Haberler

Dha Yurt Bülteni-11

Tunceli'de müdahale edilemeyen orman yangınları yayılıyorTUNCELİ'nin bir çok bölgesinde 1 haftadır süren ve müdahale edilemeyen orman yangınları giderek yayılıyor.

Tunceli'de müdahale edilemeyen orman yangınları yayılıyor

TUNCELİ'nin bir çok bölgesinde 1 haftadır süren ve müdahale edilemeyen orman yangınları giderek yayılıyor. Yangına müdahale etmek için bölgeye giden vatandaşların bölgeye girişlerine güvenlik gerekçesiyle izin verilmiyor.

Tunceli'nin merkez, Nazimiye, Hozat, Ovacık ve Mazgirt  ilçesine bağlı 10 ayrı ormanlık alanlarında terör operasyonları nedeniyle çıkan orman yangınları sürüyor. Bir haftadır etkisi giderek artan orman yangınlarına müdahale edilmeyince, Tunceli'de bir araya gelen 50 gönüllü orman yangınının yaşandığı merkezdeki Kutuderesi bölgesine yangın söndürmek için gitmek istemelerine güvenlik güçleri tarafından arazide mayın olduğu gerekçesiyle izin verilmedi. Orman yangınlarının yoğunlukta olduğu Geyiksuyu bölgesinde bir çok köy ve mezranın büyük tehlike altına olduğu öne sürülürken, Ovacık İlçesi'ne bağlı Kuşluca ve Yaylagünü, ile Hozat İlçesi'ndeki Aliboğazı ve Mazgirt Hıran Ormanları bölgesindeki yangınların köylüler ve diğer bölgelerden gelen vatandaşlar tarafından kontrol altına alındığı ve bu bölgedeki yangınların sönmek üzere olduğu belirtiliyor. Yangınların tehlikeli boyutlara ulaştığı kent merkezindeki Kutuderesi vadisi bölgesinde yangınların giderek büyüdüğü ve daha geniş alanlara yayıldığı, orman yangınlarının meydana geldiği bölgelerin sarp ve araç ulaşımının olmaması nedeniyle karadan hiçbir şekilde müdahale edilemediği öğrenildi.

"SADECE BÖLGEYE ÖZGÜ BİTKİLERİN BİR ÇOĞUNUN YOK OLMA TEHLİKESİ VAR"

Yangınların olduğu bölgeye gazeteciler ile birlikte giden Tunceli Barosu başkanı Av. Barış Yıldırım, orman yangınlarının artık çok tehlikeli boyutta olduğunu, Munzur Vadisi Milli Parkında çok ciddi tahribatların meydana geldiğini söyledi. Orman yangınlarına müdahale edilmemesine tepki gösten Baro Başkanı Yıldırım, şunları söyledi: "Şu an Munzur Vadisi Milli Parkı içinde birçok noktada meydana gelen yangınlar genişleyerek devam ediyor. Hiçbir şekilde müdahale söz konusu değil. Şu an Munzur Vadisi Milli Parkının en hassas 3 noktasında operasyonlar sonucu çıkan yangın var. Hemen arkada görülebiliyor bu bölgede bin 600 çeşit bitki türü var, bunların yaklaşık yüzde 18'lik oranı tamamen endemik bitkilerden oluşuyor. Sadece bölgeye özgü bitkiler yangın ile birlikte bir çoğunun yok olma tehlikesi var. Yine bölgede yaban hayatı büyük tehlike altında. Dağ keçileri, vaşak ve bir çok hayvan türü yangınlar nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Türkiye'nin en kaliteli meşesi olarak kabul edilen Kara meşe ve endemik bir meşe türü olan Huş ağacı da cayır cayır yanıyor. Biz şu an bu orman yangınları için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Tunceli'deki orman yangınlarına hiç bir suretle müdahale edilemiyor. Müdahale etmek isteyen gönüllü gruplara da izin verilmiyor güvenlik gerekçesiyle. Bir an önce yangınlara özellikle havadan müdahale edilmeli." Öte yandan, Tunceli Valiliği'nden geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada orman yangınlarına operasyonlar nedeniyle müdahale edilemediği belirtilmişti.

Görüntü Dükümü:

---------------------------

-Yanan ormanlık alan

-Karşılar köyü kırsal alanındaki yangın bölgesinin uzak yakın görüntüsü

-Barış yıldırımın açıklamaları

-Munzur çayı kenarından milli park yangın alanların görüntüsü

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kemara: Ferit DEMİR/TUNCELİ,

==========================================

Erzurum'da kargo şirketinin deposu yandı

ERZURUM'da bir kargo şirketine ait ana dağıtım merkezi deposunda çıkan yangın, korkulu anların yaşanmasına neden oldu. Ölümü göze alarak içeri girip depodaki araçlarını kurtarmak isteyenlere polis engel olmaya çalıştı. Bazı araçları sürücüler kendileri, diğerlerini de itfaiye görevlileri çıkarıp yanmaktan kurtardı.

Yangın bugün saat 14.30 sıralarında Kuzey Çevre Yolu üzerindeki Otogar önündeki bir kargo şirketine ait depoda çıktı. İhbar üzerine olay yerine Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye ekipleri sevk edildi. Çıkış nedeni henüz bilinmeyen yangında alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede tüm depoyu sardı. Bu sırada kargo şirketine çalışan araç şoförleri yangın haberini alır almaz depoya geldi ve içeri girip araçlarını çıkarmak istedi. Çevrede önlem alan polis, riskli olduğu gerekçesiyle depoya girilmesine izin vermedi. Polis barikatını aşarak, depoya girip araçlarını çıkaran bazı sürücüler ise dumandan etkilendi. Bu kişilere bekletilen 112 Acil Servis ambulanslarında müdahale edildi. Depodaki araçlar, gaz maskesiyle giren itfaiye görevlileri tarafından çıkarıldı. Depodaki aracı yanmaktan kurtarılan sürücülerden Metin Ballı, "Yangının çıktığı depodaki araçların hepsi kargo taşımacılığında kullanılıyor ve hepsi kişilere ait. Düğündeydik, yangın çıktığını haber alınca hemen geldik. Mal canın yongasıdır. Alevler her tarafı sarmadan araçlarımızı kurtarmak istedik, polis izin vermedi. Sağ olsun itfaiye ekipleri de içeride kalan birkaç aracı çıkardı" dedi. İtfaiye ekipleri yoğun çabanın ardından kargo şirketi deposundaki yangını kontrol altına alırken, içerde bulunan kargo malzemelerinin büyük bölümünün yandığı görüldü. Polis yangınla ilgili soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Yangının çıktığı depo

-İçeri girmek isteyenlere polis müdahelesi

-Araçlarını çıkaran ancak dumandan etkilenen sürücüler

-Dumandan etkilenenlere itfaiye ekiplerinin müdahalesi

-Bir şoför ile röp

-Söndürme çalışmaları

Haber-Kamera: Turgay İPEK / ERZURUM,

==========================================

Gaspçıyı, elleri ve boynundaki dövmeleri yakalattı (2)

TUTUKLANDI

KONYA'da 2 çocuğun para ve cep telefonunu bıçak zoruyla gasp ettiği iddasıyla el ve boynundaki dövmelerden yola çıkılarak kimliğinin tespit edilmesi ardından kovalama sonucu yakalanan 20 yaşındaki Muhammed Osman D. polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Haber: KONYA,

==========================================

Çıplak görüntüsünü çektikleri arkadaşlarına şantaj yapan 2 kişi tutuklandı

KÜTAHYA'nın Tavşanlı İlçesi'nde birlikte içki içtikleri fabrika işçisi 29 yaşındaki H.K.'yı tehditle çırılçıplak soyup, cep telefonuyla kayda aldıktan sonra şantajla para istedikleri öne sürülen 30 yaşındaki L.A. ile 26 yaşındaki B.S. tutuklandı.

L.A., H.K. ve B.S., Tavşanlı ilçe merkezinde otomobil içerisinde birlikte içki içti. H.K., bir süre sonra arkadaşlarının yanından ayrılıp evine gitti. L.A. ve B.S. da kısa süre sonra evine gittikleri H.K.'yı konuşmak için dışarı çıkardı. H.K., evden dışarı çıkıp arkadaşlarıyla birlikte otomobille ilçe merkezi dışındaki boş bir araziye gitti. İddialara göre L.A. ve B.S., burada H.K.'yı tehditle çırılçıplak soydu. 2 şüpheli pantolon kemeriyle dövdükleri H.K.'nın cep telefonuyla görüntüsünü çekip kayda aldı. Şüpheliler H.K.'ya çalıştığı fabrikadan her ay aldığı ücretin tamamını kendilerine getirmesini, aksi halde yine çıplak soyup döveceklerini ve görüntüleri de herkese göstereceklerini söyledi.  H.K. ertesi gün polis merkezine gederek L.A. ve B.S.'den şikayetçi oldu. Gözaltına alınan 2 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Tavşanlı Cezaevi'ne gönderildi.

Görüntü dökümü:

------------------------

-Şüphelilerin polis merkezinden çıkartılması

Haber-Kamera: TAVŞANLI,(Kütahya)/DHA

============================================

Çamlıyayla'da 'İğne oyası festivali 'coşkusu

MERSİN'in Çamlıyayla İlçesi'nde geleneksel İğne Oyası Festivali'nin 3'üncüsü,1500 rakımlı Toros Dağlarının eteğindeki Çamlıyayla'da gerçekleştirildi.

Kültür Bakanlığı ve Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesinin desteği ve  Çamlıyayla Kaymakamlığı ile Çamlıyayla Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Çamlıyayla 3'üncü İğne Oyası Festivali' coşku içerisinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş korteji ile başlayan festivale CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Çamlıyayla Kaymakamı Abdullah Yüksel, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Aksoy, kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Kortej yürüyüşüne katılan protokol mensupları ve vatandaşlar, çarşı girişinde festival nedeniyle açılan stantlardaki iğne oyalarını inceledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı Çamlıyayla denildiği zaman akla iğne oyasının geldiğini söyledi.  Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, iğne oyasının öz kültürümüzü yansıttığını belirterek, "Geçmişten geleceğe taşınan çok önemli bir geleneksel el sanatı. İğne oyasının sadece Türkiye'de değil, uluslararası platformda hak ettiği yeri alması için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.  Festivale katkı sağlayan protokol mensupları ve kurumlara günün anısına Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı'nın plaket verdi. Daha sonra Mersin Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan İğne Oyaları, Yörük ve Osmanlı temalarının işlendiği birbirinden dikkat çekici 32 adet kıyafet, 11 manken öğrenci tarafından tanıtıldı.  Festivalin standartlarını gündüz saatlerinde gezen Eski Kültür Bakanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı İstemihan Talay İğne oyalarına renk katan kadınlar ile tek, tek ilgilenerek kaybolmaya yüz tutmuş bir sanatı devam ettirerek kültüre katkı verdikleri için teşekkür

Görüntü Dökümü:

---------------------------

İğne oyası örnekleri

Stantlardan görüntü

Vatandaşların stantları gezmesi

Çeşitli renk ve desenlerde iğne oyası

Stantlardan detay

Yürüyüş korteji davul zurna eşliğinde

Saygı duruşu

Çamlıyayla bld bşk ismail tepebağlı konuşması

Mersin büyükşehir bld bşk burhanetittin kocamaz konuşma

Bld bşk burhanetittin kocamaz'a plaket

Çamlıyayla kaymakamı abdullah yüksel'in konuşması

MHP mersin milletvekili baki şimşek'in konuşması

Şimşek'e plaket

CHP mersin milletvekili aytuğ atıcı'nın konuşması

CHP mersin milletvekili aytuğ Atıcı ya plaket

Mersin olgunlaşma enstitüsü'nün 11 manken öğrencileriyle, iğne oyası kıyafet defilesi

Defileden detaylar

Defile finalinde ay yıldızlı kıyafetli mankenler

Vatandaşların alkışları

Folkör ekibi

SÜRE: 10'37" BOYUT: 338 MB

HABER-KAMERA: Tolunay DUMAN/TARSUS,(MERSİN),

=============================================

Soli Pompeiopolis'te binlerce yıllık heykeller bulundu

MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'ndeki, Roma Dönemi'nin önemli liman kentleri arasında gösterilen Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda iki heykel bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı'nın bilimsel başkanlığında sütunlu caddede bu yıl 18'incisi gerçekleştirilen kazılarda toprak altında binlerce yıllık olduğu tahmin edilen iki heykel açığa çıkarıldı. Aralarında arkeolog, restorator, harita mühendisi ve öğrencilerin olduğu kazı ekibinin titiz çalışması sonucu gün ışığına çıkartılan heykelleri 10 kişinin güçlükle taşıması dikkat çekti. Çıkartılan heykellerle ilgili henüz bilgi verilmezken, günümüzden 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğu belirtiliyor. Arkeolojik açıdan Kilikya tarihinin önemli hazinelerden biri olan antik kentte 18 yıldan bu yana yapılan kazılarda günümüzden üç bin yıl öncesine ait yüzlerce muhteşem eser bulundu. Liman, sütunlu cadde, tiyatro, Roma hamamı, kent duvarları, nekropol su kemeri gibi yapılar ortaya çıkarıldı. Roma imparator ya da üst düzey yöneticilerinin büstlerini taşıdığı sütunlu caddede; sağlık tanrısı Asklepios ve tanrıçası Hygeiea, tanrıların kralı Zeus, adalet tanrıçası Nemesis, bereket tanrıçası Demeter, şarap tanrısı Dionysos bulundu. Höyükte ise antik çağda ölünün öbür dünyada kullanılması inancıyla bırakılmış olan, mezar hediyesi gibi işlevleri bulunan kandiller, Bizans dönemi baskı mühürleri, tabak ve kaseler de yer aldı. Son birkaç yıl içinde inşaat temel kazıları, yol ve altyapı çalışmaları sırasında günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğu sanılan kayaya oyma mezarlar ortaya çıktı. Mezarların içerisinde çok sayıda kemik ve kafatasının yanı sıra yağdanlık ve tencere kapakları bulunmuştu. Topraktan çıkarılan çeşitli eserler Mersin Müzesi'nde sergileniyor.

Görüntü Dökümü

------------------

Sütunlu cadde

Toprak altında heykeller çıkartılırken

Tel örgüler arasında çalışmaları izleyen vatandaşlar

Çıkartılan heykellerden biri taşınırken

Görüntü almak isteyen medya mensubunu engelleyen kazı görevlileri

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkan Vekili Sinan Bayrakdar konuşması

Genel ve detay görüntüleri

SÜRE: 02,17" BOYUT: 145,87 MB

Haber-Kamera: Gülhan DEMİRCİ/MEZİTLİ(Mersin),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi İsmail Tepebağlı Çamlıyayla Tavşanlı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title