Haberler

Dha Yurt- Enerji Bakanı Albayrak: 2019'a Kadar Eski Santrallerin Filtreleme Sistemlerinin Tamamını...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, " Türkiye, enerjide dışa bağımlı. Bunu hem yerlileştireceğiz hem çevresel faktörlere uyduracağız. Enerjide bağımsızlık dışa bağımlılığın azaltılması noktasında  önemli adımlar attık, atıyoruz. Türkiye'de eski nesil santrallerimiz vardı. 2019 yılına kadar eski santrallerin tamamını bu en son çevre kriterlerine, filtreleme  sistemlerinin tamamını bitireceğiz. 2019 yılına kadar eski santrallerin tamamını en son teknolojik filtreleme ve çevresel kriterlere göre bacalama filtreleme sistemlerini yenileyecekler. 2019 artık son yıl. Eskiler yenilere uyumlu olmak zorunda dedik. Tüm firmalar ile konuştuk bu konu ile ilgili. Bitiremezlerse, külahları değiştireceğiz. O santraller ile yolumuzu ayıracağız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çanakkale'de açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.  Albayrak, "Ne kadar sondaj yaparsanız o kadar bulursunuz. 300 bin metreler çok önemli ama çıta artık daha yüksek olmalı. Türkiye 15 yılda çok önemli noktaya geldi. Büyük Türkiye diyorsanız her alanda rekabet. O zaman dedik ki MTA bu yıl 1 milyon metre hedef koydu. Bu yıl inşallah 1 milyon metreyi bitiriyoruz. Seneye ondan sonraki sene üç. Bu sayı artacak. Özel sektör ile birlikte bizim asgari 5-6 milyon metreyi önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yakalayacak bir eko sistem oluşturmamız lazım" dedi.

"TRAKYA'DA, 2 MİLYAR TON KÖMÜR REZERVİ VAR 2 BİN İLA 3 BİN KALORİ CİVARI"

Kömürlerin kalori değerlerine vurgu yapan Albayrak, "Trakya'da, 2 milyar ton kömür rezervi var 2 bin ila 3 bin kalori civarı" dedi.

"ENERJİ, BİR KAYNAKTAN OLMAMALI DOĞALGAZ, YERLİ KÖMÜR, GÜNEŞ ENERJİSİ DE OLACAK"

Enerji çeşitliliğine vurgu yapan Albayrak, "Enerji, bir kaynaktan olmamalı. Doğalgaz, yerli kömür, güneş enerjisi de olacak. İdeal hedefimiz hepsinden dengeli mükemmel bir oran yakalamak için bunun alt yapısını hazırlamayı hedefliyoruz. Yapmaya çalıştığımız tüm modellerde yeni dönemdeki tüm modellerde finans sektörü açısından yatırım yapılabilirliği noktasında, özel sektör açısından, kamunun menfaatlerini üst düzeyde  tutacak modelleri dengede tutmaya çalışıyoruz" açıklamasına bulundu.

"PİŞMİŞ TAVUĞUN BAŞINA GELMEYEN 3-5 YILDA TÜRKİYE'DE NELER NELER YAŞADIK"

Türkiye'nin geleceğine, istikrarına, büyümesine olan güvenin devam ettiğini ifade eden Albayrak, "Temmuz ayında rekor kırdık. Geçtiğimiz yıla göre Temmuz ayındaki elektrik tüketimindeki artış yüzde 16-17'dilerde. Türkiye büyüyor. Bunlar daha başlangıç Türkiye önümüzdeki dönemde bölgesinde ve dünyada yaşanan tüm bu ekonomik manadaki dalgalanmalara rağmen umut vadeden işbirliği  ile birlikte kazan kazan gelir vadeden dünyadaki sayılı ülkelerden. Pişmiş tavuğun başına gelmeyen 3-5 yılda Türkiye'de neler neler yaşadık. Ama tüm bunlara rağmen Türkiye hala dimdik güçlü bir şekilde ayakta. Demokrasi, özgürlükleri, büyümesi bölgeye model olması ile insanı ile demokrasisine sahip çıkması ile de model oluyoruz artık" ifadelerini kullandı.

"ENERJİDE BAĞIMSIZLIK DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI NOKTASINDA  ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK, ATIYORUZ"

Enerjide yerli ve milli vurgusu yapan Albayrak, "Dünyadaki konvansiyonel  enerji ürünleri açısından bu yüzyılda petrol hegemonyasının yerini doğalgaza bırakacağı yönünde çok yoğun bir algı, tespit ve süreç var. Türkiye'nin bu noktada çok büyük avantajları var. Önümüzdeki birkaç yıl doğalgaz  arzı Avusturalya ve Amerika 50 ila 60 milyar metreküpten başlıyor 100-150 milyar metreküpe kadar 2020'ye kadar büyük bir arz. Bu fiyatları maliyetleri etkileyecek bir husus. Yerli kömür ve yerli santral konsepti bizim için çok önemli. Türkiye sahip olduğu 15 milyon ton kömür rezervi ile önümüzdeki 5-10 yıl içinde bu oran daha da artacak. Enerjide bağımsızlık dışa bağımlılığın azaltılması noktasında da yerli kaynakların artması noktasında önemli adımlar attık, atıyoruz" diye konuştu.

"300-400 MİLYON DOLARLIK BİR YILLIK TASARRUF DEMEK"

Albayrak, "Yerli kömürde ithal kömüre kıyasla yerli kömürün öne çıkarılması ile bu dediğimiz  yeni teknolojilerle birlikte çok ciddi bir hamle yapacağız. Bu teknolojide daha az su kullanımı var. Kül taşıma sistemi kapalı devre. 1.2 milyar metreküp doğalgaza eş değer bir üretimden bahsediyoruz bunun da ekonomik karşılığı asgari 300-400 milyon dolarlık bir yıllık tasarruf demek. Bu model ile devreye alacağımız yeni yerli kömür kapasitesi ile toplam elektrik portföyümüzün içinde yerlilik payını güneşin, rüzgarın yanında yerli kömürü de dahil ederek bu çerçevede bakacağız" açıklamasında bulundu.

"2019'A KADAR ESKİ SANTRALLERİN TAMAMININ FİLTRELEME SİSTEMLERİNİN TAMAMINI BİTİRECEĞİZ"

"2019 yılına kadar eski santrallerin tamamını en son çevre kriterlerine göre filtreleme  sistemlerinin tamamını bitireceğiz" diyen Albayrak, "Türkiye'de eski nesil santrallerimiz vardı. 2019 yılına kadar eski santrallerin tamamını bu en son çevre kriterlerine, filtreleme  sistemlerinin tamamını bitireceğiz. 2019 yılına kadar eski santrallerin tamamını en son teknolojik filtreleme ve çevresel kriterlere göre bacalama filtreleme sistemlerini yenileyecekler. 2019 artık son yıl. Eskiler yenilere uyumlu olmak zorunda dedik. Tüm firmalar ile konuştuk bu konu ile ilgili. Bitiremezlerse, külahları değiştireceğiz. O santraller ile yolumuzu ayıracağız" dedi.

"YENİ MADEN MODEL STRATEJİSİ NOKTASINDA EYLÜL SONUNA KADAR YÖNETMELİK VE SÜREÇ TAMAMLANACAK"

Albayrak, "Yeni maden model stratejisi noktasında eylül sonuna kadar yönetmelik ve süreç tamamlanacak. İnşallah bu yıl bitmeden önce ilk madene modelimiz ile ilgili de adımları atacağız. Sadece bölgeye yerli üretimi ve istihdamı değil katma değerli ürüne dönüşmesi için gereken modele ile birlikte özellikle madencilikle ilgili ithalata bağımlı olduğumuz alanlarda da dönüşümlü entegre bir üretim stratejisini de inşallah ortaya koyacağız" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, ENERJİDE DIŞA BAĞIMLI. BUNU HEM YERLİLEŞTİRECEĞİZ HEM ÇEVRESEL FAKTÖRLERE UYDURACAĞIZ"

Albayrak, "Önümüzdeki 2 yıl içinde  200'den fazla ilçeye de yeni doğalgaz getirerek, bağlayarak çok büyük bir nüfusa ulaştıracağız inşallah 50 milyon olacak. Türkiye, enerjide dışa bağımlı. Bunu hem yerlileştireceğiz hem çevresel faktörlere uyduracağız. Yerli ekonomiye, istihdama katkı noktasında bakacağız. Enerji bakanlığı olarak çok net bu dönüşümü başlattık. Bütün planlamaları yaptık uyguluyoruz" dedi.

Haber: ÇANAKKALE,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Berat Albayrak Çanakkale Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title