Haberler

Katar ile Bazı Arap Ülkeleri Arasındaki Kriz

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile telefonda görüşmesinde, ülkesinin Körfez krizinin yankılarından endişe duyduğunu bildirdi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile telefonda görüşmesinde, ülkesinin Körfez krizinin yankılarından endişe duyduğunu bildirdi.

Katar Haber Ajansı QNA'da yer alan habere göre, Japonya Başbakanı Abe, Katar Emiri Al Sani ile telefonda görüşerek Körfez krizinin çözümü için Kuveyt'in siyasi ara buluculuk çabalarını desteklediklerini ifade etti.

Tokyo'nun Katar ile enerji, siyasi, ekonomik ve güvenlik alanlarındaki tam ortaklığı devam ettirmeye kararlı olduğunu vurgulayan Abe, Katar'a abluka uygulayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın taleplerini "katı" olarak nitelendirdi ve ülkesinin Körfez krizinin yankılarından endişe duyduğunu belirtti.

Görüşmede iki lider, ortak çıkarlar doğrultusunda iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Suudi Arabistan, BAE, Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklama ile Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Katar'a karşı yapılan diplomatik ablukaya Maldiv Adaları ve uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya Tobruk hükümeti de katılmıştı.

Katar'a abluka uygulayan Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın 13 maddeden oluştuğu ifade edilen taleplerinin Kuveyt aracılığıyla Doha yönetimine ulaştırıldığı uluslararası basına yansımıştı. Katar'da hükümete bağlı İletişim Ofisi Müdürü Şeyh Yusuf bin Ahmed bin Seyf Al Sani, ABD ve İngiltere dışişleri bakanlıklarının, "ambargo uygulayan ülkelerin Doha yönetimine yönelik taleplerinin uygulanabilir, mantıklı, dengeli ve gerçekçi talepler olması" konusundaki uyarılarına dikkati çekerek, söz konusu listenin bu kriterlere uymadığını kaydetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan Hamad Al Sani Shinzo Abe Katar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title