Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Tek tip kıyafet konusunda bir yasa değişikliği ihtiyacı var. Bunun da KHK'ya konulabileceğini ifade etmiştik. Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu ancak kanun hükmünde kararname çıkarabilir, anayasamıza göre. Daha önce kabine değişikliği yapıldı ve Sayın Cumhurbaşkanı başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı yapılamadığı için kanun hükmünde kararname çıkarılamamıştı. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Bakanlar Kurulu toplantısını yaptı ve bundan sonra çıkacak kanun hükmünde kararnamelerde bu konu yer alabilir." dedi.

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül 2017'de yapacağını duyurduğu referandum ve Irak'ın kuzeyinde yaşanan gelişmelere ilişkin soru üzerine Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyinde alınan referandum süreciyle ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı.

Bozdağ, Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine, birlikteliğine, bölgenin istikrarına, bölgede insanların huzur, barış ve güven içinde yaşamasına büyük önem verdiğini belirtti.

IKBY'nin aldığı referandum kararının, bölgenin istikrarsızlaştırılmasına hizmet edeceğini, kararın, Irak'ın anayasasına da aykırı olduğunu vurgulayan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Irak Merkezi Hükümeti de bu konuda yaklaşımını ortaya koymuştur; toprak bütünlüğü, siyasi birlik, anayasaya aykırılık dile getirilmiş ve bu yönde alınacak kararın sonuçlarını tanımayacağını da Irak Başbakanı Haydar el-İbadi açıklamıştır. Tabi bu bölgede, Irak'ın kuzeyinde sadece Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yaşamıyor, yaşayan başka gruplar da var ve bu bölgede ihtilaflı da pek çok sorun, pek çok yer var. Bütün bu ihtilaflar varken böyle bir sürece kalkışılması da bölgeye hayır getirmeyecektir, fayda sağlamayacaktır. Bölgenin daha da istikrarsızlaşmasına, daha da güvensiz bir alan haline gelmesine yol açacaktır. Türkiye, bu konudaki gelişmeleri çok yakından takip etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Umarız, süreç içinde yeniden değerlendirme yapılır"

Türkiye'nin yanı sıra Irak, İran ve ABD başta olmak üzere pek çok ülkenin, bağımsızlık referandumunun doğru olmadığını ve kararın gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ettiğini hatırlatan Bozdağ, "25 Eylül'e kadar bu kararın gözden geçirilerek değerlendirilmesinde Türkiye olarak biz de büyük bir fayda gördüğümüzü buradan ifade etmek isteriz. Umarız ki bu süreç içinde bu konuda yeniden bir değerlendirme yapılır, aksi takdirde ortaya çıkacak sonuçlar, bu bölgede istikrarsızlığa yol açacak ve güvenlik kaygılarını daha da artıracaktır." dedi.

"İyi ki varsın Eren"

Trabzon'un Maçka ilçesi kırsalında bölücü terör örgütü mensuplarıyla sağlanan sıcak temas sırasında şehit olan Eren Bülbül'ün annesi Ayşe Bülbül'ün, "Eren'in, teröristlerin bulunduğu bölgeye götürülmesinde bir ihmal olabileceği"ne ilişkin sözleri hatırlatılarak, olaya ilişkin soruşturma başlatılıp başlatılmadığının sorulması üzerine Bozdağ, şehit edilen Eren Bülbül ile Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik'e Allah'tan rahmet diledi.

Ülkenin birliği, bütünlüğü ve bağımsızlığı için şehit olan bütün şehitleri şükran ve duayla yad eden Bozdağ, şunları söyledi:

"Mekanları cennet olsun. 'İyi ki varsın Eren', ben de diyorum. Bu ülkenin toprakları üzerinde, bu milletin arasında Eren'ler bitmez. Terör örgütleri Pkk, DEAŞ, FETÖ, DHKP-C ve adlarının hepsini sayamayacağım ne kadar terör örgütü varsa hepsine buradan ifade etmek isterim ki Eren Bülbül'leri şehit ederek hedefinize asla ulaşamazsınız. Çünkü bu ülkede bir tane Eren Bülbül değil 80 milyon Eren Bülbül vardır ve Eren Bülbül'ler bitmeyecektir. PKK terör örgütü ve bu örgütle beraber hareket eden örgütler ve bunlara destek verenler, arkasını terör örgütlerine yaslayanlar, bunların hesabını verecektir."

Hükümetin, güvenlik güçlerinin olaydan sonra Bülbül ve Gedik'i şehit eden teröristlerin yanı sıra olaya ilişkin geniş kapsamlı çalışma başlattığını vurgulayan Bozdağ, "Eminim ki neticesi alınacaktır. Terör örgütlerine, onların teröristlerine ve onları kullanan herkese bu ülkede terörle netice alınamayacağını öğreteceğiz ve onlara sorulması gereken hesapları güvenlik güçlerimiz, onların layık olduğu şekilde soracaktır. Terörle anladığı dilden konuşularak onların hesabı da sorulacaktır." diye konuştu.

"Bu konudaki yaklaşımlarını eleştiriyorum"

Olaya ilişkin CHP ve HDP'li yöneticilerin açıklamaları olduğuna değinen Bozdağ, şöyle devam etti:

"Keşke bu açıklamalarında hem CHP hem de HDP adına konuşanlar, 'Eren Bülbül şehittir, onu şehit eden PKK terör örgütüdür. PKK terör örgütü çirkin yüzünü bir kez daha göstermiştir. PKK'yı, PKK terör örgütünü, onlara destek verenleri ve bu örgüt adına eylem yapan herkesi şiddetle kınıyoruz.' diye yüksek sesle konuşabilmiş olsalardı. Genel bir terör tanımının arkasında bir değerlendirmeyi doğru görmüyoruz, çünkü şehidimizin ismi belli, şehitlerimizin ismi belli. Onları şehit eden alçağın da ismi belli, PKK terör örgütüdür. Bu kadar net olan bir konuda Türkiye'de siyaset yapanların, parlamentoda temsil edilenlerin aynı şekilde net olması lazım. Ben bu nedenle bu konudaki yaklaşımlarını da buradan eleştiriyorum ve doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum.

Tabi bu konuyla alakalı şehidimizin annesinin yaptığı açıklama var, bununla ilgili Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı zaten bu konuyla alakalı bir adli tahkikat başlattı ve tahkikat sürüyor. Ne çıkacak hep beraber göreceğiz. Öte yandan İçişleri Bakanlığımız da konuyu araştırmak üzere bir mülkiye müfettişini görevlendirdi. Mülkiye müfettişi incelemeleri yaptıktan sonra o da konunun esasına dair bir rapor hazırlayacaktır. Bu da Türkiye kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu konunun üzerinde hükümetimiz, ilgili bakanlıklarımız ve yargı hassasiyetle duruyor, durmaya devam edecektir."

Tek tip kıyafet

Terör kapsamında yargılananlara ilişkin "tek tip kıyafet uygulaması"nın hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Bozdağ, "Tek tip kıyafet konusunda bir yasa değişikliği ihtiyacı var. Bunun da KHK'ya konulabileceğini ifade etmiştik. Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu ancak kanun hükmünde kararname çıkarabilir, anayasamıza göre. Daha önce kabine değişikliği yapıldı ve Sayın Cumhurbaşkanı başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı yapılamadığı için kanun hükmünde kararname çıkarılamamıştı. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Bakanlar Kurulu toplantısını yaptı ve bundan sonra çıkacak kanun hükmünde kararnamelerde bu konu yer alabilir." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Bekir Bozdağ Türkiye Eylül PKK Politika Güncel Haberler

title