Haberler

ABD ile Kuzey Kore Arasındaki Gerginlik

Avustralya'nın eski Genelkurmay Başkanı Peter Francis Leahy, Başbakan Malcolm Turnbull'u, Kuzey Kore ile olası "kanlı ve çirkin" bir savaşta ABD'nin yanında yer almadan önce konuyu parlamentoda görüşmeye çağırdı.

Avustralya'nın eski Genelkurmay Başkanı Peter Francis Leahy, Başbakan Malcolm Turnbull'u, Kuzey Kore ile olası "kanlı ve çirkin" bir savaşta ABD'nin yanında yer almadan önce konuyu parlamentoda görüşmeye çağırdı.

Avustralya Yayın Kurumunda çıkan habere göre, 2002-2008 yıllarında Genelkurmay Başkanlığı yapan Canberra Üniversitesi Ulusal Güvenlik Enstitüsü Direktörü Prof. Leahy, Kuzey Kore ve ABD arasında tırmanan gerginliğin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Başbakan Turnbull'un, Kuzey Kore'nin ABD'ye saldırması durumunda Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Devletler (ANZUS) Güvenlik Anlaşması çerçevesinde ABD'nin yanında olacakları açıklamasına dikkati çeken Leahy, Soğuk Savaş döneminde imzalanan bu anlaşmanın ülkesinin taahhüdünü garanti etmediğini belirtti.

Turnbull'a, Kuzey Kore ve ABD arasında çıkabilecek olası "kanlı ve çirkin" bir savaşta ABD'nin yanında yer almadan önce konuyu parlamentoya getirme çağrısı yapan Leahy, "Belki derin bir nefes alıp diplomatik ve ekonomik seçenekleri mümkün olduğu kadar çabuk değerlendirmemiz gerekiyor çünkü birkaç gün içinde bir savaşın içinde olma düşüncesi çok korkunç." dedi.

Leahy, Kuzey Kore topçu birliklerinin hızlı şekilde Güney Kore'ye karşı harekete geçebileceğine işaret ederek, "Birkaç silah hakkında konuşmuyoruz, on binlerce silahtan ve yığılan topçulardan bahsediyoruz. Bu yüzden Seul'e çok hızlı şekilde büyük hasar verebilirler." diye konuştu.

Turnbull, dün, "ABD tabii ki Avustralya dahil müttefiklerinin yanında duruyor ve biz de Birleşik Devletler'in yanında duruyoruz. Bu yüzden çok net olarak ABD'ye saldırı olursa ANZUS devreye girer." açıklamasında bulunmuştu.

Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD arasında 1951'de imzalanan ANZUS Güvenlik Anlaşması, söz konusu ülkelerin Büyük Okyanus bölgesinde herhangi bir saldırıya uğramaları halinde birbirlerine yardım etmelerini öngörüyor.

Kuzey Kore'nin balistik füzelerine entegre edebileceği nükleer savaş başlıkları üretmeyi başardığına ilişkin iddiaların ortaya atılması üzerine ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin ABD'yi tehdit etmesi durumunda "daha önce görülmemiş bir gazapla karşı karşıya kalacaklarını" söylemişti.

Trump'ın açıklamaları üzerine Kuzey Kore devlet televizyonu, Kim Jong-un yönetiminin ABD'ye bağlı Guam Adası'nı vurabileceğine dair haber yayımlamış, bunun üzerine de ABD Savunma Bakanı James Mattis, Pyongyang yönetimine "rejimini ve halkını yıkıma götürecek bir eylemi tasavvur etmeyi bırakması" çağrısında bulunmuştu.

Trump, son yaptığı açıklamada, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un Guam Adası'nı bir kez daha açıktan tehdit etmesi durumunda "bunu yaptığına pişman olacağını" ifade etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Peter Francis Avustralya Kuzey Kore Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title