Haberler
BBC

ABD'de Tam Güneş Tutulması Heyecanı

Bugün gerçekleşecek tam güneş tutulması, ABD'nin batısından doğusuna uzanan geniş bir hat üzerinde izlenebilecek.

Bugün gerçekleşecek tam güneş tutulması, ABD'nin batısından doğusuna uzanan geniş bir hat üzerinde izlenebilecek.

"Tam tutulma" ABD'nin kuzeybatısındaki Oregon'dan güneydoğusundaki Güney Carolina'ya kadar 14 eyaleti yaklaşık 2 dakika 40 saniye boyunca karanlıkta bırakacak.

Bu, ABD tarihinde, sadece ABD'den izlenebilecek ilk tam güneş tutulması olacak.

Tam güneş tutulmaları, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ve Güneş ile aynı hizzaya gelmesi ve Güneş'i tümüyle örtmesi sonucu oluşuyor.

ABD'yi boydan boya geçen hat üzerinde bugün hava açık olacağı için tutulma rahatlıkla izlenebilecek.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA da, tutulmayı yaklaşık 25 bin metre yükseklikte seyredecek 50 balon ile takip edip, tutulmanın gökyüzünden görüntüsünü

Ayın yeryüzüne düşen gölgesi saatte yaklaşık 3 bin 200 km hızla ilerleyecek.

Yerel saatle 10: 16'da (TSİ 20: 16) başlayacak olan tutulma Kuzey Amerika'dan ve Güney Amerika'nın kuzey kısımlarından parçalı olarak gözlemlenebilecek.

Gece saatlerine denk geldiği güneş tutulması Türkiye'den izlenemeyecek.

Bulunduğunuz yerde ister tam, ister parçalı tutulma gözlemlensin, tutulma sırasında güneşe çıplak gözle bakılmaması gerekiyor.

'En çok izlenecek doğa olayı'

Düştüğü yerlerde yaklaşık 115 kilometrelik genişlikte bir alanı gölgede bırakacak olan güneş tutulmasının, tarihin en çok izlenen ve görüntülenen doğa olayı olması bekleniyor.

Tutulmanın izlenebildiği yerlerde 12 milyona yakın insan yaşıyor.

Yaklaşık 50 milyon ise 1 saatlik sürüş mesafesinde yaşıyor. ABD'de bugün milyonlarca kişi tutulmayı izleyebilmek için seyahat ediyor.

Tutulmanın gözlemlenebileceği hat üzerinde çok büyük kentler bulunmuyor. Bu nedenle barınma, yol ve beslenme kapasiteleri az olan küçük kentlere, normalin çok üstünde bir yığılma olacak.

ABD'de yetkililer bu fırsatı sanların kitleler halinde hareket etmesini gerektirebilecek olası bir afet durumuna hazırlık provası olarak değerlendiriyor. Hayvanların vereceği tepki de incelenecek

Tam güneş tutulması, hayvanlar üzerinde de ilginç etkiler yaratıyor.

ABD'deki yaban hayatı merkezleri, hayvanat bahçeleri ve akvaryumlar, tutulma sırasında hayvanların vereceği tepkileri inceleme fırsatı da bulacak.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Carolina Oregon Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title