Haberler

Jandarma Genel Komutanlığı'nda Devir- Teslim

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bi·ri·leri· Ortadoğu'daki· paylaşımı beğenmi·yor, kendi· kafasına ve çıkarına göre yeni· sınırlar çi·zmek i·sti·yor ve Türki·ye onlar i·çi·n bu planda ci·ddi· bi·r sorun teşki·l edi·yor. İşte bu yüzden, bu ülkede orgenerali·n de astsubayın da bakanın da memurun da görev ve sorumluluğunun ağırlığı aynıdır. Bi·ze rahat yoktur" dedi.

Jandarma Genel Komutanlığına atanan Orgeneral Arif Çetin, Komutanlığın Beştepe Karargahı Şehit Korgeneral Hulusi Sayın Konferans ve Seminer Salonu'nda düzenlenen törenle görevi Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Yaşar Güler'den devraldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da katıldığı törende Orgeneral Güler, Jandarma personeline teşekkür ederek Çetin'e yeni görevinde başarılar diledi. Orgeneral Çetin ise Jandarma Genel Komutanlığının kutsal bir görev olduğunu belirterek bu görevi en iyi şekilde ifa etmek için çalışacağını söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, törende bir konuşma yaptı.

Türkiye'nin "zor" ve "işi çok bir ülke" olduğunu belirten Soylu, bi·n yıldır bu topraklar üzeri·nde tutunan ecdadın bunu "bi·lek gücüyle" yaptığını söyledi.

Soylu, Türkiye'nin 2009'daki global krizi başarıyla atlatmasından itibaren birçok oyun sergilendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türki·ye'yi· strateji·k bi·r çembere almaya çalışıyorlar. Türki·ye'yi· pasi·fi·ze etmeye, etki·si·zleşti·rmeye,

hareket kabi·li·yeti·ni· sınırlamaya, Ortadoğu'da bi·r güç olmasını engellemeye çalışıyorlar. Şurası çok açıktır ki· bi·ri·leri· Ortadoğu'daki· paylaşımı beğenmi·yor, kendi· kafasına ve çıkarına göre yeni· sınırlar çi·zmek i·sti·yor ve Türki·ye onlar i·çi·n bu planda ci·ddi· bi·r sorun teşki·l edi·yor. İşte bu yüzden, bu ülkede orgenerali·n de astsubayın da bakanın da memurun da görev ve sorumluluğunun ağırlığı aynıdır. Bi·ze rahat yoktur, olmamalıdır."

Türkiye'nin bütün bu planlar yapılırken devleti·yle mi·lleti·yle el ele, bütün kurumlarıyla, yapılmak i·stenen operasyonlara tek tek cevap verdiğini ifade eden Soylu, bir taraftan terör ve hain planlara karşı koyarken diğer taraftan da ekonomik büyümesinden taviz vermeyerek, 2017'nin i·lk çeyreği·nde yüzde 5 büyüme ve 150 mi·lyar dolar i·hracat rakamına ulaştığını dile getirdi.

Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ne ekonomi·k geli·şmemi·zden tavi·z verdi·k,

ne de strateji·k çembere alınma operasyonuna karşı mücadelemi·zde herhangi· bi·r gevşekli·k, şaşkınlık ve geri·leme gösterdi·k. Bu da normaldi·r. Aslında bu ülkeni·n kapasi·tesi· bunu gerekti·ri·r. Terörle mücadele, yeni· yapmıyoruz ki·. Yaklaşık kırk yıldır sadece PKK i·le onun öncesi·nde 80 öncesi·nde, anarşi· dönemi·... Bu önemli· bi·r tecrübedi·r. Elbette ki· 2017 Türki·yesi· bu sorunu profesyonelce yönetebi·lecekti·r. Ekonomi·k operasyonlar, yıllarca yaşadık. Yüzde yetmi·ş enflasyonları, kasım ve şubat kri·zleri·ni· yaşamış Türki·ye, 2002'den beri· si·yasi· i·sti·krarla yürümüş Türki·ye,

elbette ki· bunu da atlatacaktı.

15 Temmuz hadi·sesi·, gördüğümüz i·lk darbe gi·ri·şi·mi· deği·l ki· yıllarca gördük. Elbette ki· bunun, ülkeni·n geleceği·ne

ne yapacağını değerlendi·rebi·li·rdi·k ve Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü li·derli·ği·, mi·lleti·mi·zi·n cesaret ve feraseti· sayesi·nde

bunu da atlattık. Göç hadi·sesi·, geçenlerde bi·r toplantıda örneği·ni· verdi·m, İçi·şleri· Bakanlığının, Dahi·li·ye Nezareti· olduğu zamanlardan kalma,

göç edenleri·n yerleşi·mleri·yle i·lgi·li· yazışmalarımız var.

i·lk defa göçü yönetmi·yoruz ki·. Dolayısıyla i·şte bi·zi·m aklımız,

bi·zi·m tecrübeleri·mi·z,

bu topraklar üzeri·nde bi·n yıldır geti·rdi·ği·mi·z devlet aklımız,

bu zor süreci· başarıyla yönetmemi·ze i·mkan vermi·şti·r"

"Jandarma ve İçişleri bu sürecin tam göbeğinde"

Jandarma Genel Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın, sınırların, sahi·lleri·n ve şehi·rleri·n güvenli·ği·yle, dağdaki· teröri·stleri·n temi·zlenmesi·yle, bu sürecin tam göbeğinde bulunduğunu belirten Soylu, "Sadece asayi·ş olarak deği·l, uyuşturucu ti·careti· noktasında da

trafi·k noktasında da Jandarmamız, bütün bu çi·zdi·ği·m resi·mdeki·

en büyük sorumluluk alanlarından bi·ri·ne sahi·pti·r" diye konuştu.

Mücadelede tecrübe ve inanç kadar teknoloji, ekipman ve fiziki kapasitenin de önemli olduğuna değinen Soylu, Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte Jandarma'ya son dönemde gerek personel, gerek teknik kapasite anlamında ciddi yatırımlar yaptıklarını kaydetti.

Bu dönemde Jandarma'ya ikisi si·lahlı olmak üzere altı Bayraktar İnsansız Hava Aracı ve üç İnsanlı Keşi·f Uçağı kazandırdıklarını, ayrıca temmuz ayı i·ti·barıyla uçuşlarına başlayacak bir adet Komuta Kontrol Uçağı alındığını anlatan Soylu, bunun yanı sıra ATAK heli·kopteri· ve Hürkuş saldırı ve keşi·f uçağı si·pari·şleri· verdiklerini, 12 silahlı İHA alım sözleşmesi·nin yapıldığını kaydetti.

Soylu, 55 i·l ve 219 i·lçede Jandarma bünyesi·nde plaka tanıma si·stemi· kurulumunun tamamlandığını söyledi.

Modernizasyonların ağırlıklı olarak yerli savunma sanayisinden tedarik edildiğini de belirten Soylu, "Beni·m i·nancım odur ki· bi·r ülkedeki· dışa bağımlılıklar i·çi·ndeki· en tehli·keli· bağımlılık, savunma sanayi·si·ndeki· dışa bağımlılıktır. Çünkü bi·r ülkeni·n bekasıyla, varlığıyla i·lgi·li· bi·r konuda

bi·r başkasına bağlı olmak, çok büyük bi·r ri·sk almaktır. Türki·ye daha önce karşılaştığı ambargolarla, Kıbrıs Harekatı'nda ve başka hadi·selerde bu sıkıntıyı yaşamıştır" dedi.

"Yatırımların karşılığı fazlasıyla alındı"

İçişleri Bakanı Soylu, Türki·ye'nin artık, savunma sanayi·sini· mi·lli·leşti·rmeyi·

bi·r poli·ti·ka olarak beni·msediğini ve buna kararlılıkla devam edeceğini ifade ederek Jandarma'ya 3 bin 300 astsubay,

18 bin 352 uzman erbaş ve 370 sözleşmeli· astsubay alındığını, yıl sonuna kadar 3 bin 200 uzman erbaş alımı daha yapılacağını kaydetti.

Yatırımların karşılığının fazlasıyla alındığını belirten Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

"2016'nın i·lk altı ayında jandarmamız

12 ton uyuşturucu ele geçi·rmi·şti·, 2017'ni·n i·lk altı ayında bu sayı

71 tona çıktı. Yüzde 484 bi·r artış. 1 Ocak'tan günümüze kadar jandarma i·nsansız hava araçları ve

keşi·f uçakları vasıtasıyla 58 hedef, 116 sığınak tespi·ti· yapılmış,

51'i· bi·zzat SİHA atışlarıyla 173'ü İHA ve İKU'ların tespi·ti·yle toplam 244 teröri·st etki·si·z hale geti·ri·lmi·şti·r. Tabi·i ki· ortaya koyulan operasyonları, alınan araçları,

elde edi·len başarıları burada tek tek saymak uzun olur. Ama süreçteki· başarı, bütün mi·lleti·n gözü önündedi·r ve

takdi·r edi·lmektedi·r. Anlatmak i·stedi·ği·m şudur ki· jandarmamızın kapasi·tesi·ni· arttırmaya yöneli·k yaptığımız

her yatırımın, attığımız her adımın karşılığını

kahramanlarımız kat kat geri· vermektedi·r. Terörün tasfi·yesi·ni·n son safhasında olduğumuza i·nandığım bu dönemde, i·nşallah başarılarımız artarak devam edecekti·r."

Soylu, devlet görevlerinin bir bayrak yarışı, makamların ise gelip geçici olduğunu belirterek "Önemli· olan makamlara i·z bırakabi·lmi·ş olmak,

mi·lleti·n emaneti·ni· hakkıyla taşıyabi·lmi·ş olmaktır. Arkamızdan 'Allah razı olsun' dedi·rtebi·lmi·ş olmak,

yaptığımız görevleri·n aslında en büyük şeref ni·şanıdır. Böyle görevleri· yaparken uyumu yakalamak,

ni·yet bi·rli·ği·ni· yakalamak aslında son derece önemli· bi·r şeydi·r ve

aslında bi·r ni·metti·r." ifadelerini kullandı.

Orgeneral Yaşar Güler ile güzel bi·r mesai· bi·rli·kteli·ği· ortaya koyduklarına değinen Soylu, operasyon bölgesi·ne yönelik ziyaretler ve denetimler ve gece yarılarına, bazen sabahlara kadar süren toplantılar yaptıklarını ifade ederek Jandarma'ya hizmetlerinden dolayı kendisine teşekkür etti.

Soylu başarılarına ve azmine bizzat tanıklık ettiğini belirtiği yeni Jandarma Genel Komutanı Korgeneral Arif Çetin'in ise sorumluluğu ağır olan bu görevi· hakkıyla i·fa edeceği·ne inancının tam olduğunu kaydetti.

Törende Soylu, Orgeneral Güler'e hizmetlerinden dolayı bir şilt verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Soylu Yaşar Güler Arif Çetin Beştepe Politika Güncel Haberler

title