eğitim Hastanesine sevkediliyor.

Son olarak Baido eyaletinde 12 gün boyunca Türk doktorları kolera ve açlıktan ölümle pençeleşen 195 çocuğun tedavisi için seferber oldu . Seyyar mutfakla günlük yemek ihtiyacı karşılandı, ve düzenli tedavi ile ölüm tehdidi altındaki çocuklar hayata döndürüldü.

Kamplarda Günde 200 Kişiye Muayene 3500 Kişiye Gönüllü Yemek Dağıtımı

Türk sağlık personeli El Şebab örgütünün tüm tehditlerine karşın düzenli olarak göçmen kamplarında muayene ve tedavi hizmetlerini sürdürüyor. Son dönemde artan kuraklık nedeniyle iç bölgelerden gelerek Mogadişu yakınlarında derme çatma  çadırlarda ve kamplarda kalan binlerce Somali li günlük olarak gelen mobil sağlık ekiplerince

düzenli bir şekilde muayene ediliyor. Açlıktan ölmek üzere olan 5 çocuk kamptan hastaneye tedavi için sevkedilirken son bir ayda 12 çocuk açlıktan ölmek üzereyken Türk sağlık ekibinin desteği ile hayata döndürüldü.

Türk doktor ve sağlık görevlileri dünyada insanık dersi olacak bir başka faliyete de imza attı. Sağlık kontrolü için gittikleri kamp bölgesinde kendi maaşlarından topladıkları gelirle kurdukları kükü aşevinde her gün 3500 kişiye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriyorlar. Tamamen gönüllülük esasıyla  başlayan bu proje Sağlık Bakanlığı personelinin de Türkiye'den katkılarıyla giderek genişliyor. Hergün kuyruğa giren kamp sakinleri sabah çorba öğleden sonra da etli pilav ve meyveden oluşan menü ie karınlarını doyuruyorlar. Kampta yaşayanların temiz su ihtiyacı da yine Türk sağlık personelince sağlanıyor. Her gün 8000 litre temiz içme suyu kamyonlarla kamp alanına götürülerek dağıtılıyor...

Görüntü Dökümü

-----------------------

Kamp alanında toplanan ve yemek bekleyenler

Yemek dağıtımı

Kamplarda sağlık kontrolü yapan Türk Doktorlar

Başhekim Dr Ali Kalyoncu çocuk muayenesi

Çocuklarla birlikte kadıun doktor

Yerel hastanede bekleyen hasta çoocukların görüntüsü - Mogadişu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Mogadişu Afrika Somali Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title