Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Isparta'da Fabrika Açtı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Isparta'da Anadolu Grubu'nun ana hissedarı olduğu Coca- Cola İçecek ve tarım sektöründe faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük meyve şirketi Anadolu Etap'ın iki yeni fabrikasının açılış törenine katıldı.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Isparta'da Anadolu Grubu'nun ana hissedarı olduğu Coca- Cola İçecek ve tarım sektöründe faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük meyve şirketi Anadolu Etap'ın iki yeni fabrikasının açılış törenine katıldı.

Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na iniş yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, havalimanın hemen yanındaki OSB'ye geçti. Açılışa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anadolu Grubu'na ait 220 bin metrekare tahsisli alandaki yaklaşık 110 milyon dolarlık yatırım ve 300 kişiye istihdam sağlanan meyve suyu konsantre ve kola fabrikalarının açılışını gerçekleştirdi.

100 MİLYON TON MEYVE İŞLENECEK

Açılışı yapılan meyve suyu fabrikasının hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle dedi;

"Anadolu Etap'ın önemli bölümü de ihracata giden yılda 100 milyon ton meyve işleyeceği, yaklaşık 125 milyon lira yatırım değerine sahip bu üçüncü fabrikasının şehrimize kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Artık Isparta'nın meşhur elması başta olmak üzere meyveleri bu fabrikada ayrı bir değer kazanacak. İnşallah çürüğe giden elmalar olmayacak. Hepsi en güzel şekilde değerlendirilecek. Bölgemizdeki meyve üreticileri ürünlerini değerlendirmek için yeni bir imkana kavuştu. Meyve su fabrikamız onlara da hayırlı olsun. Diğer yandan Anadolu Grubu şehrimizde 110 milyon liralık yatırımla bir içecek şişeleme fabrikası açtı. Bu tesisimizin de şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

BİREYSEL VE YATIRIMCI GÜVENLİĞİNDE EN KÜÇÜK SIKINTI YOK

Türkiye üzerinde sürekli soru işaretleri oluşturulmaya çalışıldığı bir dönemde gerçekleştirilen bu yatırımların uluslararası boyutuyla ayrıca önem arz ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemize inanan, güvenen, yatırım yapan hiç kimse Allah'ın izniyle pişman olmamıştır, olmayacaktır. Özelikle terörle mücadele konusunda edindiğimiz tecrübeler kriz durumlarında her meseleyi kendi mecrasında tutma kabiliyetimizi fevkalade geliştirmiştir. Şu anda dünyanın en sıkıntılı yerleri olan Suriye ve Irak ile sınırı olan Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa, Balkanlar, Rusya gibi bölgelerle çok yakın ve güçlü komşuluk ilişkileri sürüyor. Bu fotoğraf içinde ülkemizin ne bireysel güvenlik ne de yatırımcı güvenliği konusunda en küçük sıkıntısı yoktur" diye konuştu.

"ALMANYA SEÇİMLERDEN SONRA NORMALE DÖNER"

Türkiye'nin hukuk devleti ilkesi konusundaki titizliğinin pek çok batı ülkesinden çok daha ileri düzeyde olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Terörle bu boyutta bir mücadele içinde olup da bizim kadar soğukkanlılığını koruyabilen pek az devlet olduğunu hep birlikte görüyoruz. Daha bir yıl önce darbe teşebbüsü gibi içinde işgal ihtimali dahil her türlü felaketin bulunduğu bir tehdit yaşamış olmamıza rağmen demokrasimiz ve ekonomimizle dimdik ayaktayız. Avrupa ülkelerinin ülkemize yönelik eleştirilerinin çoğunluğunun kendi iç siyasetleriyle ilgili olduğunu biliyoruz. Hollanda'nın 16 Nisan halk oylaması sürecinde tamamen gereksiz bir şekilde ilişkilerimizi germesinin sebebinin kendi seçimleri olduğunu gördük. Geçmişte Fransa ve Avusturya gibi ülkelerde benzer yöntemlere başvurmuşlardı. Şimdi aynı taktiği Almanya'nın izlediğini müşahade ediyoruz. Seçimlerden sonra ben inanıyorum ki onlarda normale dönecektir."

YATIRIMCI VE TURİSTLERİ KORKUTMAYA ÇALIŞANLARA SESLENDİ

Bu süreçte Türkiye'ye yönelik haksız ve mesnetsiz suçlamalarla yatırımcı ve turistlerin gözlerinin korkutulmaya çalışılmasının ne siyasi ne de ticari ahlakla izah edilemeyeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şu anda Antalya'daki otellerimizin doluluk oranı dün itibariyle yüzde 80'e ulaşmıştır. Ne oldu ya, bu kadar yapıyorsunuz, buraları seven yine buralara akıp geliyor. Ülkemizle ilgili spekülasyonların Avrupa'nın iç siyasetinden kaynaklandığını yatırımcılarda bildikleri ve gördükleri için söylenenlere pek aldırış etmiyorlar. Geçtiğimiz günlerde yapılan rüzgar enerjisi ihalesine katılan 8 firmanın 4'ü Alman firmasıydı. Türk firmalarıyla ortak girdiler. Aynı şekilde diğer uluslararası yatırımcılarda ülkemizdeki projelerini askıya almak bir yana hızlandırmayı tercih ediyorlar. Ondan iki hafta önce şehir hastanesi projesinde, yine Japonya- Türk işbirliğiyle 1.5 milyar dolarlık bir adım atıldı ve Japonlar bu yatırımın neredeyse yüzde 80 civarında kredisini temin etti. Eğer güven olmazsa böyle bir şeye bunlar girer mi? Aynı şekilde şimdi Almanların en güçlü firması meşhur Siemens neredeyse 150 yıldır bu ülkede faaliyet gösteriyor. Onlarda yine Türk firmalarıyla birlikte bu adımı atıyorlar. Aynı şeyi güneş enerjisinde gördük. Son bir- iki aydır bu yatırımlar yoğun bir şekilde devam ediyor. Biz hiçbir zaman sadece keseri kendimize yontmadık. Her zaman birlikte kazanalım çağrısı yaptık, bu anlayışla hareket ettik."

14 YILDA 181 MİLYAR DOLAR YABANCI YATIRIM

Türkiye'nin 1984- 2001 yılları arasında uluslararası yatırım notasında 13.5 milyar dolar aldığını, 2002- 2016 arasındaki 14 yıl içinde ise aldığı yatırımın 181 milyar dolar olduğunu kaydeden Erdoğan, birilerinin sürekli gündeme getirdiğini iddia ettiği olağanüstü halin sadece terörle mücadeleyle sınırlı olduğunu söyledi. "Olağanüstü Hal, girişimcilerimizin, sanayicilerimizin yaptığı yatırımların önünü kesmeye değil, onları güvence altına aymaya yöneliktir" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"İşte bu fabrikanın açılış sürecinde olduğu gibi sağladığımız teşviklerle girişimcilere oldukça cazip imkanlar sağlıyoruz. İstihdamdan vergiye, altyapıdan ihracata kadar her alanda yatırımcıların önünü açarak büyümemizi gelişmemizi hızlandıracak adımları atıyoruz. Nitekim büyümeden ihracata, üretimden istihdama tüm ekonomik göstergeler olumlu yönde seyrediyor. Turizmde de benzer bir durumla karşı karşıyayız. Yöneticisi oldukları medya kuruluşlarında Türkiye'yle ilgili onursuz kampanyalar yürütenlerin tatillerini ülkemizde geçiriyor olmaları söyledikleri yalanlara kendilerinin de inanmadıklarını gösteriyor. Bugüne kadar nice badireleri atlatan Türkiye bu iftira kampanyalarının da üstesinden gelecektir. Her şey gelip geçtiğinde bizim aklımızda ve gönlümüzde kalan ise işte bu zor zamanımızda yanımızda bulunanlar olacaktır."

10 YILDA 1 MİLYAR 350 MİLYON DOLAR

Anadolu Grubu, Anadolu Etap ve Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 'Anadolu'yu dünyaya, dünyayı Anadolu'ya bağlayan yıldız' olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren grubun, Isparta'da açılan iki yeni tesisiyle meşrubat ve tarım sektörlerine global ortaklarıyla beraber son 10 yılda 1 milyar 350 milyon dolar yatırdığını söyledi. Özilhan, halen faaliyetlerini 19 ülkede sürdürdüklerini, doğrudan ve dolaylı olarak 70 bin kişiye istihdam sağladıklarını ve Türkiye'nin bayrağını dünyada gururla dalgalandırdıklarını söyledi.

10'UNCU COCA- COLA FABRİKASI

Migros ve KİPA yatırımlarıyla 70 bine yakın yeni istihdam sağladıklarını anlatan işadamı Özilhan, her yıl faaliyet gösterdikleri bölgelere organik olarak 500 milyon dolar değerinde yatırım gerçekleştirdiklerini ifade etti. Isparta'daki fabrikaların Anadolu Etap'ın üçüncü meyve suyu fabrikası ile Türkiye'deki 10'uncu Coca- Cola İçecek fabrikası olduğunu belirten Tuncay Özilhan, "Son 10 yılda Türkiye'ye yaptığımız 1 milyar dolarlık yatırımın yalnızca son halkası" dedi.

EN BÜYÜK MEYVE ŞİRKETİ

Anadolu Grubu'nun Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale firması ortaklığında 350 milyon dolarlık yatırımla faaliyetlerini sürdüren Anadolu Etap'ın Türkiye'deki 3'üncü meyve suyu konsantre fabrikasının açılışını gerçekleştirdiklerini kaydeden Özilhan, "Bundan 7 yıl önce, dünyada artan kaliteli meyve suyu konsantresi ihtiyacını karşılamak ve aynı zamanda dünyadaki en modern tarım uygulamaları ile yetiştirdiğimiz taze meyvelerimizi ülkemiz insanı ile buluşturmak için başladığımız bir proje. Bugün, üretimimizin yüzde 50'sinden fazlasını tüm dünyaya ihraç ediyoruz. Isparta'da faaliyete aldığımız meyve suyu konsantre fabrikamız ile toplam yatırımımız 350 milyon dolara ulaştı. Bahçelerimizde çalışanların yüzde 70'ini kadınlar oluşturuyor" diye konuştu.

300 BİN SATIŞ NOKTASI

Tarımdan ambalaj sanayine, lojistikten soğutma sanayine kadar birçok sektöre yatırım ve istihdam katkısı sağladıklarını anlatan Özilhan, "Türkiye'deki 300 bin satış noktamızda bulunan 350 bin soğutucumuzun sadece bakım hizmetleri için 1500 kişiye iş fırsatı yaratıyoruz. Coca- Cola İçecek olarak, 20 yılda Coca- Cola sisteminin dünyadaki en büyük şişeleyicilerinden biri haline geldik. Türkiye genelinde ise yarattığımız doğrudan ve dolaylı istihdam etkisi 30 bin. Ekonomiye kattığımız her 1 TL ile 7 TL'lik değer yaratıyoruz. Bizim Türkiye'nin geleceğine inancımız tam ve yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Her yıl Türkiye'den 3 milyar dolarlık alım yapıyoruz" dedi.

YÖNETİM ÜSSÜ HALİNE GELDİ

Coca-Cola sistemi olarak Türkiye'nin büyüme ve gelişmesine şahitlik ettiklerini belirten The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Isparta'da açılan fabrikanın, Coca Cola'nın Türkiye'deki 10'uncu tesisi olduğunu söyledi. Kent, "Coca Cola sitemi olarak Türkiye pazarına girdiğimiz 1964'den bu yana bu süreçte ortaklarımızla ve Türkiye'nin potansiyeline olan inancımızla yatırıma devam ettik. Türkiye 200'den fazla ülkeden oluşan küresel Coca-Cola operasyonları içerisinde önemli bir yönetim üssü haline geldi. İstihdamda 30 bin kişiye doğrudan veya dolaylı girdi sağlıyoruz. Birçok farklı sektöre girdi sağlayarak büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyoruz. Ürünlerimizde kullandığımız meyve ve benzeri satın alımları ile 150 bine yakın çiftçiye gelir imkanı sağlıyoruz" diye konuştu.

15 TEMMUZ SONRASI YATIRIM KARARI

15 Temmuz'dan sonraki hafta verdikleri kararla sadece bir sene içerisinde 110 milyon TL yatırımla Isparta fabrikasını tamamladıklarını söyleyen Coca-Cola İçecek CEO'su Burak Başarır, "Isparta lojistik açıdan mükemmel konumda. Türkiye'deki en ileri teknoloji ile donatılmış hatları kurduk. Isparta fabrikamızla Akdeniz Havzasına ve İç Ege'ye hizmet vereceğiz. Özellikle bu bölgelerdeki turizm potansiyelini değerlendireceğiz. Bu yatırım, Türkiye'ye inancımızın imzasıdır" dedi.

- Isparta

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Coca Cola Türkiye Isparta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title