Haberler
BBC

Hindistan'da Evine Tuvalet Koydurmayan Kocasından Boşanmak İsteyen Kadına İzin

Hindistan'ın kırsal bölgesinde bir mahkeme, kocası evin içine tuvalet yaptırmadığı için karanlıkta tarlalara yürümek zorunda kalan 20'li yaşlarındaki kadına, boşanması için izin verdi.

Hindistan'ın Racastan eyaletinde bir mahkeme, evlerine tuvalet yaptırmadığı için kocasından boşanmak isteyen bir kadına, başvurusundan üç yıl sonra izin verdi.

20'li yaşlarındaki kadın, beş yıllık evliliği boyunca tarlalarda tuvaletini yapmaya zorlanmıştı.

Racastan eyalet mahkemesi, kadının tuvaletini yapmak için karanlıkta saatlerce tarlalara yürümek zorunda bırakıldığına hükmetti.

Hindistan'da yasalar, sadece aile içi şiddet ve işkence gibi belli durumlarda çiftlerin boşanmasına izin veriyor.

'Tarlada dışkılamaya zorlamak bir çeşit işkence'

AFP'nin haberine göre hakim, kadının açık alanda dışkılamaya zorlanmasının da bir çeşit işkence olduğunu söyledi.

Times of India yerel gazetesinin haberine göre, mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı:

"Sigara ya da cep telefonu almak için para harcıyoruz ama ailemizin onurunu korumak adında tuvalet yaptırmaya parca harcamıyoruz.

"Köylerde kadınlar doğanın çağrısına yanıt vermek için güneşin batmasını beklemek zorunda kalıyor. Bu sadece fiziksel zulüm değil. Kadının gururu da zedeleniyor."

BM: Hintlerin yarısına yakını tuvalet kullanmıyor

Hindistan basınına göre kadın boşanma başvurusunu 2015'te yapmıştı. Mahkeme kararı sayesinde, yıllar sonra boşanmak için izin alabildi.

Ülkenin kırsal bölgelerinde açık alanlarda işeme ve dışkılama sık görülen bir durum.

Hükümet 2019'a kadar her eve tuvalet yaptırılması hedefini koydu. İlerleme kaydedilmesine rağmen, birçok hane buna direnç gösterdi.

Hükümet bu politikalarla kadınların rahatsızlığını gidermek ve güvenliğini sağlamak için yatırım yaptıklarını belirtmişti.

Ancak birçok eve tuvalet yapılsa bile, hastalıkların yayılması riskine rağmen birçok Hint köylü tuvaletleri kullanmıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), geçen sene paylaştığı raporda Hindistan'da nüfusun yarıya yakını tuvalet kullanmadığını açıklamıştı.

BBC

Birleşmiş Milletler Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title