Haberler

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Akpm Üyesi Günay Açıklaması

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Üyesi Emine Nur Günay, "1'e karşı 1 formülünün yanı sıra, ülkemizdeki Suriyelilerden AB ülkelerine 'Gönüllü İnsani Yeniden Yerleştirme Programı' çerçevesinde de yeniden yerleşim olacaktır. Bu iki mekanizma, ülkemizin öteden beri savunduğu AB ile yük ve sorumluluk paylaşımının hayata geçirilmesi bakımından önem taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Fransa'nın Strazburg kentinde gerçekleşen AKPM Genel Kurul toplantısına katılan Günay, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Konseyinin Avrupa'daki göç ve mülteci sorununu, insani, siyasi, ekonomik ve yönetsel boyutuyla konuşmaya devam ettiğini belirtti.

Günay, hazırlanan rapor taslağında Avrupa'daki göçmen ve mülteci krizindeki güncel durumun Avrupalı devletlerin işbirliğindeki başarısızlığını gösterdiğini ifade ederek şöyle devam etti:

"Toplantıda AKPM'nin evvelce söz konusu krizin çözümü için birçok karar aldığı, bu çerçevede üye devletlerin artan göçle yüzleşeceği vurgulandı. Bu nedenle tavsiye kararı olarak AKPM Bakanlar Komitesine 2018-2019 yılı bütçesi kapsamında mülteciler ve göçmenler konusunda Avrupa Konseyi faaliyetlerinin uyumunu sağlayacak bir yönetim kurulunun tesisi önerildi."

Toplantıdaki konuşmalarda yaklaşık 3,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin 26 milyar dolar harcadığının gündeme getirildiğini anlatan Günay, şunları aktardı:

"AB tarafından Türkiye'ye 2016-2017 dönemi için taahhüt edilen ilk 3 milyar avronun Sığınmacı Mali İmkanı mekanizması aracılığıyla aktarılması süreci AFAD koordinasyonunda ilgili kurumlarımızla proje temelinde yürütülmektedir. Sığınmacı Mali İmkanı kapsamında hazırlanan projelerle sözleşmeye bağlanan miktar 1,6 milyar avroya ulaşmış olup, bunun 811 milyon avrosu ülkemize aktarılmış bulunmaktadır. Ortak Göç Eylem Planı, AB'ye ülkemiz üzerinden yaşanan düzensiz geçişlerin azaltılması ile ülkemizdeki Suriyelilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesini hedeflemektedir. 1'e karşı 1 formülünün yanı sıra ülkemizdeki Suriyelilerden AB ülkelerine Gönüllü İnsani Yeniden Yerleştirme Programı çerçevesinde de yeniden yerleşim olacaktır. Bu iki mekanizma, ülkemizin öteden beri savunduğu AB ile yük ve sorumluluk paylaşımının hayata geçirilmesi bakımından önem taşımaktadır."

"AB ülkeleri sözünü yerine getirmeli"

Günay, mutabakatın etkin şekilde uygulanmasıyla Türkiye'nin özellikle 2015 yılında doruk noktaya ulaşan, AB'ye yönelik yasa dışı geçişlerdeki "transit" konumu ortadan kalktığını bildirdi. Ekim 2015'te 7 bin olan Yunan adalarına günlük ortalama geçiş sayısının, son aylarda ortalama 30-70 arasında gerçekleştiğini vurgulayan Günay, şunları kaydetti:

"AB ülkeleri de Türkiye'nin üzerindeki finansal yükü paylaşmak zorunda ve vermiş olduğu sözleri yerine getirmelidir. Ülkemiz ile AB arasında Vize Serbestisi Diyaloğu 16 Aralık 2013'te Ankara'da Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasıyla eş zamanlı olarak resmen başlatılmıştır ancak uygulama henüz başlamamıştır. Vize serbestisi kapsamında vatandaşlarımız Schengen bölgesine vizesiz seyahat edebilecek ancak vize serbestisi Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nin olumlu karar vermesi gerekiyor."

Kaynak: AA / Güncel

Emine Nur Günay Eskişehir Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title