Haberler

Kuzey Kore, Nükleer Teknolojiyi Ukrayna'dan Getiriyor"

Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze geliştirme teknolojisini, Ukrayna'daki Sovyetlerden kalma roket fabrikasından, karaborsa üzerinden getirdiğini belirten rapor açıklandı.

Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze geliştirme teknolojisini, Ukrayna'daki Sovyetlerden kalma roket fabrikasından, karaborsa üzerinden getirdiğini belirten rapor açıklandı.

ABD merkezli Uluslararası Stratejik Çalışmalar Merkezi'nin yayınladığı analiz raporları, Kuzey Kore'nin ABD'ye de ulaşabildiği iddia edilen kıtalararası balistik füzeleri başarıyla test etmesinin, Ukrayna'da üretilen roket motorlarının karaborsadan yasadışı olarak Kuzey Kore'ye satılması sonucu mümkün olduğunu öne sürdü.

Soğuk savaş döneminden itibaren Rusya'nın balistik füze programının önemli bir parçası olan ve Ukrayna'da yer alan roket fabrikasından getirtilen ürünlerin, peş peşe başarısız denemelerden sonra Kuzey Kore'nin nasıl başarılı roket denemeleri yapmaya başladığı sorusunun cevabı olduğu iddia ediliyor.

Çin yerine, Ukrayna üzerinden

Daha önce ABD'nin Kuzey Kore'ye karşı siber saldırılar ve ikmal yollarına sabotajlar düzenleyerek engellediği nükleer ticaretin, çoğunlukla Çin üzerinden yapıldığı belirtiliyordu. ABD Başkanı Trump da Kuzey Kore'nin ekonomik ve teknolojik destekçisi olarak Çin'i gösteren açıklamalar yapmıştı.

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Merkezi'nde görevli füze uzmanı Michael Elleman'ın yeni araştırmasına göre, başarısız denemelerin ardından son iki yılda Kuzey Kore, tasarımlarını ve tedarikçilerini değiştirdi.

Tek füzeyle 10 termonükleer savaş başlığı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un fotoğraflarını inceleyen analistler, yeni roket motorlarının tasarımlarının bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin füze cephaneliğini oluşturan kaynaktan geldiği sonucuna vardı. Bu roket motorları, tek füzeyle 10 adet kıtalararası termonükleer savaş başlığını ateşleyecek kadar büyük bir güce sahip. Söz konusu motorlar, yalnızca birkaç Sovyet yapımı fabrikada üretiliyordu.

Ukrayna'da roket üreticisi Yuzhmash'ın fabrikası ve Tasarım Ofisi Yuzhnoye, Soğuk Savaş döneminde Sovyetlerin SS-18 dahil olmak üzere en güçlü füzelerinin üretim merkeziydi. Ukrayna bağımsızlığını kazandıktan sonra da Rusya'nın önemli füze tedarik merkezlerinden biri olarak devam etti.

Analist Elleman ayrıca, Birleşmiş Milletler araştırmacılarının altı yıl önce, Ukrayna'daki füze kompleksinden füzelerin sırlarını çalmaya çalışan iki Kuzey Koreliyi tespit edip yakalattıklarını söyledi. Ukrayna'daki iç çatışma ortamından yararlanan Pyongyang yönetiminin, teknolojiyi buradan getirmek konusunda son iki yılda daha başarılı olduğu sanılıyor.

Yuzhmash ise, geliştirdikleri teknolojilerin Ukrayna dışına satıldığıyla ilgili iddiaları geçen ay yaptığı bir açıklamayla yalanlamıştı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Rusya Federasyonu Kuzey Kore Ukrayna Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title