Haberler

Dha Yurt Bülteni-2

1)BAYKAN KAYMAKAMI'NA SUİKAST GİRİŞİMİNDE BULUNAN 3 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

SİİRT'in Baykan İlçe Kaymakamı Mehmet Kocabey'ye suikast girişimi ve Baykan İlçesi'ne bağlı Çukurca Jandarma Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üst Çavuş Yakup Akdağ'ın şehit edilmesi olayının planlayıcısı ve faili oldukları belirtilen 3 terörist, hava saldırısında öldürüldü.

Baykan İlçesi'ne bağlı Çevrimtepe Köyü kırsalından tespit edilen 3 teröriste yönelik hava harekatı ile birlikte Siirt Valiliği'nce yapılan yazılı açıklamada, "Siirt İl Jandarma Komutanlığı ve Siirt İl Emniyet Müdürlüğünce yapılan istihbarat faaliyeti ve müşterek operasyon sonucunda; Siirt Baykan Çevrimtepe Köyü kırsalında 3 kişilik bölücü terör örgütü mensubu tespit edilmiş olu, yapılan Hava Harekatıyla etkisiz hale getirilmiştir. Olay yerine Jandarma ve Polis Özel Hareket Timleri, Olay Yeri İnceleme Timi sevk edilmiş olup olay yerinde yapılan arazi arama ve tarama sonucunda, 1 adet M-16 piyade tüfeği, 1 adet M-16 piyade tüfeği şarjörü, 1 adet Kaleşnikof piyade tüfeği, 5 adet Kaleşnikof piyade tüfeği, 1 adet tabanca, 1 adet el bombası, 5 adet örgütsel doküman, 2 adet örgüt mensuplarına ait sırt çantası, 2 adet hücum yeleği, 2 adet şemsiye ve bol miktarda yiyecek ve yaşam malzemesi ele geçirilmiştir. Etkisiz hale getirilen bölücü terör örgütü mensuplarını, 7 Temmuz 2017 tarihinde Baykan Kaymakamı Mehmet Kocabey'e yapılan suikast girişimi ile 24 Temmuz 2017 tarihinde Baykan İlçesine bağlı Çukurca Jandarma Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üst Çavuş Yakup Akdağ'ın şehit edilmesi olayının planlayıcı ve faili oldukları değerlendirilmektedir" denildi.

SİİRT/DHA

===========================================================

2)BİR HAFTADA 32 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

TÜRK Silahlı Kuvvetleri teröristle mücadele harekatı kapsamında son bir haftadır yürütülen operasyonlarda 32 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan haftalık bilgilendirmede, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurt içerisinde bölücü terör örgütüne karşı mücadelesini azimli ve kararlı şekilde sürdürdüğü, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde de güvenliği sağlayıp, terör nedeniyle göç edenlerin geri dönüşüne destek verdiği kaydedildi.

Terörle mücadele harekatı kapsamında 3-10 Ağustos tarihleri arasında bölücü terör örgütünün barınma ve yurt içine geçiş güzergahı olarak kullandığı Hakkari, Şırnak ve Mardin'de teröristlerin temizlenmesi amacıyla yürütülen operasyonlara taarruz anlayışıyla devam edildiğine değinilen bilgilendirmede şöyle denildi:

"Bu kapsamda; Şırnak/Beytüşşebap (İncebel/Kato Dağı) ile Şırnak/Merkez (Budak ve Namaz Dağı), Hakkari/Yüksekova ve Mardin/Midyat–Nusaybin bölgelerinde orta çaplı operasyonlar icra edilmiştir. İcra edilen operasyonlarda; 32 terörist etkisiz hale getirilmiş, 10 adet piyade tüfeği, 2 adet av tüfeği, 7 adet tabanca olmak üzere toplam 19 adet silah ile 42 kilo kalsiyum karbonat karışımı yanıcı madde, 25 kilo tahrip kalıbı (TNT), 40 kilo C-4 patlayıcı madde, 3 kilo C-3 patlayıcı madde, 140 kilo amonyum nitrat, 15 adet roketatar mermisi, 1 adet roketatar sevk fişeği, 12 adet el bombası, 1 adet bomba düzeneği, 1 adet bombaatar mermisi, 26 adet fünye, 5 bin 72 adet hafif silah mühimmatı, 4 adet tüp, 1 adet el dürbünü, 1 adet gece görüş dürbünü, 1 adet termal dürbün, 7 adet telsiz, 34 adet şarjör ve çok miktarda EYP yapımında kullanılan kablo ele geçirilmiştir. 15 adet EYP tespit edilerek imha edilmiştir. Teröristler tarafından kullanılan 13 sığınak, barınak, mağara ve depo bulunarak kullanılamaz hale getirilmiştir. Şırnak/Merkez/Namaz Dağı bölgesinde tespit edilen ve bombalı araç eylemlerinde kullanılacağı istihbaratı alınan 1 adet pikap ve içerisinde 2 bölücü terör örgütü mensubu terörist taarruz helikopter kolu ile vurularak imha edilmiştir. 10 Ağustos 2017 tarihinde akşam saatlerinde Şırnak/Beytüşşebap'da icra edilen 'Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın' operasyonu kapsamında Derimehola Kapısı mevkiinde tespit edilen mağaranın girişinin patlatılarak tahrip edilmesi sonucu mağara içerisinde bulunduğu tespit edilen beş bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Bölücü terör örgütünün en önemli finansal kaynaklarından olan uyuşturucu ticareti ve kaçakçılık ile mücadeleye yönelik hudut hattında alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar neticesinde, 200 kök kenevir, 346 kilo uyuşturucu, 6 milyon 726 bin 102 paket kaçak sigara ve 90 bin litre akaryakıt ele geçirilmiştir. Etkili hudut denetim ve kontrolleri sonucunda sınırlardan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 18 bin 833 kişi yakalanmıştır."

BÖLÜCÜ ÖRGÜTE AĞIR KAYIPLAR VERDİRİLDİ

Bir haftalık harekat sırasında bir askerin şehit olduğu, 11 askerin ise yaralandığı belirtilen haftalık bilgilendirmede, kararlı mücadele ile terör örgütüne ağır darbeler indirildiği ve önemli kayıplar vermesinin sağlandığı belirtilerek şöyle devam edildi:

"Bu hafta özellikle Şırnak/Beytüşşebap (İncebel/Kato Dağı) ile Şırnak/Merkez (Budak ve Namaz Dağı), Hakkari/Yüksekova ve Mardin/Midyat-Nusaybin bölgelerinde icra edilen orta çaplı operasyonlar sonucunda bölücü terör örgütünün yaz dönemi yapılanmasına ağır darbe indirilmiş ve örgütün önemli kayıplar vermesi sağlanmıştır. Yapılan operasyonlar kapsamında ele geçirilen silah, teçhizat, mühimmat ve malzemeler ile etkisiz hale getirilen ve örgütten kaçarak teslim olan terörist sayısı göz önüne alındığında yürütülen operasyonların, bölücü terör örgütünü baskı altına aldığı ve örgütün dağılmasına yönelik önemli etkileri olduğu görülmektedir. Bölücü terör örgütünün önemli gelir kaynaklarından olan kaçakçılık faaliyetleri, hudut hattında alınan etkili tedbirlerle engellenmeye devam edilmiştir. Hudut bölgelerinde alınan tedbirler sayesinde hafta içinde 18 bin 833 kişi yakalanmış ve bol miktarda uyuşturucu, kaçak sigara ve akaryakıt ele geçirilmiştir. Yüce Türk milletinden aldığı güç ile Türk Silahlı Kuvvetleri vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini temin etmek için en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar kararlı, etkin ve caydırıcı mücadelesine devam edecektir."

SON TERÖRİSTE KADAR MÜCADELE SÜRECEK

Suriye'nin kuzeyinde devam eden harekatta ise patlayıcı arama ve temizleme çalışmasını sürdüren TSK'nın, terör örgütü PKK/PYD'nin doğu ve batıya olası saldırılarını durdurmaya yönelik tedbirlerin uygulandığı vurgulanan bilgilendirmede, terörle mücadelenin son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edeceğinin altı çizilerek şöyle denildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak maksadıyla, milli birliğimizi ve bölünmez bütünlüğümüzü hedef alan başta PYD/YPG/PKK, FETÖ/PDY ve DEAŞ olmak üzere diğer tüm terör örgütleriyle mücadelesini kesintisiz olarak en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar sürdürecektir. Söz konusu mücadele yürütülürken bölge halkımızın zarar görmemesi için her türlü dikkat ve duyarlılık gösterilmektedir. Özellikle bu hafta içinde, geçen haftalarda olduğu gibi örgütün karanlık yüzünün farkına varıp, düştükleri bataklıktan kurtulma isteğiyle silahlarını bırakarak teslim olan teröristlere yenileri eklenmiştir. Bu durumun ortaya çıkmasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarılı ve caydırıcı operasyonları ile kararlı duruşunun etkisi görülmektedir. Bölücü terör örgütünün, elemanlarının büyük bir bölümünü yitirmesi; yeni katılımların da azalması nedeniyle, son dönemde oldukça güç duruma düştüğü görülmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün olduğu gibi bundan sonra da vatan toprağının ve milli birliğimizin korunması için kararlı duruşuyla kendisine verilecek her türlü görevi yerine getirecek güç ve kudrete sahiptir. Türk Silahlı Kuvvetleri, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar vatanın en ücra köşesine kadar hain bölücü terör örgütü ile mücadelesine aynı azim ve kararlılıkla devam edecektir."

GAZİANTEP/DHA

========================================================

3)ANTALYA' DA YÜZDE 98'LİK NEMDEN BUNALANLAR SAHİLDE SABAHLADI

ANTALYA'da, 2 gündür yüzde 90'ın üzerine çıkan nemden bunalan tatilciler sahilde sabahladı.

Antalya'da dün sabah saatlerinde yüzde 92'yi gören yoğun nem, etkisini gün boyu sürdürdü. Kent genelinde bugün de etkili olan nem, yoğunluğunu daha da arttırdı. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nden elde edilen verilere göre kent merkezinde sabah saatlerinde hava sıcaklığı 26 derece, deniz suyu sıcaklığı 30 derece ölçülürken nem oranı yüzde 98 olarak kaydedildi. Nem, görüş mesafesini etkilerken, yüksek binalar nem bulutlarının altında kaldı. Konyaaltı Sahili'nde de nemin etkisi hissedildi. İki gündür etkili olan nem nedeniyle Beydağları, sahil bandı ve falezler görünmez oldu.

NEMDEN BUNALANLAR SAHİLDE SABAHLADI

Yoğun nemden bunalanlar sahilde çadır kurup sabahladı. Tatilciler ise çareyi sabah erken saatlerde denize girmekte aradı. Ailesiyle sabah saatlerinde sahile gelerek yüzen Veli Göğebakan, sahilin ve denizin çok güzel olduğunu belirterek, "Yüzde 90'ları gören bir nem var. İnsanı yoruyor ancak yapacak çok fazla bir şey yok. Sabah erkenden geldim, deniz çok güzeldi. Buradan işe gideceğim" dedi.Otostopla Kayseri'den Antalya'ya gelen üniversite öğrencileri 23 yaşındaki Emre Gültekin ve aynı yaştaki Hakan Faik Erdem de sahilde sabahladıklarını söyledi. Emre Gültekin, "Buralar çok nemliymiş. Kayseri'den geldik, orası kuru bir havaya sahip. Çok yorgundum gece etkisini pek hissetmedim ama şu an çok hissediyorum" dedi.

Hakan Faik Erdem ise kamp yapmayı sevdiğini belirterek, "Hava nemli ama çok yorgunduk, gece pek hissedemedim. Sabah nemden dolayı bir sıcaklık oldu. Erken uyanmak zorunda kaldık. Sahilde denize karşı uyanmak çok güzel bir duygu" diye konuştu.

Bugün en yüksek sıcaklığın 38 derece olacağı Antalya'da nemin etkisini akşam saatlerine kadar sürdüreceği belirtildi.

Görüntü Dökümü

-------------------

Sahilden detay

Sahilde sabahlayan vatandaşlardan detay

Denize girenlerden detay

Çadırlardan detay

Veli Göğebakan röp

Emre Gültekin röp

Hakan Faik Erdem röp

Beydağları'nın nem bulutları arasındaki halinden detay

Sahil bandı yukarından detay

Falezlerin silik bir şekilde görünmesi

Binaların üzerinden görüntü

Meteoroloji ölçüm panosundan veri detayları

5.23 DK//600 MB

Haber-Kamera: Alparslan ÇINAR/ANTALYA,

==========================================================

4)SORGUN'DA KAMYON, KAMYONA ARKADAN ÇARPTI: 1 YARALI

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde sürücüsünün kontrolünü kaybettiği kamyon, önünde seyreden kamyona arkadan çarptı, sürücüsü yaralandı.

Kaza, Sorgun'a bağlı Cihanşarlı Köyü yakınlarında sabah saatlerinde meydana geldi. Sarıkaya ilçesinden Sorgun istikametine seyir halinde olan Yüksel Uysal yönetimindeki 66 LA 763 plakalı kamyon, sürücüsünün kontrolünden çıkıp, aynı yöne gitmekte olan Zafer Avcı yönetimindeki 66 AE 105 plakalı kamyona arkadan çarptı. Kazada yaralanan sürücü Uysal, olay yerine gelen ambulansla Sorgun Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Görüntü Dökümü

-------------------

Olay yerinden görüntü

Kamyonlardan detay görüntüler

YOZGAT/DHA

==============================================================

5)NAZİLLİ'DE SEZONUN İLK KURU İNCİRİ 200 TL'DEN SATILDI

AYDIN'ın Nazilli Ticaret Borsası tarafından 2017-2018 sezonu ilk kuru inciri, kilosu 200 TL'den satın alındı. Nazili Ticaret Borası'nın ev sahipliğinde Sümer Park içinde gerçekleşen 2017-2018 sezonu ilk kuru inciri törenine; Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Nazilli Belediye Başkanı MHP'li Haluk Alıcık, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Meclis Başkanı Nevzat İzgü, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Meclis Başkanı Gürdal Yüzügüler, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Koray Şimşek, Nazilli İŞKUR Şube Müdürü Şahin Altınkurt, Nazilli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sunay Güler, üretici ve tüccarlar katıldı. Törende konuşan Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, "Nazilli için incir çok önemli bir ürün. İlçemizdeki işsizlik sorununu çözen, özellikle de kadın istihdamı anlamında 5-6 bin kişiye iş veren bir sektör. Türkiye içinde en başta Türk inciri, ondan sonra bölgemizin inciri gibi bir sıralama var. Dışarıda hem Türk inciri hem Nazilli inciri dedirttirmek içinde pazarımızı genişletmek istiyoruz. Ülkemizdeki incir rekoltesinin yarısı Nazilli Ticaret Borsası'nda işlem görüyor. Türkiye'deki incir ticaretinin yarısı Nazilli'de yapılıyor diyebiliriz. Tabii burada bize yardımcı olan paydaşlarımız var. İncir işini bilimsel olarak geliştirmek için uğraşıyoruz. Sonuçta Nazilli'deki kadın işçiye özellikle iş bulma çok önemli bir şey" dedi. Nazilli'de ticaret borsasında yaklaşık 35 bin ton incir tescili yapıldığını söyleyen Aksüt, "12-13 bin ton incir direk Nazilli'den yurt dışına ihraç ediliyor. Bizim beklentimiz 85 bin tonun üzerinde incir tescil rakamını görmek. Bu sene rekolte artışıyla birlikte 45 bin ton tescil gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. 300 ile 400 milyon lira arasında bir rakam oluşacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin incir ihracatı 200 ile 250 milyon dolar arasında bunu Türk lirasına vurduğumuzda zaten 800 milyon lira yapıyor. Biz bunun yarısının Nazilli'de gerçekleşeceğini umuyoruz. Önümüzdeki günlerde çok şiddetli bir yağış olmaz ise kuru incir üretiminde hedefimize ulaşmış olacağız" dedi. Kaymakam İbrahim Küçükde "Bu sezonun verimli ve herkesin yüzünün güldüğü bir sezon olmasını diliyorum" dedi. Belediye Başkanı Haluk Alıcık da, "İncirin anavatanı Nazilli. Artık bunu da tüm Türkiye öğrendi ve biliyor. İyi bir tanıtım yapmak gerekiyor. İncirin yüzde 51'inin Nazilli'de tescillenmesi demek ana vatanının Nazilli olması demektir. Borsasının ticaretinin her şeyinin geçtiği yer demektir. Siyasetçilerle bir araya gelip bunun gümrüğünü buraya taşımak lazım. Aydın'a bir havalimanı yapmak lazım" dedi. Konuşmaların ardından temsili ilk incir alımı töreni gerçekleştirildi. Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan tarafından 20 TL'den başlatılan açık artırma sonucunda sezonun ilk kuru inciri, Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük ve Belediye Başkanı MHP'li Haluk Alıcık tarafından kilosu 200 TL'den satın alındı. Borsaya ilk kuru incirlerini teslim eden üreticiler, küçük altınla ödüllendirildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------------------------

İncirlerden görüntü

Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt açıklama

Ziya Aksüt konuşma

Belediye Başkanı Haluk Alıcık konuşma

Kaymakam İbrahim Küçük konuşma

İlk kuru incir getiren üreticilere altın ödülleri verilirken

Açık arttırmadan görnütü

Bölgeden detay görüntüler

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

Haber- Kamera: NAZİLLİ (Aydın),

===================================================

6)BESİCİLERDEN İTHALAT VE YEM FİYATI TEPKİSİ

MANİSA'da kurbanlık satışlarına başlayan küçük ve büyükbaş hayvan üreticileri, yetiştikleri kurbanlıkları görücüye çıkardı. Et fiyatlarındaki artışın kurbanlık fiyatlarını da etkilediğini belirten üreticiler, yem fiyatlarındaki artıştan ve hayvan ithalatından dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na tepki gösterdi. Kurban Bayramına 20 gün kala, Manisa'da kurbanlık alışverişleri başladı. Canlı Hayvan Borsası'nda kurbanlıklarını görücüye çıkaran yetiştiriciler, müşteri bekledi. Küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiricileri, yem fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na seslendi. Küçükbaş hayvan üreticisi Cemal Çelik, vatandaşların yavaş yavaş kurbanlık bakmaya başladığını ve fiyat araştırması yaptığını anlattı. Kuzu fiyatlarının genelde 900 ile 1000 liradan başladığını kaydeden Çelik, fiyatlarda geçen seneye göre biraz artış olduğunu dile getirdi. Çelik, "1500 liralık kuzu 60-65 kilo canlı geliyor. Bu sene kuzu sıkıntısı vardı. Et fiyatları yüksek olduğundan hayvanlar kesildi. Et fiyatlarındaki yükseklik kurbanlıkları da etkiledi. Kuzu etinin kilosu şu anda 36-37 lira. O yüzden üreticiye cazip geldi" dedi.

ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ETKİLEDİ

Et fiyatlarındaki artışla orantılı olarak kurbanlık fiyatlarının da arttığını belirten diğer bir üretici Mustafa Süttaş ise, kuzunun üreticiye maliyetinin de 1000 lira olduğunu savundu. Süttaş, "İnsanlar piyasadan haberi olmadığı için şu anda fiyatları çok görüyor. Karkas olarak et fiyatlarının şubat ayından sonra yükselişinden dolayı fiyatlar arttı. Kuzunun maliyeti zaten 1000 lira. Kasabın 40 liraya sattığı eti, biz yılda bir defa satabiliyoruz. Hayvancılık kalmadı. Gençler şehirlere akın ettiğinden, köylerde çoban kalmadığından, hayvanlar satıldı. Büyükbaş maliyeti kurtarmıyor, küçükbaş için de bakıcı bulunamıyor. Meslekte 50 yaşın altında kimse kalmadı" diye konuştu.

"İTHAL HAYVAN DEĞİL, YEM GETİRİN"

460 kiloluk büyükbaş kurbanlığı 9 bin liradan satan Burhan Tekin ise yem fiyatlarından şikayet etti. Yurtdışından ithal hayvan değil, ithal yem getirilmesi gerektiğini savunan Tekin, yanlış politikalar nedeniyle hayvancılıkta geriye gidildiğini söyledi. Tekin, "Tarım Bakanlığı bizi bitirdi. 50 kiloluk yemin çuvalı 65 lira. Durmadan ithal hayvan getiriyorlar, yerli üreticiyi öldürdüler. Yerli üretici şu anda kan ağlıyor. Önce yerliyi korusunlar, ithal yem getirsinler. Yanlış politikalar nedeniyle hayvancılıkta geriye gidiyoruz, Avrupa'ya muhtaç kalıyoruz. Düve kesiminin yasaklanması olumlu değil. Besi yapan, kurbanlık yetiştiren üretici zor durumda. Erkek dana fiyatları tavan yaptı. İthal getireceğiz, fiyatlar düşecek dediler. Fiyat 28 liradan, 29 liraya çıktı. Fiyatlarda düşüş yok. Bu dananın maliyeti damımda bana 9 bin liradır. Önce ithal yem getirsinler. Yemin fiyatı düşmediği taktirde 100 bin tane ithal de getirseler çare bulunmaz. İthal söylentisi nedeniyle üretici hüsrana uğradı. Bu dananın hakkı 11 bin lira olmasına rağmen ben 9 bin liradan satıyorum" dedi.

Yem ve saman fiyatlarından şikayet eden üretici Süleyman Yaraşır da, yem fiyatlarıyla baş edemediklerini söyledi. Yaraşır, "Devletimiz dışarıdaki hayvanlara umut bağlayacağına buradaki yemin vergisini düşürse veya kaldırsa hayvancılık düzelecek. Bir çuval yem 65 lira. Üretici yem fiyatıyla baş edemiyor. 5-6 sene önce bir balya samanı 14-15 liraya alırken şimdi 40-50 liraya alıyoruz. Ama yemde bu pahalılık olduğu sürece hayvancılık ölecek" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------------

Kurbanlık hayvanlardan genel ve detay görüntü

Hayvan üreticilerinin konuşmaları

Haber- Kamera: Nermin UÇTU / MANİSA,

=============================================================

7)BEDENSEL ENGELLİ MUSTAFA' NIN YOL SEVİNCİ

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde yaşayan bedensel engelli 47 yaşındaki Mustafa Şimşek, ayak parmaklarıyla kullanmak zorunda olduğu bilgisayar klavyesi yardımıyla yazdığı dilekçeyle ilgili yerlere ulaşıp, oturduğu sokağın yolunun akülü aracıyla geçebileceği şekilde düzenlenmesini sağladı. Ayvalık Belediyesi tarafından yapılan düzenleminin ardından yolu ilk kez kullanarak ailesi ile alışverişe çıkıp, gezen Şimşek'e, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de eşlik etti.

Ayvalık'ın Cunda Adası'nda, annesi Hanife Şimşek ve babası Orhan Şimşek ile birlikte yaşamını sürdüren yüzde 90 bedensel engelli Mustafa Şimşek, bir süre önce Mithatpaşa Mahallesi Bakkal Sokak'taki evlerinin kentsel SİT alanı kapsamındaki yolunun engelli aracının geçmesine olanak sağlayacak şekilde düzenlemesini istedi. Yürüyemeyen, konuşamayan ve ellerini kullanamayan, ancak azmi sayesinde zoru başararak ayak parmakları ile klavye kullanabilen Şimşek, yolun yapılması için önce Bursa Anıtlar Kurulu'na dilekçe ile başvurdu. Şimşek dilekçesinde, "Ayvalık Birlik Ortopedik Engelliler Derneği bana akülü araç verdi ama ben hiç kullanamadım. Çünkü bizim Cunda'nın yolları buna müsait değil. SİT alanı olduğundan bir tek taşının bile sökülmesi mümkün değilmiş, Ayvalık Belediyesi hiçbir şey yapamıyor. Sokağımın uzunluğu en fazla 700 veya 800 metredir. Lütfen bana yardım edin" dedi. Ancak, 1 yıl geçmesine rağmen bir çalışma yapılmayınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdı. Şimşek, "Biz engellilerin sokağa çıkma hakkı yok mu" diye sordu. Şimşek'in bu isteği ulusal ve yerel gazeteler ile internet sitelerinde de haber olarak yer aldı. Bursa Anıtlar Kurulu'ndan gerekli izinlerin çıkmasanın ardından harekete geçen Ayvalık Belediyesi, Şimşek'in evinin bulunduğu sokağa 1 metre genişliğinde, 350 metre uzunluğunda, kenarlarında su olukları bulunan beton yol yaptı. Yolun kenarlarına da başka araçların park edip, kapatmaması için delinatörler yerleştirildi.

YENİ BİLGİSAYAR VE AKÜLÜ ARAÇ SÖZÜ

Yapılan yolu ilk kez kullanan Şimşek, anne ve babası ile alışverişe gidip, Cunda Adası'nda bir gezinti yaptı. Şimşek'e CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de eşlik etti. Şimşek'in kendi yeteneği ile okuma yazmayı öğrendiğine ve ayak parmaklarını ile klavyeyi müthiş şekilde kullandığına dikkati çeken Başkan Gençer, "Sosyal medyadanda aktif olarak yararlanıyor. Müthiş bir şey bu. Mustafa kadar başarılı değiliz hiçbirimiz. O yüzden kendisini tebrik ediyorum. Mustafa sesini kendi duyurdu. Mustafa'nın bu azmini görünce yapacak bir şeyimiz yoktu. Belediyedeki arkadaşlarla yolu yaptık. Artık Mustafa'nın alanı büyüdü. Ana yola çıktığında bisiklet yolunu da kullanabilecek" dedi. Belediye Başkanı Gençer, Mustafa'ya yeni bir bilgisayar ve akülü araç sözü de verdi.

"KENDİMİ KUŞ GİBİ ÖZGÜR HİSSETİM"

Şimşek ise "İlk kez evden çıktım ve kendimi bir kuş gibi özgür hissetim. Belediye Başkanımız çok iyi birisi. Yolum, çok güzel oldu, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Demek ki bu ülkede her şey oluyormuş" yazarak. sosyal medyadan duygularını ifade etti. Şimşek'in annesi Hanife Şimşek ve babası Orhan Şimşek de yolun yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Anne Hanife Şimşek, "Hayatımız boyunca hiç bu kadar mutlu olmamıştı. Oğlumu yola götürdük, gezdi. Biz de onu yalnız bırakmadık. Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Bedensel engelli Mustafa Şimşek'in düzenlenen yolda akülü tekerlekli sandalyesi ile gezmesi

-Şimşek'in ailesiyle alışveriş yapması

-Şimşek'in Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ile düzenlenen yolda gezmesi

-Anne Hanife Şimşek ve baba Orhan Şimşek ile röp.

-Mustafa Şimşek ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Kocabey Orhan Şimşek Nazilli Baykan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli?
title