Haberler

Dha Yurt Bülteni-3

Bar cinayeti güvenlik kamerasında

ADANA'da barda 1 kadının ölümü, 5 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kavganın güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

Olay 21 Temmuz'da merkez Seyhan İlçesi Mithatpaşa Mahallesi Mücahitler Caddesi'ndeki barda meydana geldi. Muhammet Çil (43), eşi Elif Çil (32), Ahmet Çil (26), İrfan Çil (18) ve Sevda Dalbun (23) bara eğlenmeye gitti. İddiaya göre Barda çalışan Havva Bilgen İnceler (40), Sevda Dalbun'un sevgilisi olan Ahmet Çil'e bakınca, kadının bakışlarından rahatsız olan Sevda Dalbun, "Neden bakıyorsun?" diye tepki gösterdi. Bunun üzerine taraflar arasından tartışma yaşandı. Bar sahibi Mustafa Kanmaz (46) tarafından dışarı çıkartılan Muhammet Çil, kardeşleri Ahmet Çil ve İrfan Çil, iddiaya göre bıçak ve sopalarla tekrar bara girerek çalışanlar Mehmet Özpolat (35), Hakan Güngör (20), Ahmet Barut (20), Mehmet Leblebici (28), Tufan Güler (24) Taşkın Yakar'a (42) saldırdı. Başına darbe alan Ahmet Barut, tüfekle saldırganların üzerine ateş edince saçmaların isabet ettiği Elif Çil öldü, 5 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

OTOMOBİLDEN SOPALARLA İNİYORLAR

Cinayet şüphelisi Ahmet Barut, Ahmet Çil ve Mustafa Kanmaz'ın tutuklandığı bar kavgasının güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Bir fırının güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntülerde, bara gelen Çil ailesi, ellerindeki sopalarla otomobilden iniyor. Bu sırada nereden ateşlendiği belli olmayan pompalı tüfekten çıkan saçmalarla Elif Çil, Ahmet Çil ile Muhammet Çil yere düşüyor. Büyük panik yaşanan olay anının gösteren görüntüler delil olarak dosyaya konuldu.

Görüntü Dökümü

------------------------

(Güvenlik Kamerası)

Aracın gelmesi

Araçtan sopalarla Çil ailesinin inmesi

Ahmet Barut'un ateş etmesi

Elif Çil'in araç önünde yere düşmesi

Ahmet Çil ve Muhammet Çil'in de yaralanması ve yere düşmesi

(ARŞİV)

Olay yerinden genel görüntü

Yerde yaralı yatan adamın görüntüsü

Zanlıların Adli Tıp Birimi'ne getirilmesi

Haber: Çağlar ÖZTÜRK  -Kamera: ADANA,

=======================================

Prof.Dr. Ercan:  2033'e kadar Marmara depremi beklenmiyor

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bursa'da yaptığı konuşmada, 2033 yılına kadar Marmara bölgesinde ciddi etkiler oluşturacak deprem beklemediklerini söyledi.

Prof. Dr. Ercan, Bursa'nın merkez Osmangazi İlçesi Akpınar Kentsel Dönüşüm Merkezi'nde deprem ve kentsel dönüşüm konusundaki bilinçlendirme konferansına katıldı. Konferans öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ercan, Marmara bölgesinde 4 kola ayrılan Kuzey Anadolu fay hattının yüzde 78 ile en gergin bölümünün kuzey kolu olduğunu, Bursa'nın üzerinde bulunduğu kolun ise yüzde 13 gerginliğinde olduğunu söyledi.

EN ERKEN OLASI 2045

En şiddetli depremlerin sırasıyla Kuzey kolu, Bursa kolu, Gemlik kolu ve Gölcük kolu üzerinde yaşanabileceğini kaydeden Prof.Dr. Ercan, "Bursa'daki deprem oluşumları hem Marmara'dan, hem de Batı Anadolu'dan etkilenir. Her iki işleyiş biriminin bileşkesi Bursa'dır" dedi. Deprem bilimcileri tarafından son yıllarda beklenen büyük Marmara depreminin şu an gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığına dikkat çeken Prof.Dr. Ercan, "Marmara şu anda gergin değil. Marmara depreminin oluşabilmesi için gerginliğin 6 milyar gigatona ulaşması gerekiyor. Şu anda Marmara da böyle bir güç gelişmemiştir. Bu güç benim araştırmalarıma göre 2045 yılında oluşabilir. Bu deprem olasılığı 2033 yılından 2075 yılına kadar yayılabilir. Ancak en olası yıl 2045 dolaylarıdır" diye konuştu.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ BEKLENENDEN YAVAŞ"

Gazetecilerin kentsel dönüşüm süreciyle ilgili sorusu üzerine dönüşüm çalışmalarının beklenenden yavaş ilerlediğini belirten Prof. Dr. Ercan, "Bunun ana nedenini evini vermek istemeyen vatandaşlardır. Örneğin Bursa'da oturduğu konutun sahibi olma oranı yüzde 33'tür. Bu yapıların çoğu da eski yapılardır ve bu yapılarda ikamet edenler yaşlanmıştır. Yaşlanan kişiler genellikle konutları ile bütünleştiği ileri için 'Ne olursa olsun 2-3 yıl daha yaşayacağım' diyerek evini vermeyi reddediyor. Bu tür olaylar kentsel dönüşümü yavaşlatmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti her vatandaşını yaşatmak zorundadır. Dolayısıyla devletin vatandaşın fikrini bu konuda sormaması, daha yaptırımcı olması gerekiyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

katılımcılardan detaylar,

kentsel dönüşüm merkezinden detaylar,

Ercan ile röportaj

Haber-Kamera: Enver Fatih TIKIR/ BURSA, -

============================================

(ÖZEL) Kendisini aldattığını düşündüğü kocasını öldürttü

İSTANBUL'da yaşayan 3 çocuk annesi Nuriye Demir, kendisini aldattığını ve başka bir kadınla gönül ilişkisi olduğu belirtilen kocası Aziz Demir'i korkutup, yaralamaları için 10 bin lira karşılığında anlaştığı 2 kişi, yanlışlıkla kocasını öldürdü. Diyarbakır polisi, Nuriye Demir'in planını ve cinayet olayını bir ay süren titiz bir çalışma ve 15 güvenlik kamerasını inceleyerek çözmeyi başardı. Cinayet olayı ile ilgili gözaltına alınan 6 kişiden 2'si serbest bırakıldı, 3'ü tutuklanırken, 1 kişinin de sorgusu devam ediyor.

Diyarbakır merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Mahallesi'nde geçtiğimiz 26 Haziran'da evinin önünde öldürülen Aziz Demir cinayetini, polis bir ay gibi kısa bir süre içerisinde çözdü. Bu süre içerisinde 15 güvenlik kamerasını incelemeye alan polis, Aziz Demir'in karısı Nuriye Demir'in geçmişte yaptığı telefon görüşmelerini de takibe aldı. Nuriye Demir'in aile bireyleri dışında bazı kişilerle görüştüğünü tespit eden polis, bu kişileri de takip ve incelemeye aldı. Nuriye Demir'in telefonla görüştüğü kişilerin, güvenlik kameralarında daha önce evin çevresinde keşif yaptığını farkeden polis, Özkan Güzel ve Hamdullah Yiğit'i gözaltına aldı.

10 BİN LİRA KARŞILIĞINDA ANLAŞTIKLARINI İTİRAF ETTİLER

Bu iki kişinin emniyetteki sorgusunda, Nuriye Demir'in kocasını yaralamaları için on bin lira karşılığında anlaştıklarını ittiraf etti. Bu kişilerin verdikleri ifade doğrultusunda gözaltına alınan Nuriye Demir'in de emniyette verdiği ifadede bütün gerçekler ortaya çıktı. İstanbul'da iş makinesi operatörlüğü yapan Aziz Demir'in kendisini aldattığını ve başka bir kadınla gönül ilişkisi olduğunu düşünen Nuriye Demir, bayram ziyareti için geldikleri akrabalarının evinde korkunç planı yaptığı öğrenildi. Nuriye Demir, telefonla görüştüğü Özkan Güzel, Hamdullah Yiğit ve İ.Y. ile on bin lira karşılığında kocasını korkutmak amacıyla yaralamak üzere anlaştığı öğrenildi. Cinayet günü Nuriye Demir, çocuk bezi alma bahanesiyle markete gönderdiği kocasını, dışarda bekleyen kiralık katillere balkondan gösterdiği belirtildi. Bunun üzerine dışarda bekleyen silahlı kişiler, Aziz Demir'i bina girişinde silahla ateş ederek, yaralamak yerine yanlışlıkla öldürdü.

EŞİNİN KANLAR İÇERİSİNDEKİ CESEDİ ÜZERİNDE AĞITLAR YAKTI

Plan kurup eşinin ölümüne sebep olan Nuriye Demir, silah sesleri üzerine aşağı inerek ağır yaralı kocasının kanlar içerisindeki bedeni üzerinde ağlayarak, ağıtlar yaktı. Hastaneye kaldırılan ağır yaralı Aziz Demir ile birlikte ambulansa binerek hastaneye de gelen Nuriye Demir'in burada da ağlayarak, ağıtlarına devam ettiği ve cinayetten kısa bir süre sonra da hemen miras işlemleri başlattığı kaydedildi.

2'Sİ SERBEST BIRAKILDI, 4 KİŞİ TUTUKLANDI

Nuriye Demir'in cep telefonu ile yaptığı görüşmeleri incelemeye alan polis, cinayetin işlendiği bölgedeki 15 güvenlik kamerasından da görüntüler alarak, tek tek izledi. Yapılan soruşturma sonucunda şüpheli Özkan Güzel cinayette aracılık ettiği, silahı İ.Y.'nin kullandığı eşi Nuriye Demir'in de cinayete azmtirdiği ortaya çıktı. Analiz raporları ve delileri inceleyen polis, İ.Y.'nin olay günü giyindiği gömlek üzerinde barut izleri ile Özkan Güzel'in evinde bulunan silahlardan 7.65 mm tabancanın olayda kullanılan silahla örtüştüğünü tespit etti. Toplanan deliller ile eşini kiralık katil tutarak öldürten Nuriye Demir'in de bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Emniyetteki sorguları tamamlanan 6 zanlı, adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan 6 zanlıdan 2'si serbest bırakılırken, Nuriye Demir, olaya aracılık ettikleri belirlenen Özkan Güzel ve Hamdullah Yiğit tutuklanırken, İ.Y.'nin bir terör suçundan kaydı bulunduğu ve bu yüzden de Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorgusunun devam ettiği öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

-Kiralık katillerin keşif yapmaları

-Olay sonrası kaçmaları

Adliyeye çıkarılmaları

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR, -

=============================================

Aile boyu uyuşturucu kuryeliğine suç örgütü tehdidi iddiası

ADANA'da uyuşturucu satıcılarına düzenlenen operasyonlarda 68.5 kilo esrar, 2 bin 300 uyuşturucu hap ele geçirildi, 11 kişi de gözaltına alındı.

Diyarbakır'dan kamyon ve otomobille Adana'ya uyuşturucu getirileceği ihbarını alan Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) otoyolu ve D-400 karayolunda, plakalarını tespit ettikleri araçları beklemeye başladı. Ekiplerin durdurdukları araçlarda narkotik köpekleri Koko ve Kanas ile arama yaptı. Her iki araçta toplam 52.5 kilo esrar ele geçirdi. Kamyon sürücüsü Sertaç K., beraberindeki Murat B.,  Erdal K.,  Zafer B., Ozan Y., Ufuk B., Ali Ç. ve  otomobil sürücü Bilal Ö., eşi S.Ö., çocukları M.Ö. ve E.Ö.'yü gözaltına alındı. Şüphelilerden Bilal Ö.'nün ifadesinde bir suç örgütünün ailesini öldürmekle tehdit ederek uyuşturucuyu taşımaya zorladığını söyledi. Merkez Seyhan İlçesi Barbaros Mahallesi'ndeki bir evde, 16 kilo  esrar ve 2 bin 300 uyuşturucu hap ele geçirildi.

Ele geçirilen toplam 68.5 kilo esrar ile 2 bin 300 uyuşturucu hapa el konulurken olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Narkotik köpeğin kamyonda ve arabada arama yapması

Polislerin uyuşturucuyu kamyonda bulması

Polislerin uyuşturucuyu kontrol etmesi

Polislerin arabada uyuşturucuyu bulması

Uyuşturucunun emniyete götürülmesi

Haber: Çağlar ÖZTÜRK -Kamera: ADANA,

===========================================

Kekova'daki batık kent, kontrollü dalışa açılıyor

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde sualtında antik kentin bulunduğu Kekova'da dalış yapan Vali Münir Karaloğlu, sadece özel izinle dalış yapılan alanda arkeolog ve rehberler eşliğinde 'kontrollü dalış' izni için bakanlıklara başvuru yapıldığını açıkladı.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu tarafından, kentte alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla dalış turizmi alanındaki tanıtımlar ciddi ölçüde artırıldı. Bu kapsamda Deniz Ticaret Odası ile valilik işbirliğinde, 650 kilometrelik sahile sahip kentte, Gazipaşa'dan Kaş'a kadar su altındaki batıklar, arkeolojik değerler ve doğal zenginlikler 'Antalya'nın Sualtı Cenneti' adlı kitapta toplandı.

VALİ KARALOĞLU KEKOVA'DA DALIŞ YAPTI

Dalış turizminin geliştirilmesi amacıyla, dünyanın en önemli dalış noktalarından biri olan ve su altında antik bir kent barındıran doğa harikası Kekova'da 1986 yılından bu yana uygulanan dalış yasağının 'kontrollü' kaldırılması yönünde çalışma başlatıldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, bu amaçla Kekova'da antik şehrin bulunduğu bölgede dalış gerçekleştirdi. Sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan tarafından görüntülenen Vali Karaloğlu, Kekova'daki dalış fotoğraflarını sosyal medyadan da paylaştı.

KONTROLLÜ DALIŞ İZNİ

Kekova'da su altındaki antik kentin korunması, zarar görmemesi açısından 1986'dan bu yana dalış yasağı uygulandığını belirten Vali Karaloğlu, antik kente zarar vermeyecek şekilde bu bölgede rehberler ve arkeologlar eşliğinde kontrollü dalış yapılabileceğini söyledi. Dalış yasağının kontrollü kaldırılması yönünde ilgili bakanlıklara başvurduklarını açıklayan Vali Karaloğlu, Kekova'daki tarihi su altı şehrinin çok önemli arkeolojik değerlere sahip olduğunu, su altında dalış turizmi açısından çok zengin olduğunu dile getirdi.

DALIŞ TURİZMİNE İLGİ ARTTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklar nezdinde bölgede arkeologlar ve rehberler eşliğinde kontrollü dalış yapılması için uygulanan yasağın kaldırılmasını umut ettiklerini belirten Karaloğlu, "Sadece Kekova değil, Antalya sahilleri su altı açısından çok zengin. Birçok noktada batıklar ve arkeolojik değerlere sahip ve alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi yönünde dalış turizmine yönelik yaptığımız çalışmalar meyvesini vermeye başladı ve ilgi arttı. İlgili bakanlıklardan izin çıkması halinde Kekova bölgesinde rehberler ve arkeologlar eşliğinde dalış turizmi yapılabilecek" dedi.

ADANIN KUZEYİ YASAK, GÜNEYDE 32 NOKTA

Demre yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarında kayalık bir ada olan Kekova, sualtındaki berrak görüntüsü ve deniz canlılarıyla büyük ilgi çekiyor. Batık şehrin bulunduğu alanda, yüzme yasağı da uygulanıyor. Kaleköy'ün hemen önünde sadece iki alanda yüzme izni bulunan Kekova'da, ancak özel izinle dalış yapılabiliyor. Kekova Adası'nın güneyinde dalışa izinli 32 nokta bulunuyor. Adanın kuzeyinde ise dalış ve yüzme yasağı uygulanıyor. Adanın güneyinde Deniz Feneri, Antrium, Mavi Mağara, Eğri Liman, Salyangoz Koyu, The End ve 72 metre boyundaki Iberian Coast gemi batığı başlıca dalış noktalarını oluşturuyor.

TARİH VE DOĞA HARİKASI

Yüzölçümü 5.7 kilometrekare olan Kekova Adası'nın çevre uzunluğu 19 kilometre, yüksekliği ise 188 metre. Kekova Adası'nın kuzey kıyısında büyük bölümü deniz altında kalmış batık bir kentin kalıntıları görülüyor. Ada bu nedenle sualtı arkeolojisi yönünden büyük önem taşıyor. Kekova Adası, tekne gezintilerinin başlıca duraklarından ve adanın karşı kıyısında Üçağız ve Kaleköy yerleşim alanları bulunuyor. 2'nci yüzyılda Likya'nın geçirdiği kuvvetli depremler sonunda sular altında kalmış.

Bölge Likya yazısıyla yazılmış kitabeli mezarlar, kıyıda su içinde Likya tipi lahitler, mendirek ve yapı kalıntıları, ortaçağ kalesinin içinde kayaya oyulmuş tiyatro, kaya mezarları, su sarnıçları, kuzeyde lahitlerden ve az sayıda kaya mezarlarından oluşan nekrepol sahası, Teimiussa'da (Üçağız) ise antik mezarlarla su içinde kalmış rıhtımdan oluşan zengin bir tarihi mirasa sahip.

Görüntü Dökümü

Haber-Kamera: Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, -

==========================================

Patrik Bartholomeos, Ayazma Panayırı için Bozcaada'da

ÇANAKKALE'nin Bozcaada İlçesi'nde 26 Temmuz Çarşamba günü düzenlenecek Ayazma Panayırı için Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos adaya geldi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, yarın yapılacak Ayazma Panayırı öncesindeki ayin için dün Bozcaada'ya geldi. Patrik Bartholomeos'u Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın, Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz karşıladı. Bartholomeos, Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi'ni (Meryemana Kilisesi) ziyaret etti. Burada dua edip, Hıristiyanlar ile bir araya geldi.

Bozcaada'da Ayazma Manastırı'nda yapılacak Aya Paraskevi ayinine, Yunanistan, Avustralya ve İstanbul'dan yaklaşık 150 Rumun katılması bekleniyor. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un adada olması ve kilisede yapılacak ayin nedeniyle ilçede 3 gün boyunca kafe ve barlarda gece 24.00'ten sonra müzik yayın yapılmaması istendi.

Ayazma Panayırı, Hıristiyan inancında önemli bir yeri olan Azize Aya Paraskevi'yi anmak için her yıl Rum Ortodoks Cemaati tarafından düzenleniyor.

Görüntü Dökümü

-----------------

Haber-Kamra: Serkan İLİK/ BOZCAADA(Çanakkale), -

======================================================

İranlı turistlerden Van Gölü'nde tekne partisi

VAN'a tatil için gelen iranlı turistler, kentin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Gündüzleri cadde ve sokaklarda bol bol alışveriş yapan İranlı turistlere yönelik her geçen gün yeni mekanların açıldığı kentte, en büyük ilgiyi ise Van Gölü kıyısındaki işletmeler çekiyor. Akşamları kapalı mekanlarda eğlenen İranlı'lar, gündüzleri ise soluğu Van Gölü'nde alıyor. İşletme sahiplerinin düzenlediği tekne gezilerine katılan İranlı turistler hareketli parçalarla coşup, gölün mavi sularında serinlemenin keyfini çıkarıyor.

Tatillerinin büyük bir bölümünü Van'da geçiren İranlı turistler, Van'ın bütçesine de ciddi katkı sağlıyor. Turizmciler 2017 yılının ilk 6 ayında 155 bin 885 İranlı turistin Van'a geldiğini söylerken, Van esnafına ciddi katkı sağladığı belirtildi. Tatillerini Van'da geçiren İranlı turistler gündüzleri  bol bol alışveriş yaparken, geceleri soluğu disko ve barlarda alıyor. İranlı turistler, son zamanlarda Van Gölü'nde verdikleri tekne partileriyle de dikkat çekiyor.

TEKNEDE MÜZİKLE COŞTULAR

İranlı turistler Van'da en çok su parkları, teknelerde verilen partiler ve discolarda eğlenmekten hoşlanıyor. Van'daki mekanlar da daha fazla İranlı turist çekebilmek için onlara yönelik eğlence programları düzenliyor. Bu eğlence programlarından biri de Divan Beach'de düzenlendi. Otellerinden alınan İranlı turisler, ilk olarak Divan Beach'ın Van Gölü sahilinde bulunan mekanına getirildi. Burada kendilerine ikramlar yapılan İranlı turistler daha sonra tekneyle Van Gölü'ne açıldı. Teknede hareketli parçalarla coşan İranlı turistler, eğlencenin tadını çıkardı.

VAN GÖLÜ'NDE SERİNLEDİLER

İranlı turistler, hem kıyıdan Van'ın güzelliklerini keşfediyor, hem de Van Gölü'nün mavi sularında serinleyerek eğlenme fırsatı buluyor. İranlı turistlere ev sahipliği yapan Divan Beach işletmecisi Didem Dede, İranlı turistlerin hem eğlendiğini hem de sıcak havada Van Gölü'nde serinlediklerini söyledi.

Görüntü Dökümü

--------------

Haber-Kamera: Orhan AŞAN / VAN, -

==========================================

Kuyuya düşen danayı AFAD kurtardı

NİĞDE'de 25 metrelik kuyuya düşen dana, Niğde AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

Merkeze bağlı Orhanlı Kasabası'nın dağlık arazisinde hayvanlarını otlatırken danasının 25 metrelik kuyuya düştüğünü gören hayvan sahibi durumu yetkililere bildirdi. Olay yerine sevk edilen Niğde AFAD ekibi, danayı çıkarmak için çalışma başlattı. Kuyuya inen bir AFAD personeli tarafından gövdesinden halatla bağlanan dana, kepçe yardımıyla çekilerek kurtarıldı.

Yaklaşık 1 saat süren çalışma sonucu kurtarılan dana sahibine teslim edildi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Afad ekipleri hazırlanırken görüntü

Dananın kuyudan çıkarılması

Danadan görüntü

Haber-Kamera: Ali KADI/NİĞDE,

============================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aziz Demir Bozcaada Van Gölü Politika Güncel Haberler

title