Haberler

Anne Babalar Dikkat! Çocuğunuz Üstün Zekâlı Olabilir

Güncelleme:

Çocuğunuzun davranışları yaşıtlarınınkinden farklı mı? Okula bile gitmeden okuma yazmayı mı öğrendi? Ya da sadece televizyondan görüp farklı bir dilde konuşmaya mı başladı?


Çocuğu üstün yetenekli olan ebeveynlerin, onları psikiyatra götürüp ilaca başlatmaması gerektiğini vurgulayan TÜZDEV Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, "Bu çocuklar, ilgi ve yeteneklerine uygun eğitim alabilirler ve yönlendirilebilirlerse büyük icatlar yapabilir, toplumsal faydalar sağlayabilirler; başarılı ve mutlu bir yaşam sürebilirler" diye konuştu.

Bu, sizi korkutmasın. Tüm belirtiler çocuğunuzun üstün zekâlı olduğunun göstergesi. Bu noktada aileler için büyük sorumluluk başlıyor. Çünkü bu çocukların toplum içinde kaybolup gitmesini engellemek ebeveynlerin elinde.

AMAÇ BU ÇOCUKLARI TESPİT ETMEK

Türkiye Üstün Zekâlı ve Dâhi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV), Türkiye'deki üstün zekâlı ve yetenekli çocukların tespit edilmesi, bu çocukların eğitimlerini sağlıklı şekilde sürdürmesini sağlamak amacıyla kuruldu. TÜZDEV Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, anne babaları, çocuklarının davranışlarını gözlemlemesi, yaşıtlarına göre farklılıklar sergilediğini fark ettikleri andan itibaren kendilerine başvurmaları konusunda uyardı.

HER ŞEYİ MERAK EDER, SORGULARLAR

Kemal Tekden, üstün zekâlı ve yetenekli çocukların yaşıtlarından önce yürüme, konuşma, sayı ve harfleri tanıma gibi özel alanlarda kendilerini fark ettireceğini söyledi. Tekden, "Bu çocuklar akranlarından daha fazla sayıda kelime ile konuşur. Duyduğunu çok iyi hatırlayan bir hafızaları vardır. Uzayı, dinozorları… Her şeyi merak eder, sorgularlar; 'nasıl, niye? diye sorarlar. Yabancı dile, ritme, müziğe aşırı tepki gösterip kolayca öğrenirler. Çok enerjiktirler" diye konuştu.

KEŞFEDİLMEZLERSE SORUN YAŞANIR

Zekâ ve yetenek testleri yardımı ile bu tür çocukların 2 yaşından itibaren tespit edilebileceğini kaydeden Kemal Tekden, keşfedilmedikleri takdirde ise büyük sorunlar yaşayabileceklerini söyledi. Bu çocukların merak ve ilgileri tatmin edilmediğinde zararlı bireylere dahi dönüşebileceğini vurgulayan Tekden, "Bu çocuklar merakları giderilmezse ruhsal sorunlar yaşayabilir, kötü alışkanlıklar edinebilirler. Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar dikkat eksikliği, hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü, akran ilişkilerinde sorun yaşama gibi sıkıntılar yaşayabilir, içlerine kapanabilirler. Bu çocuklarımıza karşı çok anlayışlı davranmalıyız" dedi.

'ÇOCUK OLDUĞUNU UNUTMAYIN'

Zekâ dendiğinde Türk toplumunda hemen akademik başarının akla geldiğini vurgulayan Kemal Tekden, "Çocuk sınavda yüksek not almadıysa zeki değil zannediliyor. Sınav ile zekâ arasında bir bağlantı yok. Çok zeki olup okulda başarısız olan pek çok öğrenci var. Ailelere tavsiyem; öncelikle onların çocuk olduğunu unutmasınlar. Ellerine bir baksınlar, küçücük… Bir yılları bile geri gelmeyecek. Bazı aileler 'Benim bu yaptığım çocuğumda çok işe yaradı, sen de yap' gibi önerilerde bulunabiliyor. Aileler kulaktan dolma işlere kalkışmasın. Heyecanlanıp, psikiyatra götürüp çocuklarını hemen ilaca başlatmasınlar. Bu çocukların bazılarında karanlık, asansör korkusu gibi endişeler daha fazla olabiliyor. Hemen böyle şeylerden telaşlanıp, 'Bu çocuk çok zeki ama kötüye mi gidiyor' diye düşünmesinler" şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK SORUN EĞİTİLEMEYEN ZEKİLER

Türkiye'de, tüm dünyada olduğu gibi üstün yetenekli oranının yüzde 2 seviyesinde olduğunu vurgulayan Kemal Tekden, bu çocukların ebeveynlerine, TÜZDEV'e gelerek test yaptırmaları ve uzmanlarla konuşup görüş almaları tavsiyesinde bulundu. Tekden; "Türkiye'nin en büyük eğitim sorunu eğitilemeyen zekiler. Bu çocuklar çok zeki ama eğitemiyoruz. Bununla ilgili çalışılmalı. Bu çocuklar, ilgi ve yeteneklerine uygun eğitim alabilir ve yönlendirilebilirlerse büyük icatlar yapabilir, toplumsal faydalar sağlayabilirler; başarılı ve mutlu bir yaşam sürebilirler" dedi.

ÖZEL YETİŞMİŞ ÖĞRETMENLER EĞİTMELİ

Kemal Tekden, üstün yetenekli çocukların nasıl bir eğitim almaları gerektiği hakkında şu bilgileri verdi: "Bu çocukların hassas ellerde yetiştirilmesi çok önemli. Meraklarını giderici ve farklı şekillerde tecrübe edinebilecekleri, alternatiflerin çok olduğu, uygulama alanları içeren programlarda, özel yetiştirilmiş öğretmenlerden eğitim almaları şart. Öğretmen kadrosu güçlü ve bu alanda çalışmaları olan okullar tercih edilmeli. Bu okullarda fen alanında uygulama laboratuvarı, yıl boyunca yürütülen sosyal projeler, çocuklar için farklı alanlarda eğitim imkanı sunması, yeteneklerin keşfedilmesi için gerekli altyapıyı sunuyor olması açısından gerekli. Özel yetenekliler memleket en önemli meselesi. Amacımız TÜZDEV olarak Türkiye'deki bu çocukları bulmak onlara sahip çıkmak. Onlara ve ailelerine imkân sunabilmek."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kemal Tekden Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title