Haberler

Dha Yurt Bülteni-5

1)VAN'DA PKK OPERASYONU: 23 GÖZALTI VAN Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Van merkez ve ilçelerinde PKK/KCK'nın gençlik yapılanmasına yönelik gerçekleştirilen operasyonda, hakkında gözaltı kararı bulunan 31 kişiden 23"ü gözaltına alındı.

1)VAN'DA PKK OPERASYONU: 23 GÖZALTI

VAN Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Van merkez ve ilçelerinde PKK/KCK'nın gençlik yapılanmasına yönelik gerçekleştirilen operasyonda, hakkında gözaltı kararı bulunan 31 kişiden 23"ü gözaltına alındı.

Emniyet Müdürlüğü ekiplerin saban saatlerinde Van merkez ve bazı ilçelerinde PKK/KCK'nın gençlik yapılanmasına yönelik birçok adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Hakkında gözaltı kararı buluna 31 kişiye yönelik gerçekleştirilen operasyonda 23 kişi yakalanarak gözaltına alındı. 8 kişinin yakalanmısı için de operasyonların devam ettiği belirtildi.

Görüntü Dökümü

-----------------

-Operasyondan görüntüler

Orhan AŞAN/VAN,

========================================================

2)TEMEL ATMA TÖRENİNDE ÇOCUKLARIN BALON İZDİHAMI

ERZURUM Büyükşehir Belediyesi'nin Dağ Mahallesi'nde 9 etaplı 534 daireli Kavak Konutları'nın temel atma töreninden sonra, balon izdihamı yaşandı.Dar gelirlilerin ucuz ve ekonomik koşullarda ev sahibi olmasını sağlamak adına merkez Yakutiye İlçesi'nde yaptırılacak Kavak Konutları'nın temel atma töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 90- 140 metrekarelik konutların parasının 'kira' gibi ödeneceğini söyledi. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce, Ak Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Vali Vekili Vali Yardımcısı Ayhan Terzi tarafından temele ilk harcı atıldı. Konuşmaların ve temel atımından sonra törene katılan çocuklar belediye görevlileri tarafından çevreye süs olarak asılan balonlardan almak için yarıştı ve izdihama neden oldu.

Zaman zaman büyüklerinde katıldığı balon izdihamında görevlilerin sık sık 'yapmayın' uyarılarına rağmen balon izdihamının önüne geçilemedi. Tören alanına asılması saatlerce süren balonların büyük bir bölümü çıkan izdihamda patlarken diğerleri de kapanın elinde kaldı.

Görüntü Dökümü

-Çocukların inşaatın girişine bağlanan balonları almak için verdiği mücadale

-Çocukların birbirlerin balonları kaçırması

-Temel Atma törenine katılan protok ve vatandaşlar

-Musatafa Ilıcalının konuşması

-Mehmet Sekmenin konuşması

-İdris Güllücenin konuşması

-Dua okunması

-Temel Atma töreni

-İşçilerin çalışması

Haber-Kamera: Zafer KUMRU / ERZURUM,

SÜRE: 04.35 BOYUT: 278 MB

====================================================

3)CERATTEPE'YE BASIN GEZİSİ DÜZENLENDİ, DOĞA TAHRİBATI GÖRÜNTÜLENDİ

ARTVİN'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde, Danıştay'ın yerel mahkemenin 'madencilik yapılabilir' yönündeki kararını onamasının ardından başlayan çalışmalarla birlikte su kaynaklarının kirlendiği, çevre tahribatının oluşmaya başlandığı iddia edilmişti. Yeşil Artvin Derneği ve İstanbul Artvinliler Vakfı'nın talebi üzerine bölgeye gelen 30 dolayında gazeteci maden sahasının sınırlı bir bölümüne alındı. Heyet bölgede oluşmaya başlayan tahribatı görüntüledi.

Yeşil Artvin Derneği ve İstanbul Artvinliler Derneği, Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'ndeki maden sahasına basın gezisi düzenledi. İstanbul'dan gelen ve aralarında gazeteci ve belgesel yapımcılarının da yer aldığı 30 kişilik grup bölgede incelemelerde bulundu. Cerattepe maden sahasına ait kuzey ve güney galerilerin altında yer alan mahallelerdeki tarım arazilerine ulaşan sulama kanallarında oluşan kirliliği görüntüleyen basın mensupları vatandaşlarla görüştü. Taşlıca Köyü'nde yaşayan 79 yaşındaki Mevlüt Altuntaş, sulama kanalındaki içme suyunun kirlendiğini belirterek ektikleri sebzelerin veriminin düştüğünü anlattı.

Taşlıca Köyü Kooperatif Başkanı Hasan Yaşar'da bölgede arıcılık faaliyetinin yapıldığını belirterek "Tarım Bakanlığı'ndan destekli 2 bin 200 kovanda bal üretimi yapıyoruz. Bölgede 25 bin koloni arının yaşayacağı kadar nektar var. Hatila Vadisinde hayat sürdüğü sürece arıcılık projesi yılda dört milyon lira ülke ekonomisine katma değer sağlar. Ama burada madencilik projesi yapılırsa arıcılık yoğun bir şekilde etkilenecek" diyerek endişesini dile getirdi.

Hatila Vadisi'ndeki Gavut deresi mevkiine giden basın heyeti Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'la görüşerek bilgi aldı. Karahan, daha önce derenin berrak aktığını ancak madencilik faaliyeti sonrası suyun kirlendiğini belirterek "Konuyu yetkili tüm kurumlara bildirdik. Suç duyurusunda bulunduk. Bize 'Hiçbir sorun yok, her şey yolunda' cevabı geldi." ifadelerini kullandı.

GÜNEY GALERİYE GİRİŞ YASAĞI

Cerattepe'ki maden sahasının güney galerisine girmek isteyen basın heyeti bölgeye alınmadı. Bunun üzerine kuzey galeriye yönelen heyete, alındığı maden sahasında sınırlı bir bölgeyi inceleme izni verildi.  Su kaynaklarının kirlendiği ve tünelden çıkan hafriyatların çevreye yayıldığını gözlemleyen heyet, galeri için ağaç kesilerek açılan orman alanlarını ve çıkarılacak madenin taşınacağı teleferiğin orman içine kurulan ayaklarını fotoğrafladı. Maden şirketi yetkilileri de basın mensuplarına bilgi verdi. Heyet, daha sonra bölgeden ayrıldı.

"DOĞA KATLİAMININ BAŞINDAYIZ"

Cerattepe gezisinde yer alan belgesel yapımcısı Coşkun Aral, doğaya saygı gösterilmesinin önemine değindi, "Gazeteci arkadaşlarla  bölgeyi dolaştım verilen tahribat var. Şuanda daha başlangıç aşamasındayız. Bakır madenine ilişkin tünel kazımasında bile buranın muhteşem coğrafyasında var olan nehirlere derelere akıtılan kimyasal atıklar bölgenin tüm yaşamını etkileyecek. Bir doğa katliamının başındayız. Basının burada yapacağı haberlerle duyarlı bir yönetim varsa mutlaka bir takim girişimlerde bulunulacaktır." ifadelerini kullandı.

İstanbul Artvinliler Vakfı Başkanı Mustafa Melek, Cerattepe bölgesinde yaşananların yerinde görülmesi için ulusal medyayı Artvin'e getirdiklerini belirterek heyetin henüz hazırlık aşamasında olan madenin doğaya verdiği zararları gözleriyle görme imkanı bulduklarını ifade etti. Melek, "Basın heyeti oluşan tahribatın nedenlerini işletme yetkililerine sorma imkanı buldular. Hummalı bir çalışma var. Ancak çalışmanın bu aşamada dahi bariz bir şekilde olumsuz etkileri görülmeye başladı." dedi.

Görüntü Dökümü

---------------------

Geziden detay görüntüler

Su kaynaklarından görüntüler

Röpler

Maden sahasından görüntüler

Detaylar

HABER: MUHAMMET KAÇAR KAMERA: ADEM GÜNGÖR/DHA

=========================================================)

4)TARTIŞTIĞI KOCASINI TABANCA İLE VURARAK ÖLDÜRDÜĞÜ İDDİASI İLE GÖZALTINA ALINDI

AKSARAY'da bir çocuk annesi 27 yaşındaki Tuğba A. aralarındaki şiddetli geçimsizlik nedeniyle 20 gündür ayrı yaşadığı ve konuşmak için eve çağırdığı kocası 32 yaşındaki Ferhat A.'yı çıkan tartışma sırasında tabanca ile başından vurarak öldürdüğü iddiası ile gözaltına alındı. Olay dün gece yarısı Bahçeli Mahallesi Koçyiğit Apartmanı'nın birinci katında meydana geldi. Özel bir hastanede labaratuar teknisyeni olarak çalışan evli ve bir çocuk annesi Tuğba A. iddiaya göre araları bozuk olduğu için 20 gündür ayrı yaşadığı 112 acil servis ambulansı şöförü kocası Ferhat A.'yı konuşmak için eve çağırdı. Kadının ailesinin de evde bulunduğu sırada yapılan konuşma esnasında çift arasında tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine iddiaya göre Tuğba A. evde bulunan ruhsatsız tabanca ile eşi Fethat A.'yı başından vurdu. Komşularının ihbarı üzerine olay yerine çağırılan ambulansla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Ferhat A. yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

6 yaşında bir kız çocukları olduğu öğrenilen Tuğba A. polis tarafından gözaltına alınırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

(Görüntü Dökümü:

------------------------

-Ölen Ferhat A.'nın fotoğrafı

-Tuğba A.'nın sağlık kontrolünden geçirilrken görüntüsü

-Ailenin Ferhat A.'nın cenazesini morgdan alması

-Genel ve detaylar

(Haber-Kamera:  Hasan BÖLÜKBAŞ/AKSARAY, )

===============================================

5)ZEYBEK OYNAMAYI ÖĞRENEN ROMANLAR İŞ SAHİBİ OLDU

SAMSUN'da bulunan Roman gençlere hazırlanan proje kapsamında klasik dans meslek edindirme kursu açıldı. Kursa katılan Roman gençlere zeybek, Ankara seymen, harmandalı halk oyunları öğretildi. Oluşturulan 16 kişilik halk dansları grubunun Samsun'da yapılacak çeşitli organizasyonlarda  gösteri yaparak iş sahibi olacağı belirtildi. Roman gençler Eylül ayında bir düğünde gösteri yapmak için ilk işlerini de aldı. Gençler ilk defa Roman dansları dışında bir dans öğrendiklerini söyledi.

Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği tarafından Romanlar'ın mesleki eğitim çalışmalarıyla istihdam edilebilirliklerini sağlamak ve sosyal entegrasyonlarını gerçekleştirmek amacıyla 'Romanlar için Gezici İş ve Eğitim Merkezi Projesi' hazırlandı. Geçen yıl Kasım ayında başlayan proje kapsamında Samsun'daki Romanlar'a yönelik klasik danslar, cilt bakımı ve misinalı takı yapımı mesleki eğitim kursları açıldı. 25 kişinin katıldığı klasik danslar kursunda Roman gençlere zeybek, Ankara seymen, harmandalı, Artvin yöresine ait halk oyunları öğretildi. 2.5 ay süresince eğitim gören gençler kurs sonunda 16 kişilik bir halk dansları grubu oluşturdu. Roman dansını oynayan gençler ekip halinde başka yörelere ait halkoyunu oynamaya başladı. Çeşitli organizasyonlarda halk oyunu gösterisi yaparak iş sahibi olmaları amaçlanan gençler ilk iş anlaşmalarını da yaptı. Roman gençlerin Eylül ayında Samsun'da yapılacak bir düğünde gösteri yapacakları belirtildi. 'Romanlar için Gezici İş ve Eğitim Merkezi Projesi' Koordinatörü Emel Öklü, Kasım 2016'da başlayan projenin bu ay sona ereceğini anlatırken şöyle dedi:

"100 Roman vatandaşa istihdam edilebilirliklerinin artırılabilmesi için üç farklı alanda mesleki eğitim programları hazırladık ve eğitimler verdik. 1 aylık bir alan taramasının ardından eğitim almak istedikleri alanları belirleyip bunalara yönelik kurslar açtık. Toplamda 360 saat olmak üzere 120 şer saatten üç farklı mesleki eğitim kursunu tamamladık. Klasik danslar, cilt bakımı ve misinalı takı yapımı kursları gerçekleştirdik. Ayrıca bu kişilere erken evliliğin önlenmesi, alkol ve madde bağımlılığın önlenmesi, kişisel temizlik ve sağlık konularda da toplam 120 saatlik bir eğitim verdik. Özellikle gençler için başlattığımız klasik dans kursu çok farklı bir kurs oldu. Roman dansı dışında başka yörelere ait dans etmeyi öğrendiler. Onların organizasyon firmaları ile görüşmelerini sağlıyoruz. İlk işlerini aldılar Eylül ayında bir düğünde gösteri yapacaklar. Bundan sonraki süreçte kendileri bu işi yapabilecekler. Zaten yetenekliler. Doğuştan gelen dans ve müzik konusunda bir yatkınlıkları var. Bu avantajı kullanarak bir iş sahibi oldular."

Halk Dansları eğitmeni Tülay Demirtaş, 2.5 aylık bir dans eğitim çalışması yaptıklarını, ilk başlarda zorlanacağını düşündüğünü anlatırken şöyle konuştu:

"Ritimsel anlamda kulakları vardı ama hızlı ritme alışıklardı. Ama kendileri zeybek oynamayı öğretmen istediler. Daha ağır ritimlerle dans etmeyi öğrendiler. Haftanın üç günü 5'er saat ders yaptık. Derslerdeki molalarda onlarda bana Roman danslarını öğrettiler mahalli danslarını gösterdiler. Karşılıklı dans öğrendik. Yetenekleri var. ilk işleri aldılar ücretlerini de alarak düğünde görev yapacaklar. Azimle çalıştılar ben bunun devamının geleceğini düşünüyorum. Hem zevk alacaklar hem de severek yaptıkları işten para kazanacaklar."

16 yaşındaki Olcay Yangın, eğitimler sonrasında halk oyunu oynamayı öğrendiklerini belirterek, "Zeybek, Ankara Seymen oynamayı öğrendik. Eğitimler çok güzel geçti. İnşallah daha iyi bir noktaya gelirsek düğünlerde dans edeceğiz, iş olarak para kazanacağız. dans ederek meslek sahibi olmak istiyoruz. Biz zaten dans etmeyi çok seviyoruz" diye konuştu. Aynı yaştaki Miraç Özlaf de zeybek oynamayı çok istediklerini belirterek "Harmandalı oynamayı, Artvin yöresine ait halk oyununu da öğrendik.  Hepimiz çalıştık. Düğünlerde oynayıp para kazanmak istiyoruz. roman oyunları haricinde ilk defa başka bir dans öğrendik. Bunu iş olarak devam ettireceğiz" dedi.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Roman gençlerin zeybek oynaması

-Roman dansı oynamaları

-Röportajlar

-Detaylar

(SÜRE: 8.48 Dk) (BOYUT: 280.86 MB)

Haber-Kamera: Yaprak KOÇER/SAMSUN,

===================================================

6)KUŞ YUVASINDAN 2 METRELİK YILAN ÇIKTI

BURSA'nın İnegöl İlçesi'nde, bir sitede bulunan kuş yuvasında 2 metre boyunda yılan yakalandı. Yuvadaki 4 kırlangıç yavrusunu yediği bildirilen yılan, belediye ekipleri tarafından kent merkezinden uzak bir bölgede doğaya salındı.

İnegöl İlçesi Alanyurt Esentepe Mahallesi'ndeki bir site sakini bahçede bulunan kuş yuvasına yem bırakmak için elini uzattığında dev yılanla karşılaştı.  Kuş yuvasında kıvrılmış olarak yatan yılanla karşılaşan site sakini, durumu İnegöl Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezi ekiplerine bildirdi. Siteye gelen ekipler, büyük bir titizlikle yılanı yakaladı. Yuvadaki 4 kırlangıç yavrusunu da yediği bildirilen yılanın İnegöl'de bu yıl yakalanan en büyük yılan olduğu bildirildi. 2 metre boyundaki yılan belediye ekipleri tarafından şehir dışına götürülerek doğaya salındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-ekiplerin hazırlığı

-Yılanın çıkarılması

-Doğaya salınması

Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa),

==========================================================

7)EMNİYETTEN 'HUZURLU ÇUBUK' UYGULAMASI

ANKARA'nın Çubuk ilçesinde, İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 'Huzurlu Çubuk' adı altında halkın huzur ve güvenliğinin korunması amacıyla genel güvenlik ve asayiş uygulaması yapıldı.

Çubuk İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Çam'ın idaresinde, suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması amacıyla ilçenin giriş ve çıkışları ile merkezde olmak üzere 10 ayrı noktada gerçekleştirilen uygulamada, Ankara ve Çubuk olmak üzere çeşitli şubelerden 60 polis görev yaptı.  Gerçekleştirilen operasyonlarda 342 kişinin kimliğini kontrol edilirken, ekipler 100 aracı inceledi. Merkezde 16 iş yerinde de denetim yapıp, sigara ve alkol kullanan kişilere yasal işlem başlattı. Ekipler, uygulamada kurallara uymayan araç sürücülerine de para cezası uyguladı.

Emniyet yetkilileri, Çubuk'ta halkın can ve mal güvenliği için bu tür uygulamaların sürekli yapılacağını, suç ve suçluları takip altında tutacaklarını belirttiler.

Görüntü DÖkümü

-----------------

Polis araç ve şahıs arama kontrolü yaparken görüntü

Umuma açık yer kontrolü yapılırken görüntü

Polis şehir turu atarken görüntü

Müfit ONBAŞI/ÇUBUK(Ankara), -

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Artvin PKK Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title