Haberler

Manisa Glutensiz Mutfak Aşçıları Yetişmeye Başladı

Glutensiz mutfak aşçıları yetişmeye başladı

MANİSA Çölyak ve Organik Beslenme Derneği tarafından Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) desteğiyle 'Gulitensiz Beslenme Eğitimi Mutfak Çalışması' projesi kapsamında çölyak hastası 30 ev hanımı, ülkenin ilk glutensiz yiyecek şefi Süleyman Engin'den glutensiz mutfak konusunda uygulamalı eğitime başladı.

Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği tarafından, çölyak hastalarının yaşadığı en önemli sorunlardan birisi olan glutensiz yemek yapma sıkıntısına çözüm bulmak için hayata geçirdiği 'Gulitensiz Beslenme Eğitimi Mutfak Çalışması' projesinde, 30 çölyak hastası ev hanımına, uygulamalı mutfak eğitimleri verilmeye başlandı. ZEKA'nın 15 bin TL hibe desteği verdiği projede çölyak hastası ev hanımları, glutensiz gıda şefi Süleyman Engin'den 8 gün boyunca, İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin mutfağında uygulamalı olarak hem glutensiz mutfak hem de yemek yapma eğitimi alacak. Uygulamanın ülkede bir ilk olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Şivecan, 12 Ağustos'ta geniş bir katılımla glutensiz açık büfe etkinliği düzenleyeceklerini söyledi. Mutfak şefi Süleyman Engin ise amaçlarının Çölyak hastalığına dikkat çekmek olduğunu dile getirdi. Glutensiz mutfağın normal mutfaklardan çok ayrı olduğunu söyleyen Engin, Maalesef glutensiz mutfak normal mutafkalara oranla fazla efor sarf edilmesi gereken yerlerdir. Glutensiz mutfaklar asla yanlış bir işi kabul etmiyor. Glutensiz mutfağın en büyük sorunu eğer o mutfağı başka bir işi için kullanmışsanız çölyaklı bir hasta orayı bir daha artık kullanamaz. Tabağınız, bıçağınız, tencereniz, kaşığınız yani mutfaktaki ekipmanların hepsi ayrı olacak. Sadece glutensiz mutfak için kullanmak zorundasınız. Başka bir üretim için kullanamazsınız. Glutensiz mutfakta çalışmak gerçekten çok zordur. Mesela glutensiz bir unu işlemek ile normal bir unu işlemek kadar kolay değildir. 3-4 misli daha çaba sarf etmek zorunda kalıyorsunuz. Çölyak hastalarına mutlaka birilerinin yol göstermesi gerekir. Ben de çölyak hastalarına bu tecrübemi aktarmaya çalışıyorum. Buradan alacakları eğitimle hem kendi ailelerine hem de çevrelerindeki çölyak hastalarına öğretmeye başlayacaklar. Bu şekilde yayılmaya çalışıyoruz diye konuştu. Türk mutfağının yüzde 60'nın glutensiz ürünlerden oluştuğunu, ancak toplumun bunun farkında olmadığını dile getiren Engin, Ham maddeye ulaşmak aslında zor değildir, kolaydır. Fakat hammaddeyi çok iyi tanımadığımız ve emin olmadığımız için öncelikle bu hammaddelerin güvenilir olduğunu ifade edebilecek kimyagerlerin, gıda mühendislerinin topluma destek olması gerekir. Bu konuyla ilgili Türkiye'de yavaş yavaş çalışmalar başladı. Gulitensiz hammadde aslında var. Yeter ki bunların hangisi olduğu konusunda bilinçlenmemiz lazım dedi. Mutfak Şefi Engin son olarak, kafe ile restoranlarda glutensiz menüler konusunda sıkıntı yaşamaması için 70 kalemden oluşan menü oluşturduğunu da belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmet İnönü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title