Haberler

Artvin'de Sular Kirlendi, Hayvanlar Hastalandı

Güncelleme:

Cerattepe maden sahasının kuzey ve güney galeri bölgesinden çıkan atıkların bırakıldığı iddia edilen su kaynakları kirlendi.


Danıştay'ın 'madencilik yapılabilir' yönündeki yerel mahkeme kararını onamasının ardından madencilik faaliyetlerinin başladığı Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde, büyükbaş hayvanlar hastalanmaya başladı.

YEŞİL ARTVİN DERNEĞİ SU NUMUNELERİNİ TAHLİLE GÖNDERDİ

Bölge sakinleri sudan içen hayvanlarının hastalandığını belirtti, sudan numune alan Yeşil Artvin Derneği yönetimi bunun bir felaket başlangıcının sadece bir kısmı olduğunu söyleyerek tepkisini dile getirdi. Cerattepe bölgesine çıkan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve yönetimi kirlenen su kaynaklarını inceledi, hayvanları hastalanan çiftçilerle görüştü. Heyet, farklı bölgede su numuneleri alarak tahlile gönderdi.

CERATTEPE'DE MADEN ÇALIŞMALARI BAŞLADI, SU KAYNAKLARI KİRLENDİ

Cerattepe'deki kuzey galerinin hemen altında bulunan merada geçimini hayvancılıkla sağlayan Fikret Beyaz, 11 hayvanının hastalandığını belirterek maden şirketinin çalışmaya başlamasının ardından su kaynaklarının kirlendiğini öne sürdü. Beyaz, "ben burada beş altı yıldır aynı merada hayvan besliyorum. Maden şirketi çalışmaya başlayana kadar her an gibi bir sıkıntımız sorunumuz yoktu. Şirketin çalışmalarının ardından artık suyu mu veriyor, tünelin içini mi boşaltıyor bilmiyorum benim yaklaşık 27 tane hayvanım zehirlendi. Hayvanlardan hiç bir türlü verim alamıyorum.

"BU SUYU HİÇ BÖYLE GÖRMEDİK"

Hayvanlar cansız kaldı, ishali durmuyor, ağrıları, sancıları durmuyor. Yatıyor ama kalkmıyor" dedi. Bölgede 100'e yakın büyükbaş hayvan olduğunu ve hayvanlarının geviş getirmediğini de ifade eden Fikret Beyaz "Ben bu maden çalışması başlayana kadar böyle bir şeyle karşılaşmadım, görünen bu meranın tamamı tapuludur, bizim dedelerimiz de gelir şahitlik yapar, biz bu suyu böyle görmedik. Bizim normal yolumuz kapalı ve o bölgeden geçmemize zaten izin vermiyorlar. Görevliler geldi numune aldılar, burada benim büyük zararım var, ben bir maden şirketi yüzünden bu merayı terk edemem. Terk edecekse maden şirketi terk etsin. Kurban bayramına şurada ne kalmış ben ne yapacağım" dedi.

Çalışmaların güney galeri bölümün alt tarafında bulunan Hatila Köyü sakinlerinden Mevlüt Altuntaş ise derelerin tamamen beyaz renkte büründüğünü ifade ederek "sebze ve meyveleri sulamak için kullandığımız su kirlendi. Biz yıllarca böyle bir şeye tanık olmadık" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Danıştay Artvin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title