Haberler

Pamukta Destek Artırılmalı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin pamukta ithalata bağımlı kalmaması gerektiğini belirterek, "Pamuk üretmek için gerekli destekler verilmelidir.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin pamukta ithalata bağımlı kalmaması gerektiğini belirterek, "Pamuk üretmek için gerekli destekler verilmelidir. Bu sağlandığında üretmeye hazırız. 75 kuruş olan prim desteğinin 1 liraya çıkarılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, pamuğun sanayinin birçok alanında kullanıldığına ve önemli istihdam alanı oluşturduğuna dikkati çekti.

Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi'nin (ICAC) 2016-2017 sezonu tahminlerine göre, pamuk üretiminde Hindistan'ın birinci, Çin'in ikinci, ABD'nin üçüncü, olduğunu Türkiye'nin ise sekizici sırada yer aldığını vurgulayan Bayraktar, pamukta sorunun verim değil, üretim alanlarının daralması olduğuna işaret etti.

Bayraktar, Türkiye'nin pamuk tüketiminde ise dördüncü sırada yer aldığını belirterek, "Güçlü tekstil ve konfeksiyon sanayimiz çok miktarda pamuk kullanıyor. Üretimimiz ihtiyacımızın yarısından biraz fazla. Pamuk stratejik bir üründür. 80 milyonluk kalabalık bir nüfusa sahip, en önemli ihraç ürünleri içinde tekstil ve konfeksiyon olan Türkiye'nin pamukta ithalata bağımlı kalmaması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Üretim alanlarının azalması ve üreticilerin alternatif ürünlere yönelmesiyle, pamuk üreten kayıtlı çiftçi sayısının son 10 yılda 120 binden 45 bine düştüğünü vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Pamuk ekim alanları 1995-1998 yıllarında 757 bin hektarken, bu rakam 2016 yılında 416 bin hektara kadar geriledi. Pamukta verim iki katına çıksa da üretim alanı daralınca, üretimde düşüş kaçınılmaz oldu. Türkiye'nin pamuk ithalatının yüzde 70'i ABD, Brezilya ve Türkmenistan'dan karşılanıyor. Dünyanın en kaliteli pamuklarının üretildiği, çok daha fazla pamuk üretme potansiyeli olan Türkiye, ithalatta da dördüncü sıradan kurtulamıyor. Bu sorunu çözmeli, pamuk üretimini desteklemeli, ithalata son vermeliyiz. İthalata son verecek kadar pamuk üretmek istiyoruz. Pamuk üretmek için gerekli destekler verilmelidir. Bu sağlandığında üretmeye hazırız. 75 kuruş olan prim desteğinin 1 liraya çıkarılmasını talep ediyoruz. Pamuk üreticimiz korunmalı, pamuk gümrük birliğinde tarım ürünleri kapsamına alınmalı, gümrük vergileri tekrar konulmalıdır."

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti Şemsi Bayraktar Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title