Haberler

Karargahta YAŞ Mesaisi Başladı! Bu Yılki Atamalar 2019'un 1 Numarasını Belirleyecek

Güncelleme:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde her yıl yaz aylarında olduğu gibi bu yıl da terfi heyecanı yaşanmaya başlandı. Karargahta YAŞ hazırlıkları başladı. Yüksek Askeri Şûra'nın yapısının 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında değiştirilmesi nedeniyle, bu kez heyecan daha farklı.

YAŞ'TA 15 TEMMUZ ETKİSİ

Önceki yıllarda terfi ve emeklilik kararlarında Genelkurmay Karargâhı ile kuvvet komutanlıkları karargâhları daha etkin konumdaydı. Askeri makamların hazırladığı listeler YAŞ'a sunuluyor ve büyük oranda kabul görüyordu. Bu nedenle hangi komutanın terfi edeceği, hangisinin emekliye ayrılacağı aylar öncesinden tahmin edilebiliyordu.

HÜKÜMET DAHA FAZLA SÖZ SAHİBİ OLACAK

Gazete Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre yeni düzenlemeler çerçevesinde, alınacak kararlarda artık hükümet daha fazla söz sahibi olacak. Adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanları da artık YAŞ'ta "üye" sıfatıyla yer alıyor. Ayrıca, 15 Temmuz sonrasında Milli İstihbarat Teşkilatı'nın da devreye girmesiyle, komutanlarla ilgili daha ayrıntılı güvenlik soruşturmaları yürütüldü.

YAŞ'IN TARİHİNİ BAŞBAKAN BELİRLEYECEK

YAŞ, mevzuat çerçevesinde her yıl ağustos ayının ilk haftasında gerçekleştiriliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise YAŞ'ın tarihini Başbakan belirleyecek. Terfi ve emeklilik kararlarının 30 Ağustos itibarıyla yürürlüğe girmesi gerektiğine işaret eden yetkililer, Başbakan Binali Yıldırım'ın programının uygun olması halinde, YAŞ'ın yine yüksek olasılıkla ağustos ayının ilk haftasında toplanacağını belirtiyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da "Geleneklere uyacağız" açıklaması yaptı. Şimdi komuta kademesinin nasıl oluşacağı merak konusu oldu.

AKAR'IN ENGELİ YOK

Genelkurmay Başkanlığı görevine 2015 yılında atanan Orgeneral Hulusi Akar'ın 2 yıllık daha görev süresi bulunuyor. Orgeneral Akar'ın önünde yaş haddi engeli de bulunmuyor.

KARA VE DENİZ'DE DEĞİŞİM BEKLENTİSİ

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın 2 yıllık görev süresi doluyor. Hükümet isterse Orgeneral Çolak'ın görev süresini 1 yıl uzatabilir. Zira Orgeneral Çolak 63 yaşında ve yaş haddi engeli bulunmuyor. Orgeneral Çolak'ın emekliye ayrılması halinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ya da Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar'ın atanması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak isim 2019 yılında, çok yüksek olasılıkla Genelkurmay Başkanlığı'na yükselecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi önceki yıl dolmuş ve sonrasında 2 kez uzatılmıştı. Yaş haddinin dolmasına 1 yılı daha olan Oramiral Bostanoğlu'nun yeni bir "uzatma" daha beklemediği ve vedaya hazırlandığı öğrenildi. Oramiral Bostanoğlu'nun emekliye ayrılması halinde, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması bekleniyor.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANININ DA SÜRESİ DOLDU

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, 2 yıllık görev süresini 30 Ağustos'ta tamamlıyor. Yaş haddine 1 yılı daha olan Orgeneral Ünal'ın görev süresinin uzatılabileceği konuşuluyor. Emekli olması halinde, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Hasan Küçükakyüz'ün Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması söz konusu olacak.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Zeki Çolak Habertürk Tsk Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title