Haberler

Dün Ne Oldu?

Güncelleme:

Geçtiğimiz hafta global piyasalarda etkili olan zayıf ABD Doları fiyatlaması yeni haftanın ilk işlem gününde yerini tepki alımlarına bıraktı.

Avrupa ve ABD'de Temmuz ayına ilişkin takip edilen hizmet ve imalat PMI verilerine bakıldığında; Avrupa'da ekonomisinde toparlanmada görülen ivme kaybı ve ABD'de PMI verilerinin ılımlı bir tablo çizmesi ABD Doları'nın değer kazanmasında etkili oldu.

ABD Doları gelişmiş ülke para birimleri karşısında karışık bir görünüm sergilerken, gelişen ülke para birimleri karşısında ise değer kazandı. ABD 10 yıllık tahvil faizi de gün içerisinde %2,25 seviyesine kadar yükseliş kaydetti.

BUGÜN NE BEKLİYORUZ?

Bugün dünya genelinde makro gündem nispeten sakin olup, ABD'de Temmuz ayına ilişkin tüketici güveni verisi takip edilecek. Yurt içinde ise Temmuz ayına ait kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verileri gündemde olacak.

Yeni haftada Fed'in Temmuz ayı toplantısı öne çıkmakta olup, söz konusu toplantıda para politikası duruşunda değişiklik beklenmemekte. Bununla birlikte ilgili haftada ABD'nin 2.çeyrek büyüme verisi doların seyri açısından önem arz ediyor.

Yurt içinde de TCMB'nin Temmuz ayı toplantısı öne çıkmakta. Fed'e dair beklentilerin su yüzüne çıkması ve son dönemde makro görünümdeki iyileşmenin etkisiyle TCMB'nin Temmuz ayında faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmemekte.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta ABD'de siyasi atmosferde görülen tedirginlik sonrası haftanın genelinde gelişen ülke para birimleri karşısında önemli ölçüde değer kaybeden ABD Doları yeni haftaya değer kazancı ile başladı. Gelişen ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, Türk Lirası da söz konusu ülke para birimlerine eşlik etti. Türk Lirası günü dolar karşısında %0,58 değer kaybı ile tamamladı.

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,5500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemini korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,5800 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,5500 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,5200 ve 3,5000 destek seviyeleri izlenebilir.
EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde Avrupa tarafından gelen veri akışında görüldüğü üzere Avrupa ekonomisine dair toparlanmada görülen ivme kaybı ve ABD Doları'nın yeni haftaya değer kazancı ile başlangıç yapması euronun zayıf seyir izlemesine neden oldu. Euro günü dolar karşısında %0,18 değer kaybı ile tamamladı.

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,1670 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,1720 ve 1,1800 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek gevşemelerde 1,1620 ve 1,1540 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir.

ALTIN

Geçtiğimiz hafta ABD'de siyasi atmosferde görülen tedirginlik sonrası değer kaybeden ABD dolarını ve dünya genelinde bol likidite ortamının devam edecek olmasını yükseliş fırsatı olarak değerlendiren altın, yeni haftada ABD Doları'nın değer kazancı başlaması nedeniyle günün genelinde zayıf seyir izledi. Altın haftanın ilk işlem gününü dolar karşısında yatay seyir ile tamamladı.

Teknik olarak bakıldığında, altında toparlanma eğiliminin görülebilmesi için, 1252 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1260 ve 1272 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1244 ve 1230 destek seviyeleri izlenebilir.

USDJPY

Geçtiğimiz hafta ABD'de siyasi atmosferde görülen tedirginlik sonrası haftanın genelinde gelişmiş ülke para birimleri karşısında önemli ölçüde değer kaybeden ABD Doları'nın haftanın ilk işlem gününde tepki alımları paralelinde değer kazanması sonrası söz konusu ülke para birimleri dolar karşısında zayıf seyir izledi. Japon Yeni de gelişmiş ülke para birimlerine eşlik ederken, Japon Yeni günü dolar karşısında yatay seyir ile tamamladı.

Teknik olarak bakıldığında, USDJPY paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 111,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup paritede yükselişlerde sırasıyla 111,40 ve 112,20 seviyeleri hedeflenebilir. USDJPY paritesinde zayıf seyrin görülmesi durumunda ise 110,60 ve 110,00 destek seviyeleri takip edilebilir.


GBPUSD

Geçtiğimiz hafta ABD'de siyasi atmosferde görülen tedirginlik sonrası haftanın genelinde gelişmiş ülke para birimleri karşısında önemli ölçüde değer kaybeden ABD Doları'nın haftanın ilk işlem gününde tepki alımları paralelinde değer kazanması sonrası söz konusu ülke para birimleri dolar karşısında zayıf seyir izledi. Sterlin tarafında ise sınırlı pozitif ayrışma görülürken, sterlin günü dolar karşısında %0,24 değer kazancı ile tamamladı.

Teknik olarak bakıldığında GBPUSD paritesinde toparlanma eğiliminin görülebilmesi için 1,3060 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 1,3140 ve 1,3140 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek satış baskısında ise 1,2900 ve 1,2820 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT

Dün OPEC ve OPEC dışı üye ülkelerin Rusya'da gerçekleştirdikleri toplantıda Rusya ve Suudi Arabistan tarafından gelen üretim kesintisinin uzatılabileceğine ilişkin açıklamalar petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekledi. Söz konusu açıklamalarda Suudi Arabistan'ın global bazda arz fazlası sorununa destek olabilmek için gelecek ay petrol ihracatında azaltmaya gideceğini taahhüt ettiği yer alırken, Libya ve Nijerya'nın ise üretimi artırmayı sürdürebilecekleri ifadesi de yer aldı.

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma eğiliminin görülebilmesi için 48,20 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 49,60 ve 50,30 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde satış baskısının görülmesi halinde ise 47,40 ve 47,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri TCMB Fed Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title