Haberler

Dha Yurt Bülteni-9

Müzenin izniyle 2 bin yıllık Roma sütununu evinin önüne taşıdıANTALYA'da su altı araştırmacısı Mustafa Aydemir'in, 1994 yılında Antalya Müzesi'nden izin alarak Kaleiçi'nde evinin önünde bulunan Roma dönemine ait granit sütunları taşındığı yeni binanın önüne götürmesi tartışma yarattı.

Müzenin izniyle 2 bin yıllık Roma sütununu evinin önüne taşıdı

ANTALYA'da su altı araştırmacısı Mustafa Aydemir'in, 1994 yılında Antalya Müzesi'nden izin alarak Kaleiçi'nde evinin önünde bulunan Roma dönemine ait granit sütunları taşındığı yeni binanın önüne götürmesi tartışma yarattı. Sütunların taşınmasını sosyal medya hesabından paylaşan emekli sanat tarihi öğretmenine yönelik Aydemir tarafından açılan tazminat ve hakaret davalarında da beraat kararı çıktı.

Sualtı araştırmacısı Mustafa Aydemir, Antalya Kaleiçi'nde otururken evinin önünde bulunan Roma dönemine ait 2 bin yıllık granit sütunları, 1994 yılında Antalya Müzesi Müdürü'nün izniyle Muratpaşa İlçesi Şirinyalı Mahallesi'nde taşındığı 3 katlı binanın girişine götürdü. Emekli sanat tarihi öğretmeni 66 yaşındaki Ertekin Kaya ise sosyal medya hesabında "2000 yıllık sütunları yürütüp süs eşyası yapmışlar. Bu kadarına pes" yazısıyla birlikte sütunların fotoğraflarını paylaştı. Daha sonra o dönem Antalya Müzesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na durumu bildiren Kaya, bu girişimlerinden sonuç alamadı. Eserleri taşıyan Mustafa Aydemir ise Kaya'ya paylaşımlarından dolayı dava açtı. 2 yıldır hakaret ve tazminat davasıyla yargılanan Kaya, beraat etti.

SÜTUNLAR DENETLENİYOR

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, taşınma işinin 1994 yılında gerçekleştiğini söyledi. O yıllarda resmi kurumların bu taşınma işlemine izin verdiğini belirten Karabayram, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın vatandaşın şikayetiyle ilgili gerekli çalışmaları yaptığını aktardı. Karabayram, "Bakanımız Nabi Avcı bu tür konulara çok büyük önem vermektedir. Tarihi eserlerin gelecek nesillere taşınmasına yönelik kesin bir talimatı var. Sütunlar ilgili vatandaşımız tarafından bugüne kadar çok iyi korunmuştur. Bakanlığımıza bağlı ekipler de dönem dönem sütunlara yönelik denetimler yapmaktadır" dedi.

YENİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Cemil Karabayram, 1994 yılında alınan bazı kararların yanlış uygulamalarının günümüzde dönem dönem ortaya çıktığını anlattı. 2005 yılından sonra eserlerin taşınmasına yönelik izin verilmediğini belirten Karabayram, "Eserin tanıtımı açısından çıkan haber güzel olmuştur" diye konuştu.

Diğer yandan Cemil Karabayram, Kaleiçi'nde bir restoranın içinde kalan Roma dönemine ait sütunları gazetecilere gösterdi. Karabayram, eserlerin korunması için her türlü çabayı gösterdiklerini aktardı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Konak önündeki sütunların görüntüsü

Sokaktan görüntü

Konağın görüntüsü

RÖP: Cemil Karabayram (Röleve müdürü)

Kaleiçi bölgesinde restaurant önünde korumaya alınan sütunların görnütüsü

Haber: Hasan DEMİRBAŞ-Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,

=======================================================

Efes Antik Kenti'nde düğün yapıldığı iddiası tartışma yarattı (2)

BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

İZMİR'in Selçuk İlçesi'ndeki Efes Antik Kenti'ne sünnet düğünü yapıldığı ve yemek masalarının bulunduğu fotoğrafların sosyal medyada yer alması, tarihe saygısızlık olarak tepkiler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bazı haber siteleri ile sosyal medyada Efes Antik Kenti'nde sünnet düğünü yapıldığına ilişkin haber, yorum ve fotoğraflar kullanılmıştır. Efes Antik Kenti'nde kesinlikle sünnet töreni, düğün, nişan ve nikah gibi törenler yapılmamaktadır. Efes Antik Kent içerisinde Büyük Tiyatroda Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile Odeon, Celsius Kütüphanesi, Liman Caddesi ve liman hamamlarında, Bakanlığımızın Süreli Kullanım Yönergesi kapsamında sınırlı kültürel ve turistik etkinliklere izin verilmektedir. Bu etkinlikler, Antik Kent ziyarete kapandıktan sonra, saat 19.00- 23.00 arasında yapılabilmekte ertesi  sabah Antik Kent ziyarete açıldığında etkinliğin yapıldığı alan tamamen toparlanmış ve temizlenmiş olmaktadır. Etkinlik sırasında Müze görevlileri alanda bulunmaktadır. Etkinlik öncesi ilgili kişi veya kuruluşla protokol yapılmakta,   etkinlik sırasında protokol hükümlerine uyulması görevlilerimiz tarafından tavizsiz şekilde takip edilmektedir. Yapılan etkinlikler tamamen turizm ve tanıtma hedefli olup çoğunlukla gemi (kruvaziyer) ziyaretçileri için, turizm meslek kuruluşları, işletmeler, vakıflar, kamu kurum kuruluşlarınca, Efes'in, İzmir'in, ülkemizin tanıtımı için yapılmaktadır. Etkinlikler genellikle klasik müzik dinletisi, kokteyl, yemek veya tiyatro oyunu olarak gerçekleşmektedir. Yapılan etkinliklerle ilgili bu güne kadar turizm meslek kuruluşları, işletmeler, katılımcılar, ziyaretçiler daima olumlu görüş ve takdir bildirmişlerdir."

"TAKİ YEMEK  WİND STAR CURİSE GEMİSİ ZİYARETÇİLERİ İÇİN VERİLDİ"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, sosyal medyada paylaşımlarda kullanılan fotoğrafların 27 Haziran 2017 tarihinde Sea Song Tours tarafından Celsus Kütüphanesi önünde Wind Star Curise Gemisi ziyaretçileri için düzenlenen yemeğe ait olduğu vurgulanarak, "Şirket tarafından Bakanlığımızın ilgili birimi DÖSİMM'e tahsis ücreti ödenmiştir. Fotoğraflarda kütüphanenin önünde masaların ve sandalyelerin konulduğu zemin restorasyon çalışmalarından kalma, 1978 tarihli beton kaplamalıdır; etkinliklerin alandaki tarihi ve arkeolojik yapıya zarar vermeyecek konum, mesafe ve nitelikte olmasına en yüksek düzeyde dikkat edilmektedir" dendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

LAR

Efes antik kentinden görüntü.

Anons

Haber: Taylan YILDIRIM, Kamera: Yasin TİNBEK / İZMİR

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

==============================================

Taciz ateşi açılan Suriye sınırında sessizlik hakim

TERÖR örgütü PYD/YPG'nin Türk ve ÖSO askerlerine doçkayla taciz ateşinde bulunduğu Azez'e komşu olan Kilis'in Suriye sınırında sessizlik hakim.

Suriye'de terör örgütü PYD/YPG'nin bulunduğu Maranaz bölgesinden, dün gece sınırdaki Fırat Kalkanı Harekatı'nda görevli Türk ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerlerine doçkayla taciz ateşi bulunmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, bu bölgeyi top atışlarıyla ateş altına aldı. Angajman kuralları kapsamında yapılan misillemeyle imha edilen bölgede bugün sessizlik olduğu ancak yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

Kilis'e komşu olan Halep'in Afrin İlçesi'ndeki sınır hattındaki hakim tepeye daha önce asılan YPG ile Rus bayrağının çevresinde ise PYD ve YPG'lilerin de bulunmaması dikkat çekti. Hava sıcaklığının 36 santigrat dereceyi bulduğu sınır hattında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin aldığı geniş güvenlik önlemleri ise sürdürülüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Suriye sınırı

Türkiye ve ÖSO bayrakları

PYD kontrolündeki bölge

Örülen duvarlar

Sınır hattındaki tank

Askeri birlik

YPG flaması ve Rusya bayrağı

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

=======================================

Gulet yat test seyrinde yanarak, battı

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde bakımı yapıldıktan sonra test seyrine çıkan 25 metre uzunluğundaki "Şenkaya" adlı direkli gulet yat, motor bölümünde çıkan yangında battı. Tekne sahibi ve kaptanı Nazmi Şenkaya ve 2 mürettebat Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı.

Nazmi Şenkaya'nın sahibi ve kaptanı olduğu soyadını taşıyan 'Şenkaya' isimli gulet yatın, bugün saat 10.00 sıralarında, Marmaris Körfezi çıkışında bulunan Kadırga Koyu açıklarında makine dairesinde alevler yükselmeye başladı. Alevler kısa sürede ahşap guleti sardı. Bu sırada yangını gören bir balıkçı teknesi Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı'na durumu bildirdi. Sahil Güvenlik ekipleri, guletin sahibi ve kaptanı Nazmi Şenkaya ve 2 mürettebatını kurtardı. Ekipler, su sıkarak yangına müdahale etti. Tamamen yanan 25 metrelik gulet, kısa bir süre sonra battı. Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı ekipleri, yangının çıkışı ile ilgili soruşturma başlattı. Gulet sahibi ve iki mürettebatı ifadeleri ardından serbest bırakıldı. Şenkaya'nın 1995 yılında yapılan 8 kabini bulunan Güney Ege ve Yunan adalarına haftalık turlar düzenlediği gulet yatı yapılan bakımın ardından bugün şafak vakti, test seyrine çıkardığı, yolda ise makine dairesinden alevlerin yükseldiği öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Yanan gulet yatın bir balıkçı tarafından çcep telefonu ile çekilen görüntüsü

Haber: Ali GÜNDOĞAN / MARMARİS (Muğla),

============================================

İslahiye'de çocuklar süs havuzunda serinliyor

GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde sıcaktan bunalan çocuklar, yasak ve tehlikeli olmasına aldırış etmeden parklardaki süs havuzlarına girerek serinlemeye çalışıyor.

Hava sıcaklığının 38 santigrat derece hissedildiği ilçede sıcaktan bunalan bazı aileler, Göz Parkı'nda ağaçların gölgesinde zaman geçirirken, çocuklar ise yasak olmasına rağmen park içerisindeki süs havuzlarına girerek serinledi. Bazılarının elbiseyle girdiği süs havuzunda serinleyen çocuklar daha sonra parktaki çimlerin üzerine uzanarak kurulanmaya çalıştı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

Göz Parkı

Süs havuzundaki çocuklar

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Kadir ÇELİK-GAZİANTEP-DHA)

===============================================

Adilcevaz'da kaza; 1 ölü, 4 yaralı

BİTLİS'in Adilcevaz İlçesi'nde kontrolden çıkarak takla atan hafif ticari araçta aynı aileden 1 kişi hayatını kaybederken, 4 kişi yaralandı.

Kaza, saat 11.00 sıralarında Adilcevaz İlçesine 36 Kilometre uzaklıkta bulunan Kömürlü Köyü yakınlarında meydana geldi. Adilcevaz'dan Ağrı'nın Patnos ilçesi'ne giden Ali İlhan yönetimindeki 65 DS 302 plakalı hafif ticari araç, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak takla attı. Meydana gelen kazada, araç içerisinde bulunan sürücünün eşi Neriman İlhan, ağır yaralı olarak kaldırıldığı Adilcevaz Onkoloji Hastanesinde doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Yoldan geçen diğer sürücülerin yardımlarıyla araçtan çıkarılan sürücü Ali İlhan ile birlikte çocukları Yasin, Mehmet Emin ve Havva İlhan ise ambulanslarla Adilcevaz ve Erciş'te ki hastanelere sevk edilerek tedavi altına alındı.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ(Bitlis), -

=================================================

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kırlangıç: Amasya işsizlik oranı en düşük illerden biri

AMASYA Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Murat Kırlangıç, "Amasya işsizlik oranı en düşük illerden bir tanesi, ülkemizde olduğu gibi ilimizde de iş beğenmemezlik var, çalışmak isteyen, emek harcamak isteyen, para kazanmak isteyen, alın terinin karşılığını almak isteyen herkese ilimizde iş varö dedi.

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, Amasya'nın turizm kenti, kültür varlıklarının yoğun bir şehir olduğunu belirterek, "Turizmde ülkemizin 2023 yılı hedefleri olduğu gibi bizim ilimizde de 2023 yılı hedeflerimiz var. 2023 yılında ilimizde bir milyon turist hedefliyoruz. Bunu yapabilecek, kabiliyete de, potansiyele de sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Bugün verilerimize baktığımızda 300 bin civarında bir konaklamamız toplamda da 500 bine yakın bir ziyaretçimiz var. Tabii turizm geniş bir sektör, turizmin en zor kesimi olan kültür turizmini yapıyoruz. Ama bu zorluklara rağmen bizim turizmcilerimiz emeklerini, yatırımlarını esirgemeden ellerini taşın altına koyarak Amasya'ya yatırım yaptılar. Tabii turizm sektöründe bugün yaptığımız birçok projeler var, bunu da ilimizin hedefleri doğrultusunda yapmaya çalışıyoruzö dedi.

Ülkede bir istihdam seferberliği olduğunu hatırlatan Başkanı Kırlangıç, "Ülkemizin bir istihdam seferberliği var, bu istihdam seferberliğini kapı kapı dolaşıp, işyeri işyeri dolaşıp, üyelerimize anlatıyoruz. Burada her zaman yatırım yapan, istihdam sağlayan iş adamlarımızın yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarakta AB projeleri ile turizm sektörüne ara eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik eğitimler düzenliyoruz. Şuan devam eden aşçı yardımcılığı ve servis elemanı yetiştirilmesine yönelik sertifika programı açtık. 43 aşçı yardımcısı, 47 servis elemanı var, eğitimlerimizde toplam 90 kişiyi turizm sektörü için yetiştiriyoruz. Amasya işsizlik oranı en düşük illerden bir tanesi, ülkemizde olduğu gibi ilimizde de iş beğenmemezlik var, çalışmak isteyen, emek harcamak isteyen, para kazanmak isteyen, alın terinin karşılığını almak isteyen herkese ilimizde iş varö diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Amasya yalı boyu detay

-Yeşilırmak nehri detay

-Röportaj

-Diğer detaylar

Haber-Kamera: Sinan HARMANCI/AMASYA,

====================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Aydemir Antalya Amasya Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title