Haberler
BBC

Irak Işid'in Elindeki Stratejik Telafer'e Operasyon Başlattı

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 2014'ten bu yana IŞİD'in elinde bulunan Telafer kasabasını geri almak için operasyon başlattıklarını açıkladı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Musul-Suriye sınır hattındaki stratejik Telafer kasabasını Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) geri almak için operasyon başlattıklarını açıkladı.

Pazar günü televizyonda Irak halkına seslenen İbadi, IŞİD'li savaşçıların "teslim olmaktan ya da ölmekten" başka seçenekleri olmadığını söyledi.

Musul kent merkezinin yaklaşık batısındaki Telafer kasabası Haziran 2014'te IŞİD'in eline geçmişti.

Iraklı güçlerin ülkenin ikinci en büyük kenti Musul'da Temmuz ayında zafer ilan etmesinin ardından, Telafer'e operasyon başlatılacağı sinyali verilmişti. Telafer neden önemli?

Irak'ta Türkmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerden Telafer, ülkede IŞİD'in elinde kalan en geniş topraklardan.

Kasaba, Musul'u Suriye sınırına bağlayan yollara bağlanıyor olması nedeniyle örgütün ikmal hattı ve stratejik önemi büyük.

Telafer, Ekim 2016'da Irak'taki Şii milislerin çatı örgütü olarak bilinen Haşdi Şabi'ye bağlı bazı grupların operasyon başlatacaklarını duyurmasıyla gündeme gelmişti.

Türkiye, operasyona tepki göstererek, bölgede "etnik ve mezhep dengelerin" dikkate alınması gerektiği uyarı yapmıştı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Eğer buradaki gelişmeler bizim güvenliğimizi tehdit edecek bir duruma gelirse, biz koalisyonun içindeki katkımızın yanında kendi güvenliğimizi sağlamak için her türlü tedbirimizi alırız" diye konuşmuştu.

'Telafer'deki IŞİD'liler bitkin'

Pazar günü ise, İbadi'nin siyah askeri üniformasıyla, Irak bayrağı ve haritası önünde yaptığı televizyon konuşmasından kısa süre önce, Iraklı güçler havadan broşürler dağıtarak halkı operasyon hakkında bilgilendirdi.

Broşürlerde, "Savaş yakın ve zafer yaklaşıyor. Allah'ın izniyle" yazıyordu.

Reuters haber ajansına konuşan Telafer'in eski valisi Tümgeneral Necim el Cuburi, kentte kalan IŞİD militanları ve aile üyelerinin sayısının 1500 ila 2000 arasında olduğunu söyledi.

Cuburi ayrıca, IŞİD'li savaşçıların "bitkin ve yılmış" durumda olduklarını ve Musul'daki gibi ağır çatışmaların beklenmediğini belirtti.

Iraklı güçler, dokuz ay süren Musul operasyonu için yoğun bir mücadele vermiş ve çok sayıda insan ölmüştü.

Telaferli 49 bin sivilin terk ettiği kasabada yaklaşık 40 bin insanın kaldığına inanılıyor.

Telafer'in yanında IŞİD'in halen elinde bulunan iki bölge dikkat çekiyor. Biri, Tel Afer'in güneydoğusunda, kasabaya 170 km uzaklıktaki Havice. Diğeri ise, kasabanın 220 km güneyindeki Fırat nehri boyunca uzanan Ana ile Kaim ilçeleri arasındaki bölge.

BBC

Telafer Musul Irak Işid Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title